PDA

Zobacz pełną wersję : Przycisk BACk w Joomla 1.5



Sebuss
27-08-2007, 10:39
Witam serdecznie, chciałem sie dowiedzieć gdzie można znaleźć uaktywnienie przycisku "Back"

kane
27-08-2007, 13:24
Hmm... też nie znalazłem tej opcji.

W pliku języka definicja [ Back ] jest...

...więc interface nie jest zbyt intuicyjny :-) skoro nie można się tego doszukać (IMHO powinno to być w global config albo w preferencjach w menadżerze artykułów).

zdenio
02-10-2007, 08:58
No dobra ale ten przycisk jest potrzebny. Czy ktos jest w stanie powiedziec jak go "stworzyć"?

Marcoo
13-09-2008, 10:39
Też mam ten kłopot z brakiem "wstecz" w 1.5. Znalazłem na forum wątek gdzie było coś o konieczności zmian w kodzie templatki ale bardzo ogólnie opisane i klapa- nie wiem jak to przewalczyć. Może ktoś już znalazł rozwiązanie i się podzieli. Brak przycisku "wstecz" jest w/g mnie dość uciążliwy w niektórych przypadkach.

kane
13-09-2008, 11:20
Czy ktos jest w stanie powiedziec jak go "stworzyć"?Na siłę sam możesz go sobie w artykule wstawić, to tylko łącze <a href="javascript:history.go(-1)">[ wstecz ]</a> lub coś w ten deseń, piszę z pamięci :)


Znalazłem na forum wątek gdzie było coś o konieczności zmian w kodzie templatki ale bardzo ogólnie opisane i klapa- nie wiem jak to przewalczyć.Mogłeś od razu rzucić link do tego ogólnego opisu...

Marcoo
18-09-2008, 22:59
Na razie znalazłem coś takiego- Back button plugin:
http://extensions.joomla.org/component/option,com_mtree/task,viewlink/link_id,4583/Itemid,35/

Tyle,że w każdym artykule trzeba wstawiać {backbutton} tag

ufoshi
18-10-2008, 15:24
A czy nie da się dopisać jakiegoś kodu w pliku php odpowiedzialnym za wyświetlanie artykułów??

Bo z tym "wstecz" to strasznie głupi problem jest.

zwiastun
18-10-2008, 15:37
A niby jaki problem? Usunięto nadmiarowy przycisk (jest w narzędziach przeglądarki)!

ufoshi
18-10-2008, 16:18
Ja nie rozumiem o co chodzi Panie Zwiastun w Pana wypowiedzi. Poprawino to?? Wyświetla się już "wstecz" w artykułąch tak jak w joomli 1.0.x. ?? Jak tak, to jak go włączyć bo nie rozumiem. PS mam joomle 1.5.7 i jakoś nie widzę wstecz w artykułach.

zwiastun
18-10-2008, 16:26
Bo zakładasz, że należało coś poprawiać. Napisałem dość wyraźnie, że taki przycisk jest standardem w pasku nawigacyjnym przeglądarek, na stronie stanowi nadmiar, coś, co oczywiście być może, ale konieczne nie jest!
Skoro tak bardzo jest Ci potrzebny (bo nie wiem, czy użytkownikom), to możesz skorzystać z dodatku o którym pisze Marcoo.
Możesz również skorzystać z nowej w Joomla 1.5 funkcjonalności szablonów - przesłaniania oryginalnych szablonów joomla [template overrides]. Przekopiuj sobie z katalogów /components/com_komponent/..../views/.../tmpl/ pliki definiujące kod wynikowy, powstawiaj w odpowiednie miejsce podany przez jane kod JavaScript i gotowe.

alfaalfa
03-03-2009, 11:27
Pomijajac odpowiedz, ktora jest po prostu glupia: po co ci to, przeciez masz Wstecz w wyszukiwarce, bardzo mnie dziwi ton administratora tego forum. To jest jakas chora cecha pewnych przemadrzalych ludzi, ze musza koniecznie sie wypowiedziec z pozycji nie tyle najmadrzejszego w calej wsi, ale po prostu - delikatnie mowiac - malo zyczliwie.

