PDA

Zobacz pełną wersję : PonyGallery - problem



wojtasiewicz.pl
09-03-2006, 13:51
Najpierw wielkie dzięki za joomlaPE! Super sprawa!

Ale mam już pierwszy problem.
Kiedy chcę dodać obrazek dostaje taki komunikat:
Warning: move_uploaded_file(/public_html/joomla/components/com_ponygallery/img_pictures/originals/flag.gif): failed to open stream: Permission denied in /public_html/joomla/administrator/components/com_ponygallery/common.ponygallery.php on line 41

Warning: move_uploaded_file(): Unable to move '/tmp/phpgTxg6Y' to '/public_html/joomla/components/com_ponygallery/img_pictures/originals/flag.gif' in /public_html/joomla/administrator/components/com_ponygallery/common.ponygallery.php on line 41
_PONYGALLERY_FILENAME_BAD

Dostęp do common.ponygallery.php dałem. Kombinowałem długo i nie mam pomysłu co z tym zrobić. Z góry dziękuję za pomoc!

pozdro
Adam

Sorry za zawracanie głowy ale już sobie poradziłem :) Jak zwykle nieuwaga - nie było dostępu do /components/com_ponygallery/img_pictures/originals/

Przepraszam za zaśmiecanie, prosze o usunięcie postu.

pzdr
Adam

stone
10-03-2006, 09:13
Posta zostawimy, bo a nuż ktoś będzie miał podobny problem :) Tylko się go przeniesie :)

maniex
17-05-2006, 21:21
witam



: Permission denied

Sorry za zawracanie głowy ale już sobie poradziłem :) Jak zwykle nieuwaga - nie było dostępu do /components/com_ponygallery/img_pictures/originals/



kolejne z pytanek lamera :

-jak zrobić sobie ten dostęp? - bo po instlce wszystko ok, ścieżki prowadzą tam, gdzie mają prowadzić, tyle ze folder docelowy znalazłem dopiero dzięki jomExplorerowi - nie mam dostepu do zdjęć (oczywiscie od frontu tez nie sa wyswietlane), zresztą w co poniektórych componentach jest podobna sytuacja, np w CB, Classifieds v 1.4
+ dodam jeszcze, że próby zmiany dostepu przez (chmod) JoomlaExplorera spelzaja na niczym ?

maniex
17-05-2006, 23:14
chyba?znalazłem przyczynę w bazie danych ale nie jestem pewien :

Wykorzystanie przestrzeni:

Typ Wykorzystanie

Dane 9 532bajtów
Indeks 2 048bajtów
Nadmiar 1 860bajtów
Efektywne 9 720bajtów
Sumarycznie11 580bajtów

- jakby ktos miał kiedyś tę samą przypadłość (fascynacja potencjałem Joomla objawiająca się sprawdzaniem wszystkich dostępnych w sieci kompomentów etc.)

A tak swoją drogą , to co mam z tym zrobić?

Rybik
18-05-2006, 00:02
administracja bazy danych (np phpMyadmin lub phpMyadmin pod Joomla, lub dowolny inny zewnetrzny manager DB) zaznacz tabele z nadmiarowymi danymi (phpMyadmin -> zaznacz nieoptymalne) i optymalizuje, polecam takze dodatek bot_optimizetables (w zalaczniku posta) ktory bedzie to robil za ciebie codziennie :) -nie rozwiazuje to problemu

chmoda uzywaj zatem z poziomu ftpa albo panelu administracji plikow na serwerze, skoro JoomlaExplorer nie daje rady (kwestia praw wlasnosci)

maniex
18-05-2006, 01:18
dzieki za odpowiedz

wlasnie dłubałem (w miedzy tak zwanym czasie) troszke w panelu administracji plikow na serwerze i kliknalem niechcacy na jakies takie "optymalizuj : pojaśniało pociemniało i to czerwone znikło! (znasz to uczucie?!:) kiedy stajesz sie debesciak), no to ide dalej- szukać sam nie wiem czego, ale;ale- patrze jakiś "ERROR", jakieś zapytanie ma. Myśle sobie- zagubiony jak ja? (bo BD to dla mnie jak php- nie pierwszyzna), no to dawaj mu: wykonaj zapytanie>> a on tu nagle drogi do domu poodnajdywał ( :cool: )wpożo brachu- nie dziękuj. Ide dalej. Wrócilem do Joomu i stoje .... wciąż przed pytaniem dlaczego sie te pie***kne ikony i inne peengi / gify nie chca pokazywać, że o prawach dostepu już nie wspomne.
"(kwestia praw wlasnosci)"- powiadasz
Wydilejtowałem CB (bo tam też sie nie pokazywały zdjecia), >> brak dostepu do katalogu>>Pokasowalem tabele z com_profilers dopiero wtedy mogłem usunąć katalog?!
popatrze jeszcze może gdzieś tam znajde chmoda

wielkie dzieki

Rybik
18-05-2006, 02:05
ustawienia serwera podaj -> regulamin forum jest w ogloszeniach
nie wiem po co kasowales tabele ale jak dla mnie to sie wkopujesz

najpierw ... wez sprawdz czy wszystkie wymagania instalacyjne sa w porzadku
potem ... zainstaluj to od nowa bo jak tabele kasujesz recznie to nie wiem co tam teraz sie bedzie dzialo

niemoznosc chmodowania z poziomu ftpa ani JXplorera to lekki klopot i jak nie ma na serwerze panelu zarzadzania plikami w ktorym sie to robi to ... pisz do admina albo zmien hosting

a calkiem najpierw, nie mieszaj tylu spraw w jednym topicu bo ciezko sie to pozniej rozwikł... :cool: ... rozgryza :D

maniex
18-05-2006, 02:17
ok przepraszam(wiem) Zaraz to wsadzę w>>Różne i wyedytuje w tym :)