PDA

Zobacz pełną wersję : Error 500: Internal server error



Leechoo
08-03-2006, 16:56
Witam!
Wczoraj zainstalowalem sobie joomle 1.08 stable PL na awardspace.com
Wczoraj wszystko ładnie chodziło, ale troche tam naknociłem dlatego postanowilem wyrzucić wszystko, zgrac jeszcze raz i zainstalować.
Niestety...
Jak się domyślam jest to wina serwera, ale dlaczego wczoraj działało bez problemów a dzisiaj już nie chce?

Dzięki za odpowiedź
pozdrawiam

nexus246
08-03-2006, 17:21
Może w .htaccess coś napsułeś?

Leechoo
08-03-2006, 17:26
a gdzie to jest i jak uruchomic?
uruchomilem sobie 2 konto.robilem wszystko tak jak wczoraj i tez nie chce sie pokazac instalcja. nie mam pojecia...

viper
09-03-2006, 01:13
Poczytaj na tym hostingu faq lub cos podobnego może coś przeoczyłes i nie masz w pełni uruchomionej usługi

nexus246
09-03-2006, 10:41
Jest taki plik .htaccess służący do poprawiania wygląda adresu URL, błąd 500 może być powodem błędnego wpisu w tym pliku. Plik jest w głównym katalogu strony.

Leechoo
09-03-2006, 14:09
nie znalazłem tego pliku. Wywaliłem wszystko. Zrobilem se 2 instalki joomli z chmod 755 i 777. Jestem w trakcie ładowania wersji 755. W FAQ serwera napisali że właśnie chmod 755 jest potrzebny do uruchomienia skryptów itp. zobaczymy


update.
udało się. Wszystkie pliki (jeszcze jak były na dysku) musiałem zmienić na chmod 755. Szkoda że już ściągnięte pliki takie nie były.
Dzięki za pomoc

marbed
25-04-2006, 11:58
Problem był juz poruszany na forum. Podnieś sobie wersję PHP do min 4.2.x

peyto
17-04-2008, 01:10
witam. nie chcę zaczynać nowego tematu, bo problem mam podobny.
konfiguracja:
joomla 1.0.13 IE utf-8
serwer Apache
PHP w wersji 5.0.5
Wszystko chodziło ok, instalowałem komponenty, boty, moduły i było ok.

Chcąc uzyskać czytelne url-e, postąpiłem w następujący sposób:

ustawiłem w konfiguracji opcję Translacja URL na TAK oraz zmieniłem nazwę pliku htaccess.txt na .htaccess.


teraz nie moge wejść na stronę i pojawia się tylko informacja:
"
500 Internal Server Error
The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.
Please contact the server administrator, kcj@zsp2.kalisz.pl and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.
More information about this error may be available in the server error log."

Próbowałem wrzucić z powrotem htaccess.txt i zastąpić nim .htaccess Niestety plik o nazwie .htaccess znika i nie mogę go nigdzie znaleźć.

adres strony: http://www.zsp2.kalisz.pl/~szkola/

pozdrawiam

dkint
17-04-2008, 06:50
witam. nie chcę zaczynać nowego tematu, bo problem mam podobny.
konfiguracja:
joomla 1.0.13 IE utf-8
serwer Apache
PHP w wersji 5.0.5
Wszystko chodziło ok, instalowałem komponenty, boty, moduły i było ok.

Chcąc uzyskać czytelne url-e, postąpiłem w następujący sposób:

ustawiłem w konfiguracji opcję Translacja URL na TAK oraz zmieniłem nazwę pliku htaccess.txt na .htaccess.


teraz nie moge wejść na stronę i pojawia się tylko informacja:
"
500 Internal Server Error
The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.
Please contact the server administrator, kcj@zsp2.kalisz.pl and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.
More information about this error may be available in the server error log."

