PDA

Zobacz pełną wersję : Brak uploadu foto



kmr
01-03-2006, 19:14
Witam, dlaczego w tym edytorze w panelu admina, jak chce np napisac newsa i ogolnie dodawac tresc to nigdzie nie widze opcji abym mogl z swojego komputera wgrac plik do artykulu/newsa na server. Jedyne co widziałem to możliwość podania url do obrazka.

A może mam zainstalować jakis dodatek który usprawnił/umożliwił by dodawanie foto z komputera na server?

magic
01-03-2006, 19:36
... "w tym edytorze" - to znaczy w którym?
Pewnie masz na myśli TinyMCE, który jest instalowany domyślnie z pakietem Joomla!
Ten edytor zakłada wykorzystanie wbudowanych funkcji w Joomla!, które służą wstawianiu obrazków niezależnie od rodzaju używanego edytora. Służy do tego celu zakładka Grafiki widoczna podczas edycji artykułu. Do wgrywania zaś obrazków masz duży przycisk Wgraj na samej górze.
Kliknij sobie ikonkę Pomoc widoczną podczas edycji artykułu - dowiesz się więcej co i jak.
Natomiast TinyMCE nie jest jedynym edytorem jaki możesz używać w Joomla! Jest kilka innych - bardziej rozbudowanych w różnych kierunkach. Ten, który by ci zapewne odpowiadał (ze względu na spore możliwości administracji biblioteką mediów i jej zawartością) nazywa się MosCE i jest dostępny w naszej plikowni.

viper
01-03-2006, 19:38
Jak otwo0rzysz edytor to zobacz do góry masz tam pare ikonek. Jedna z nich to co szukasz
a najlepiej zanim zaczniesz pisać artykuł to sobie przygotuj obrazki do niej i wgraj na serwer przy pomocy Menedżer Mediów w panelu administracyjnym.

kmr
01-03-2006, 19:47
Jak otwo0rzysz edytor to zobacz do góry masz tam pare ikonek. Jedna z nich to co szukasz
a najlepiej zanim zaczniesz pisać artykuł to sobie przygotuj obrazki do niej i wgraj na serwer przy pomocy Menedżer Mediów w panelu administracyjnym.

No tak tylko ze mam zamiar porozdzielac prawa miedzy urzytkownikami, jeden bedzie od newsow drugi od downloadu itp.

w plikowni znalazlem tylko mosCE Admin PL (http://www.joomla.pl/index.php/component/option,com_remository/Itemid,15/func,fileinfo/id,50/) - po opisie nie do konca jestem pewien czy aby napewno to jest to. bardzo mi to wyglada na komponent do panelu admina.

Dodam przy okazji ze moja wersja joomla to 1.0.8

viper
01-03-2006, 19:54
mosCE Admin PL jest koponetem w którym ustawisz opcje edytora mosCE który też jest w plikowni . W tym komponecie mozesz ustawić jakie grupy mają dostęp do poszczególnych opcji tego edytora, np mozesz jednej grupie pozwolić by mogła wgrywać na serwer pliki do artykułów a drugiej nie.

Menedżer Mediów jest widoczny zaraz po wejściu do panelu administracyjnego.

magic
01-03-2006, 20:00
Edytory to bot'y - więc szukaj w innym dziale ;)
A tego admina też musisz zainstalować żeby MosCE poprawnie działał.


No tak tylko ze mam zamiar porozdzielac prawa miedzy urzytkownikami, jeden bedzie od newsow drugi od downloadu itp.
A co to ma do rzeczy?

kmr
01-03-2006, 22:55
A tak sie cieszyłem ze bede miec dobry edytor :(

Taki oto blad sie wyswietla w nowo otwartym okienku:

Fatal error: Call to a member function on a non-object in /srv/www/htdocs/web3/html/includes/joomla.php on line 802

magic
02-03-2006, 00:22
Znowu nie napisałeś jaki edytor, w jakiej wersji, skąd pobrany, na jakiej wersji Joomla!, skąd pobranej, w jakich okolicznościach występuje ten błąd, co zrobiłeś i jak ...
Napisałeś to co wyżej, żeby się pożalić nad swoim losem, czy żeby uzyskać jakieś wsparcie, pomoc w rozwiązaniu problemu ??