PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zainstalować komponent?



Pyrgus
02-03-2006, 22:50
Jestem nowy (to mó pierwszy post), ale przysięgam, że szukałem już informacji na ten temat.
Chodzi mi o to: jak zainstalować komponent pony gallery?
Próbowałem to jakoś rozpakowywać, ale i tak nie wiem, co z tym zrobić...


Pozdrawiam i proszę o pomoc

viper
03-03-2006, 02:24
Zobacz do góry tam masz w menu pomoc. znajdziesz rowiazanie twojego problemu i niektórych przyszłych.

żeby zainstalować dowolny komponent trzeba sie zlogować do panelu administracyjnego i z menu wybrać >>instalatory >> komponenty. Klikasz na przycisk >> wybiesz i wskazujesz na na spakowany plik komponentu który sobie ściągnełeś z sieci i go wybierasz , nie trzeba go rozpakowywać. Klikasz na >> wczytaj i zainstaluj, zostanie wyswietlony ekran informacyjny komponentu klikasz na dalej i masz już go zainstalowanego. W menu >> komponenty wybierasz tek komponent i go konfigurujesz. Nastepnie jesli zachodzi taka konieczność to robisz link w menu do tego komponentu co zainstalowałeś. Wybierasz w górnym memu >> Menu i konkretne menu np mainmenu następnie klikasz w ikonkę podpisaną >> nowy i wybierasz>> w ramce Komponenty >> komponent. Wpisujesz nazwę i wybierasz komponent i klikasz zastosuj i masz linka w menu do tego komponentu. Więcej doczytasz się w pomocy i w linkach co są w stopce Zwiastuna.

Pozdrawiam i witam w społeczności Joomla

magic
03-03-2006, 17:08
Ja bym jeszcze tylko dodał koledze (bo tego raczej nie wyczyta w instrukcjach Pomocy, choć np. na tym forum na pewno mógłby znaleźć - ale nie wierzę, że będzie mu się chciało):

Czasami co bardziej rozbudowane dodatki do Joomla! obejmujące np. komponent plus kilka modułów / botów - są oferowane do pobrania w formie paczki spakowanej zip. Przed zainstalowaniem trzeba rozpakować taką paczkę - tak, żeby uzyskać osobne paczki z komponentem, modułami, botami.

Inaczej mówiąc - warto patrzeć co się ściąga, czasem podejrzeć zawartość zip'a, a jak w trakcie instalacji Joomla! walnie komunikatem, że instalacja się nie powiodła, bo brakuje pliku XML instalatora, to nie wyrywać sobie od razu wszystkich włosów, nie pisać 600-nego posta na ten temat na tym forum- tylko looknąć do środka paczki ...

Pyrgus
03-03-2006, 18:40
Dziękuję
PS. Szukałem w pomocy, ale widać nie wystarczająco

skubi_ja
25-11-2007, 13:59
nie bede zakładał nowego tematu wiec spytam tutaj (dodam ze cały FAQ przeczytany). Sciągnołem komponenty, próbuje je wczytać, ale pojawia się błąd "Błąd: W pakiecie instalacyjnym - brak pliku Joomla! XML.", w paczuszcze jedynym plikiem o rozszerzeniu .hml jest plik letterman.hml, go takze probowałem wczytać oddzielnie ale równiez nie pomogło.