Próbowałem wrzucić z powrotem htaccess.txt i zastąpić nim .htaccess Niestety plik o nazwie .htaccess znika i nie mogę go nigdzie znaleźć.

adres strony: http://www.zsp2.kalisz.pl/~szkola/ (http://www.zsp2.kalisz.pl/%7Eszkola/)

pozdrawiam

Witam

Spróbuj takiego htaccess'a


RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_URI} ^(/component/option,com) [NC,OR] ##optional - see notes##
RewriteCond %{REQUEST_URI} (/|\.htm|\.php|\.html|/[^.]*)$ [NC]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule (.*) index.php


########## Begin - Rewrite rules to block out some common exploits
#
# Block out any script trying to set a mosConfig value through the URL
RewriteCond %{QUERY_STRING} mosConfig_[a-zA-Z_]{1,21}(=|\%3D) [OR]
# Block out any script trying to base64_encode crap to send via URL
RewriteCond %{QUERY_STRING} base64_encode.*\(.*\) [OR]
# Block out any script that includes a <script> tag in URL
RewriteCond %{QUERY_STRING} (\<|%3C).*script.*(\>|%3E) [NC,OR]
# Block out any script trying to set a PHP GLOBALS variable via URL
RewriteCond %{QUERY_STRING} GLOBALS(=|\[|\%[0-9A-Z]{0,2}) [OR]
# Block out any script trying to modify a _REQUEST variable via URL
RewriteCond %{QUERY_STRING} _REQUEST(=|\[|\%[0-9A-Z]{0,2})
# Send all blocked request to homepage with 403 Forbidden error!
RewriteRule ^(.*)$ index.php [F,L]
#
########## End - Rewrite rules to block out some common exploits


#ustalenie 'kolejki waznosci' wyswietlania domyslnego pliku
#index w zaleznosci od rozszerzenia
DirectoryIndex index.php index.html index.htm

# zone h
deny from .zone-h.org
deny from .zone-h.com
deny from 213.219.122
deny from 62.150.154.23

# cyber-warrior.org
deny from .cyber-warrior.org
deny from .cyber-security.org
deny from 80.237.211.8
Deny from 201.244.38
Deny from 83.130.9.178
Deny from 212.138.113.25
Deny from 212.138.113.23
Deny from cache4-1.ruh.isu.net.sa
Deny from 212.138.113.24
Deny from cache3-2.ruh.isu.net.sa
Deny from cache11-4.ruh.isu.net.sa
Deny from 202.8.85.11
Deny from 222.124.11.98
Deny from 62.148.177.26
Deny from 85.88.1.99
Deny from 85.97.67.181
deny from 85.102.201.9
deny from 85.103.232.27
deny from 62.150.154.23
deny from 217.16.29.51
Deny from 62.139.173.167
Deny from 212.138.113.23
Deny from 62.139.173.167
Deny from 82.129.189.97
Deny from 222.124.11.98
Deny from cache5-1.ruh.isu.net.sa
Deny from 82.145.205.194
Deny from pool-71-247-228-228.nycmny.east.verizon.net
Deny from 71.247.228.228
Deny from 202.65.236.122
Deny from 81.215.171.81
Deny from 85.101.138.179
Deny from 196.1.176.50
Deny from 136.red-83-45-120.dynamicip.rima-tde.net
Deny from 213.63.133.117
Deny from 63.94.224.93
Deny from h19.plesklogin.net
Deny from s2.server4user.de
Deny from seki.lunarpages.com
Deny from 82.165.151.41
Deny from fin01.rackglobal.com
Deny from s21.domenomania.pl
Deny from u15181562.onlinehome-server.com
Deny from dirgencom.drac.net
Deny from esc79.midphase.com




pozdrawiam
Krzysiek

wujek
08-12-2008, 20:50
Witam

Mam problem z wykruszającą się PonyGallery, podczas ładowania zdjęć (większej ilości), wyskakuje mi "500 internal server error" Po zmianie pliku .htaccess na powyższy wyrzuca mi stronę główną i nie pokazuję błędu, ale też nie ładuje grafik.
Sądze że to coś z: upload_max_filesize tylko jak to wtłoczyć do .htaccess ??