Przypominam pytanie poczatkowe watku: Witam serdecznie, chciałem sie dowiedzieć gdzie można znaleźć uaktywnienie przycisku "Back"

Zwiastun, zapomniales, jaki jest cel forum? Masz jakis problem? Przemysl swoje postepowanie.
A co do Wstecz, to wlasnie mnie wczoraj poproszono, zeby ta funkcje dodac do strony, wiec moze jednak warto, ze sa jeszcze inni uzytkownicy niz ty, i maja oni inne pomysly i potrzeby niz ty.

zwiastun
03-03-2009, 13:52
O komentarze nikt Cię nie prosił. A jeśli masz wątpliwości, proszę sobie poczytać regulaminu forum i jakichkolwiek reguł zachowania się na forach internetowych.
W przeciwieństwie do Twojego komentarza od rzeczy w mojej odpowiedzi padły trzy rzeczowe informacje.
1. Przycisk Wstecz został usunięty, bo nie jest konieczny. Powtarza funkcję dostępną we wszystkich przeglądarkach.
2. Ktoś z użytkowników podał link do strony z dodatkiem, którym możesz sobie rozwiązać problem.
3. Innym rozwiązaniem jest skorzystanie z możliwości nadpisywania szablonów.

turner
08-11-2009, 14:15
O komentarze nikt Cię nie prosił. A jeśli masz wątpliwości, proszę sobie poczytać regulaminu forum i jakichkolwiek reguł zachowania się na forach internetowych.
W przeciwieństwie do Twojego komentarza od rzeczy masz w mojej odpowiedzi padły trzy rzeczowe informacje.
1. Przycisk Wstecz został usunięty, bo nie jest konieczny. Powtarza funkcję dostępną we wszystkich przeglądarkach.
2. Ktoś z użytkowników podał link do strony z dodatkiem, którym możesz sobie rozwiązać problem.
3. Innym rozwiązaniem jest skorzystanie z możliwości nadpisywania szablonów.


Zwiastun, "back button" będzie potrzebny tak długo jak długo użytkownicy serwisów będą go szukać. Wcześniej było to rozwiązanie opcjonalne i nie było problemu. Myślę, że zdajesz sobie sprawę, że strony internetowe nie są projektowane tylko dla tych świadomych użytkowników. Nie trafia do mnie też argument o edukowaniu użytkowników bo nie każdy projekt na taką edukację może sobie pozwolić. Jest to element nawigacji i powinien być dostępny przynajmniej jako opcja. Przyzwyczajenia też mają tu niemałe znaczenie.
BTW.. forum nie służy tylko i wyłącznie do technicznej dyskusji, jeśli ktoś zwraca Ci uwagę (a nie on pierwszy) to chociaż rozważ to, że może mieć choć odrobinę racji. Więcej dystansu do siebie, swojej pracy i przyjmij czasem krytykę od innych :) Peace.

zwiastun
08-11-2009, 15:15
Zgoda, tylko czemu ta dyskusja ma służyć?
1. Nie napisałem, że nie można stosować takiego przycisku na swoich stronach
2. Podano odnośnik do dodatku, który rozwiązuje problem
3. Przykładałem nawet swoją łapę do lokalizacji tego dodatku
Moje wypowiedzi dotyczyły:
a) pierwsza: wyjaśnienia, na czym polega problem, skoro jest dodatek i podano do niego odnośnik
b) druga: niekulturalnej wypowiedzi "alfaalfa"

Nie sądzę, że intencją Twojej wypowiedzi jest obrona chamskich zachowań!
Dystans powiadasz: I słusznie. Rozumiem, że gdy ktoś przychodzi w Twoje podwoje i rzuca Ci z marszu, żeś taki i owaki, to nadstawiasz mu biblijny policzek, żeby Ci jeszcze przyłożył.

bartspam
11-11-2009, 01:05
Na ocenę trzeba sobie zasłużyć.

TLo
11-11-2009, 21:49
Witam serdecznie, chciałem sie dowiedzieć gdzie można znaleźć uaktywnienie przycisku "Back"

Może to Cię zadowoli:
http://pliki.joomla.pl/katalog/artykuly-i-wiadomosci/zarzadzanie-artykulami/back-button-pl.html
Pozdrawiam

moniq
07-02-2010, 09:57
Dzieki nie wiem jak innym ale mi sie przydalo. Nie ma to jak krotka, rzeczowa i pomocna odpowiedz !

zwiastun
07-02-2010, 13:14
@moniq: tej krótkiej, rzeczowej i pomocnej odpowiedzi udzielił już na pierwszej stronie wątku, w 4 poście użytkownik @marcoo. Jest to dokładnie ten sam dodatek, o którym i ja pisałem, i który nawet pomagałem spolonizować!

ArkadioMorales
15-02-2011, 10:36
Ja poradziłem sobie w ten sposób:
wkleiłem w index.php templatki w odpowiednim miejscu

<div class="backbutton"><a href="javascript:history.back();" class="back">&laquo; Wstecz</a></div>

i działa , wadą jest że wyświetla się również na "starcie"