PDA

Zobacz pełną wersję : Brak polskich znaków w IE v7



sl4sh
23-08-2007, 18:47
Witam, postawiłem stronę testową na ovh.org. Adres earnzone.ovh.org.
W Operze i FF wszystko jest OK, w IE v6 też było dobrze, natomiast teraz, po aktualizacji systemu (instalacja poprawek) - strona w IE v7 nie ma polskich znaków, są poprostu krzaki :/

Kod index.php

<?php
defined( '_VALID_MOS' ) or die( 'Restricted access' );
// needed to seperate the ISO number from the language file constant _ISO
$iso = explode( '=', _ISO );
// xml prolog
echo '<?xml version="1.0" encoding="'. $iso[1] .'"?' .'>';
?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">

<head>
<?php if ( $my->id ) { initEditor(); } ?>
<?php include($GLOBALS['mosConfig_absolute_path']."/templates/blueblack/splitmenu.php"); ?>

<?php mosShowHead(); ?>
<?php echo "<link rel=\"stylesheet\" href=\"$GLOBALS[mosConfig_live_site]/templates/$GLOBALS[cur_template]/css/template_css.css\" type=\"text/css\"/>" ; ?><?php echo "<link rel=\"shortcut icon\" href=\"$GLOBALS[mosConfig_live_site]/images/favicon.ico\" />" ; ?>
</head>

<body>
<body class="all">
<div align="center">
<div id="container">
<div id="headertop"><img src="templates/blueblack/images/top_h.png" alt="" /></div>
<div id="wrapper">
<div id="topnav"><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tr>
<td><div id="topleft"><?php echo $mycssPSPLITmenu_content; ?></div></td>
<td><div id="topright">
<div align="right">
<?php if (mosCountModules('user4')>0) mosLoadModules('user4',-2); ?>
</div>
</div></td>
</tr>
</table>
</div>

<div id="header"><a href="index.php"><img src="templates/blueblack/images/logo_left.png" alt="" border="0" align="left" /></a><a href="index.php"><img src="templates/blueblack/images/beta_right.png" alt="" border="0" align="right" /></a></div>

<div id="content"><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tr>
<td valign="top"><div id="left">
<div align="left">
<?php if (mosCountModules('left')>0) mosLoadModules('left',-2); ?>
</div>
</div></td>
<td valign="top"><div id="right">
<div id="staticbanner"><!-- jakis tekst --></div>
<div id="path">
<div align="left"><p><?php mosPathWay(); ?><p/></div>
</div>

<div id="maincontent">
<?php mosMainBody(); ?>
</div>

<div id="bottom">
<div align="center">
<?php if (mosCountModules('banner')>0) mosLoadModules('banner',-2); ?>
</div>
</div>
</div></td>
</tr>
</table>

</div>
</div>
<div id="footer_wrap">
<div id="footer_c">
<p>powered by <a href="http://www.joomla.org">Joomla! </a>| design by <a href="http://www.iboldesign.com">Iboldesign</a></p>
</div>
</div>
</div>
</div>
</div>
</body>
</html>

Nie bardzo wiem co moge zrobić :/ Gdy wstawie na sztywno czyli <meta ... itd> to znowu w oprze i FF nie ma polskich znaków :/

Bardzo prosze o pomoc.

//dobra juz sam zrobilem :P Jak zwykle rozwiązanie było prostrze niż mogłoby się wydawać. Chociaz nie wiem dlaczego nie działało na sztywno, ale dałem


<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; <?php echo _ISO; ?>" /> i działa. Tak mi sie wydaje, jak ktoś ma jeszcze IE 6 to prosze o wypowiedzenie się czy strona poprawnie wyświetla polskie znaki.

haponiuk
27-08-2007, 16:39
A ja bym zrobił tak
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />

wicher111
14-02-2013, 11:27
witam, gdzie znajduje się ten plik index.php bo mam ten sam problem

Webek
31-10-2013, 11:36
Na chromie wejdź w narzędzie do badania kodu (tam odnajdziesz ścieżkę pliku)