Poniżej moja konfiguracja.

PHP built On: Linux server.i15.eu 2.6.18-53.el5 #1 SMP Mon Nov 12 02:22:48 EST 2007 i686
Database Version: 5.0.67-community-log
PHP Version: 5.2.6
Web Server: Apache/2.2.9 (Unix) mod_ssl/2.2.9 OpenSSL/0.9.8b mod_auth_passthrough/2.1 mod_bwlimited/1.4 FrontPage/5.0.2.2635
WebServer to PHP interface: cgi-fcgi
Joomla! Version: Joomla! 1.0.15 Daytime [ JoomlaPL.com ] 22 February 2008 23:00 UTC
User Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.4) Gecko/2008102920 Firefox/3.0.4

zwiastun
08-12-2008, 21:01
A możesz umieścić w htaccess? Pytałeś administratora serwera?

wujek
08-12-2008, 21:06
Witam Ponownie

Tak, kiedyś kiedy na serwerze była wersja PHP 4.x zostałem poinstruowany że mogę tą komendę umieścić w php.ini. Teraz nastąpiła migracja do wersji 5.x i jest problem. Jeżeli to pomoże to mam wykupione konto na 8p.pl

Pozdrawiam

zwiastun
08-12-2008, 21:16
Pytałeś administratora serwera? Nie kiedyś, tylko teraz!

wujek
08-12-2008, 21:54
Zabronione jest jedynie umieszczenie komendy memory_limit

Pozdrawiam

zwiastun
08-12-2008, 22:05
Jeśli umieszczałeś na końcu pliku, może pozostawiłeś jakieś znaki białe (np. ENTER]

wujek
08-12-2008, 23:16
Hymm dalej sie wykrusza :(, nic napisalem do admina.

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

alex51
30-01-2009, 11:25
...eżeli to pomoże to mam wykupione konto na 8p.pl
I to wyjaśnia wszystko, ponieważ mam podobne doświadczenia z 8p.pl w którym dla testowania joomla 1.5.9 założyłem "bardzo korzystne" kontoSerwer Start:

1 GB powierzchni
- 10 GB transferu miesięcznie
- domena twoja-nazwa.8p.pl
- antywirus i antyspam
- skrypty Fantastico
- cPanel PL
- codzienne kopie bezpieczeństwa
- bezpłatna pomoc techniczna
- domena regionalna GRATIS (http://www.8p.pl/darmowa_domena.php)
za jedyne 49zł.

Wszelkie próby zainstalowania poważniejszych komponentów (docman, fireboard, community builder) kończyły się komunikatem "500 Internal Server Error". Na moją interwencję administrator podał mi w odpowiedzi:

W logach widzę, że przekracza Pan limit czasu wykonywanego skryptu:
Jan 28 16:13:03 server lfd[3370]: *User Processing* PID:3052 Kill:1 User:gramsam Time:20 EXE:/....php.
Jeśli Pan chce, możemy znieść ten limit np. na jeden dzień (na czas instalacji). Proszę tylko o informację.

Na moją prośbę zwiekszenia tego limitu na stałe dostałem uprzejme wyjaśnienie:

Te limity czasu wykonywania skryptu są u nas stałe i niestety nie możemy ich permanentnie zmienić.

Żeby dopełnic czarę goryczy dodam, że na wspomnianym serwerze nikt sie nie rejestruje, a loguja sie tylko 3 adminów w celu zapoznanawania sie z zapleczem joomla 1.5.9. Moja obecność tam sprowadzała sie do prób instalowania komponentów. Ostatnio jedynie "ręcznie", co zaowocowało kolejną informacją od administracji hostingu:

Szanowni Państwo,

W dniu 29-01-2009 usługa o identyfikatorze gramsam.8p.pl przekroczyła limit
obciążenia.

