PDA

Zobacz pełną wersję : Wielopoziomowe menu



magic
26-10-2005, 16:59
Problem przedstawiony poniżej jest blisko związany z tematem wątku http://forum.joomla.org/index.php/topic,10099.0.html (http://forum.joomla.org/index.php/topic,10099.0.html) .
Otóż chciałbym mieć na stronie wielopoziomowe menu, gdzie w zależności od wyboru z menu I-go poziomu pojawia się (inne) menu II-go poziomu, a np. po wybraniu jednej z propozycji menu II-go poziomu pojawia się (inne) menu III-go poziomu ... itd. Standardowe oprogramowanie Joomla pozwala na to jak najbardziej - choćby poprzez możliwość (konieczność!) powiązania każdego menu z modułem i możliwość zadecydowania kiedy dany moduł się wyświetla, a kiedy nie.
To w czym problem?
Niestety standardowe możliwości Joomla nie obejmują śledzenia która pozycja NADRZĘDNEGO menu (wyższego stopnia) została wybrana poprzez wybór pozycji menu niższego stopnia.
Z tego powodu nie idzie np. wykorzystać CSS do pokazania wybranej pozycji menu wyższego stopnia jako "aktywne" (np. #active_menu) lub wykorzystać w tym celu inną templatką (czego dotyczy wymieniony wyżej wątek).
Oczywiście można się z tym "jakoś tam" uporać. Przykładowo podobną sytuację mamy nie gdzie indziej, a na stronie www.joomla.org (http://www.joomla.org) : po kliknięciu na Main mamy inne menu II-go stopnia, po kliknięciu na News mmy też inne ... itd. , a jednocześnie poprzez sprytnie zrobioną templatkę (arkusz CSS konkretnie) serwis "wie i pamięta" w którym menu I-go stopnia jesteśmy ... Tylko że jest to zrobione w ten sposób, że linki z menu I na tej stronie są po prostu ręcznie wpisane w pliku templatki (templatek), a nie generowane z poziomu Joomla!. Przy dwupoziomowym menu można w ten sposób "obejść" problem, ale np. przy trzypoziomowym? - byłby to już znaczny problem.
No dobra, ale dlaczego otwieram w tej sprawie nowy wątek tutaj, a nie w dziale "Własne rozwiązania"?
Ponieważ sądzę, że nie warto otwierać wcześniej otwartych drzwi (przynajmniej jeśli istnieje prawdopodobieństwo, że zostały otwarte)...

Moje pytanie brzmi: Czy ktoś zna gotowy komponent lub moduł lub inny dodatek do Joomla!, który sprawnie rozwiązuje przedstawiony problem?

phoeker
11-04-2012, 21:30
Nie potrzebujesz żadnego dodatkowego modułu czy komponentu. Wystarczy, że zrobisz główne menu według własnego wzoru czyli menu 1stopnia w nim 2stopnia i 3stopnia. Strktura drzewa według uznania :). w modułach zaznaczach przy wyświetlaniu by brał tylko z menu 1 rzędu. W bocznym menu lub w jakimkolwiek dodatkowym które sobie wymarzysz robisz według wzoru:
1. stwarzasz nowe menu w którym pozycje menu to aliasy
2. wklepujesz pozycje 2 i 3ciorzędne z drzewa menu i linkujesz do nich.
strukturę mozna rozbudowywać dowolnie.

Drugim sposobem jest stworzenie jednego głównego menu. Następnie w głównym module ustawiasz tak, by ci wyświetlał tylko pozycje pierwszego menu.
Kopiujesz to menu i ustawiasz by wyświetlał ci pozycje z menu podrzędnego 2-go stopnia i tak dalej. Zachowując strukturę podświetla ci się cały rządzek kolejnych menu-podmenu1-podmenu2 itd. :)

Bazyl
11-04-2012, 22:53
Prawie dobrze, ale po co odkopujesz wątek sprzed 7 lat?

Mikla
09-01-2016, 15:40
Mi się przydało nawet i dzisiaj ;)

magic
10-01-2016, 20:53
To ja się cieszę, że wczoraj Ci się nawet przydało :)