PDA

Zobacz pełną wersję : google sitemap



ajma
09-03-2006, 21:01
Zainstalowałem sobie niedawny dodany do joomla.pl Generator mapy serwisu dla Google.
Po zainstalowaniu otrzymałem wskazówkę:
"Zmień prawa do zapisu następujących dwóch plików, które zostały wczytane wraz z komponentem:

gsg.config.php należy zmienić na chmod 0755!!

gsitemap.xml położony w folderze "gsg", należy zmienić na chmod 0755!!
(możesz przenieść pliki bez ustawień konfiguracyjnych, jeśli niezbędne prawa do zapisu zostały ustawione)

Folder 'plugins' należy zmienić na chmod 0755!!"
No i niestety nie wiem gdzie szukac tych plików i folderu gsg.
Czy ktoś moze pomóc?
(oczywiście ja dalej będę szukał i kombinował)

Dylek
09-03-2006, 22:35
Wystarczy tylko troszeczke ruszyc glowa....
Instalowales kiedys jakikolwiek komponent? Widziales kiedys strukture katalogu, w jakim zainstalowana jest Joomla? Podpowiedz brzmi: /administrator/components i drugi katalog - /components. Tam szukaj swoich plikow od GSG

ajma
09-03-2006, 22:41
Danke schoen - jak człowiek ma po 60 to już mu się cięzko głową rusza - a serio to dzięki - moja zona tez mi często mówi że nie widze tego czego szukam a jest koło mnie (taki ze mnie Hilary)

josh
09-03-2006, 22:49
a plik gsitemap.xml jakby go brakowalo to stworz jakis pusty i wrzuc do folderu administrator\components\com_gsg\

pozdr

ajma
09-03-2006, 23:09
Chyba już mi się udało zadziałac dobrze w tej kwesti - dziękuje za pomoc.

zwiastun
10-03-2006, 02:37
Kurcze, pełno tu staruszków. To ja młodzieniaszek jestem!

Josh! Na pewno? Mnie się plik gsitemap.xml wygenerował w głównym katalogu!

Dylek
10-03-2006, 07:39
Wiesz co zwiastun... I dobrze ze pelno tu, jak to nazwales "staruszkow" - to genialny przyklad ze nasza praca nie idzie na marne. :D
Ja tam sie z tego ciesze...

josh
10-03-2006, 08:10
Zwiastun - racja w glownym katalogu, to ja sam sobie tak wymyslilem jak sprawdzalem gsg :D i zapomnialem o tym :cool:

technoparty.pl
10-03-2006, 11:45
Widzę że wielu adminów na tym forum więc myśle że ich wiedza wystarczy żeby odpowiedzieć na kilka moich pytań.
Zainstalowałem ten Generator mapy serwisu dla Google i chcę stworzyć mapę serwisu. Wszystko przebiega poprawnie wyświetla mi tabelkę z listą linków do artykułów w serwisie - jest ich 303. natomiast w google przy opcji site:technoparty.pl jest ich 397 Czy moge w jakiś sposób dodawać linki do do podstron za pomocą tego narzedzia? W jaki sposób ten komponent tworzy mapę strony ?
Czy może lepiej bedzie recznie dodać do tego pliku XML niezaindeksowane przez google strony (np z remository) ?
Czekam na opinie :) thx

zwiastun
10-03-2006, 17:11
Heheh
Oczywiście, może ktoś wie, ale...
Administratorzy na forum to członkowie Polskiego Centrum Joomla, niekoniecznie programiści, a już na pewno nie znawcy wszystkich rozszerzeń do Joomla!

livio
10-03-2006, 17:25
Staruszków pełno?
To ja przy Was dziecko jestem, bo mam 14-tkę w tym roku :D.

Myszoor
10-03-2006, 18:09
a plik gsitemap.xml jakby go brakowalo to stworz jakis pusty i wrzuc do folderu administrator\components\com_gsg\
dodałem taki pusty pliczek i mimo wysztko dostaję komunikat :
Folder HTTP://WWW.EWOLOW.PL w katalogu root nie istnieje - co jest grane ?? :(

viper
11-03-2006, 00:31
dodałem taki pusty pliczek i mimo wysztko dostaję komunikat :
Folder HTTP://WWW.EWOLOW.PL w katalogu root nie istnieje - co jest grane ??
gsitemap.xml w katalogu gównym, tam gdzie jest zainstalowana joomla.