Statystyki obciążenia w dniu 29-01-2009:

Procesor: 4.68% (limit: 3%)
Pamięć RAM: 0.12% (limit: 2%)
Obciążenie MySQL: w normie.

O problemie obciążenia szerzej piszemy w naszym poradniku FAQ:

http://www.8p.pl/question/30/

Przypominamy także, że w przypadku nadmiernego obciążenia serwera usługa
może zostać zablokowana. Istnieje możliwość zwiększenia limitów dwukrotnie -
koszt usługi to 100 zł netto miesięcznie dla CPU oraz 50 zł dla pamięci RAM.
Jeśli są Państwo zainteresowani zwiększeniem limitów, prosimy o kontakt z
BOK.

Pozdrawiamy,
8p.pl
Tak wiec wyjaśnia to tak atrakcyjną ofertę firmy 8p.pl
Ciekawostką może być podawany w powyższej informacji link do Faq, w którym jest podane:

Dostałem e-mail o obciążeniu konta, o co chodzi?

http://www.8p.pl/img/f2.gif Nasza firma prowadzi i udostępnia ogólne statystyki obciążenia: procesora, pamięci RAM oraz bazy danych. Wykresy wraz z wartościami dostępne są dla każdego serwera w panelu klienta. Jeśli otrzymają Państwo e-maila o obciążeniu wygenerowanym przez konto, to znaczy, że Państwa skrypty znajdujące się na serwerze powodują nadmierne zużycie dopuszczalnych wartości określonych przez nas w Polityce Jakości (http://www.8p.pl/polityka.php).

Do znanych, źle działających skryptów należą głównie: fora phpBB (szczególnie z modyfikacjami "by Przemo") i SMF, cmsy: Joomla i Mambo, opisy gadu-gadu, wikipedie, generatory site-map oraz katalogi: DMOZ i Qlweb. Obciążenie może wynikać także ze zbyt dużej ilości połączeń do serwera lub też być także efektem połączenia obu tych czynników (źle zoptymalizowany skrypt + duża liczba jego uruchomień).

Aby zlikwidować obciążenie wystarczy zazwyczaj zoptymalizować skrypty (np. przez ściągnięcie aktualizacji lub wprowadzenie indeksów do bazy danych), a w ostateczności zmienić oprogramowanie. Zwykle pomocna jest analiza logów dostępu (można je ściągnąć z poziomu cPanelu) oraz wolnych zapytań do MySQL (gdy występuje obciążenie baz danych).

.

wujek
30-01-2009, 12:09
Witam

Dzięki alex za info, generalnie to potwierdza moje przypuszczenia.
Mam ciągłe problemy z instalacją komponentów, nie działa tak jak zaplanowalem JoomGallery, itp. Generalnie start serwisu opóźnił mi się o miesiąc, a ja ciągle walczę z wiatrakami....

Można wysnuć wnioski, że jeżeli ktoś chce instalować Joomle na serwerach wykupionych w 8p, to większość istotnych komponentów nie będzie poprawnie funkcjonować.

W tym wypadku dałem się też skusić cenie... ale jak widać :(

Szukam czegoś nowego, jakbyście mogli coś polecic na priv w rozsądnej cenie ale też o sprawdzonej konfiguracji.

Pozdrawiam

m1chul
30-01-2009, 15:42
Najlepsze jest to ze od wczoraj tez mam problem z Internal Server Error i do tego na koncie 8p.pl , przy ładowaiu zdjec poprzez sobi wyskakuje mi ten własnie bład.

fargone
05-02-2009, 17:18
Ja mam serwer w az, mam ten sam problem.
Administracja wyjasnia że to przeciążenie serwera i że do piątku sobie z tym poradzą. Nie zostaje mi nic innego jak czekac :(


Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, xxx@xxx.az.pl and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
Apache/2.2.10 (Unix) mod_ssl/2.2.10 OpenSSL/0.9.8i mod_auth_passthrough/2.1 mod_bwlimited/1.4 FrontPage/5.0.2.2635 Server at www.xxx.pl Port 80