@technoparty.pl ten komponent ma pewne ograniczenia wiec jeśli chcesz rozwinąć skrzydła i mieć pełna kontrole nad google sitemapo zo zobacz tutaj (http://www.simplemachines.pl/content/view/60/2/), pobiesz program pod windowsa SOFTplus GSiteCrawler i zrób sobie mapę dla googla jaką chcesz.
pozdrawiam

zwiastun
11-03-2006, 01:26
Staruszków pełno?
To ja przy Was dziecko jestem, bo mam 14-tkę w tym roku :D.
Przy nas?
Ty w ogóle jestes dziecko!

technoparty.pl
12-03-2006, 21:50
dzieki viperxp ... poczytam sobie i coś pokombinuje. pozdro

Adams_
13-03-2006, 04:37
Podczas generowania mapy, dostaje komunikat:


Warning: Missing argument 1 for gsg_ping() in C:\apache2triad\htdocs\strona\administrator\compon ents\com_gsg\gsg.class.php on line 394

linia 394 wyglada następująco:


function gsg_ping($count) {


Cóż uczynić?

lubicz
13-03-2006, 11:33
Przy nas?
Ty w ogóle jestes dziecko!

Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci.
Nasiąkaj livio JOOMLA! jak tylko się da :);););)

viper
13-03-2006, 13:58
Podczas generowania mapy, dostaje komunikat:

linia 394 wyglada następująco:


function gsg_ping($count) {


Cóż uczynić?

JA też miałem ten błąd na jednym serwisie a na innym było ok. Nie zagłębiałem się czemu tak się robi .
Wejdz do konfiguracji i wyłącz opcje Ping Google, będziesz musiał po wygenerowaniu mapy na dole kliknąć na link Submit to Google SiteMaps

Pozdrawiam

Adams_
13-03-2006, 15:22
Faktycznie, tylko w ten sposób działa. Dzięki.

bankesta
02-01-2007, 20:48
Witam, podpinam się pod temat i problem który brzmi:

Folder /HOME/BSTO/PUBLIC_HTML/BABIMOST-NET/GSITEMAP.XML w katalogu root nie istnieje a więc tak, plik gsitemap.xml, znajduje się tam gdzie powinien być no ale wywala błąd. Czy wielkość liter ma tutaj znaczenie ??? Chciałbym się dowiedzieć jak rozwiązać ten problem. Z góry wielkie thx.

wlodzimierz007
26-02-2007, 23:11
Witam, podczas
Konfiguracja generatora mapy serwisu w Information on File and Directory:

Directory: /home/moja www/domains/moja www.pl/public_html/ Zapis niemożliwy Istnieje
Filename: gsitemap.xml Zapis niemożliwy Istnieje


co w tej sytuacji zrobic?/ nie pojde dalej a strony w google jak nie ma tak nie ma... :(
dziekuje za wszelka pomoc

wlodzimierz007
26-02-2007, 23:11
Witam, podczas
Konfiguracja generatora mapy serwisu w Information on File and Directory:

Directory: /home/moja www/domains/moja www.pl/public_html/ Zapis niemożliwy Istnieje
Filename: gsitemap.xml Zapis niemożliwy Istnieje


co w tej sytuacji zrobic?/ nie pojde dalej a strony w google jak nie ma tak nie ma... :(
dziekuje za wszelka pomoc

rafales
27-02-2007, 14:43
a ja zainstalowałem google sitemap i zwraca mi taki błąd...myślę ze nawet nie zrobiło mi mapy:

to jest wyswietlany error:
Warning: file_get_contents() [function.file-get-contents (http://www.biznesgrupa.com/administrator/function.file-get-contents)]: Unable to access /home/leszczu/public_html/gsitemap.xml in /home/leszczu/public_html/includes/domit/xml_domit_parser.php on line 1645

Warning: file_get_contents(/home/leszczu/public_html/gsitemap.xml) [function.file-get-contents (http://www.biznesgrupa.com/administrator/function.file-get-contents)]: failed to open stream: No such file or directory in /home/leszczu/public_html/includes/domit/xml_domit_parser.php on line 1645

galganka
31-08-2007, 06:20
Witam

Nie udało mi się w ogóle zainstalować gsg na joomli 1.0.13 ani na 1.0.11. Kiedyś miałam ten komponent na joomli 1.0.10 i mam wrażenie, że sam cms jest udoskonalany, rozbudowywany, natomiast komponenty raz dodane nawet dwa trzy lata wcześniej do plikowni, nie spełniają już wielu kryteriów aktualnego systemu, stąd u mnie na przykład niemożliwość zainstalowania wielu starych, dobrych komponentów i nie wiem jak sobie z tym poradzić.

Chciałabym tylko dowiedzieć się, czy takie komponenty jak Booklibrary i Google Site Map można instalować na Joomli 1.0.13 i co trzeba zmienić, w przypadku Booklibrary doczytałam tylko do miejsca, gdzie trzeba utworzyć ręcznie tabelę i na tym kończy się moja wiedza, bo nie znam się na MySQL.