PDA

Zobacz pełną wersję : banner flash



irek_s
01-09-2007, 13:54
Witam,

ktory skladnik daj mozliwosc dodawania bannerow we flashu
bo ten default modul banner daje mozliwosc dodania tylko jpg i png

dzieki i pozdrawiam
irek

zwiastun
01-09-2007, 17:02
Jak poczytasz o module i komponencie banery na www.pomoc.joomla.pl, to dowiesz się, że ten standardowy pozwala także wyświetlać swf

irek_s
01-09-2007, 20:37
zadzialalo, ale po wstawieniu bannera 468x60 niestety nie widze go w takim formacie , tylko wyskocyl jakis kwadrat a w srodku niego malutki banner

irek_s
01-09-2007, 20:42
juz gro i buczy

tylko jeszcze mala kosmetyka ale sprobuje sam podzialac

jeszcze raz dzieki zwiastun

irek_s
01-09-2007, 20:49
ooo chyba za wczesniej

w firefoxie -- dziala chodz zostawia puste miejsce pod bannerem (pustego miejsca mniej wiecej tyle samo co banner.

ale w IE jest kiszka nie widac bannera tylko tlo

dlaczego?

irek_s
03-09-2007, 23:04
Dlaczego w IE (Internet Explorer ) flash jest nie widoczny a w Firefoxie dziala ok

irek_s
09-09-2007, 17:49
dlaczego ten defaultowy modul fo banner-a nie zlicza klikniec na ten banner

zwiastun
09-09-2007, 17:53
Ależ śmiecisz:)
Co z IE odpowiedź jest na forum - poszukaj. Dlaczego nie zlicza kliknięć? Core wie...

picek
07-11-2007, 20:28
Ja podziele sie jakim to sposobem można łatwo umieścić reklame we flash'u w module reklam (dotyczy to tylko reklam których pliki z animacją są na innym serwerze a my tylko pobieramy do nich kod np. ceneo)

1. w panelu administarcyjnym dodajemy nową reklame.

2. wypełniamy pola. W polu "URL po kliknięciu:" wpisujemy cokolwiek, moze to być adres naszej strony.

3. w polu "Własny kod banera:" wklejamy taki kod jak mamy np. z ceneo lub dobreprogramy.pl (aby wyświetlać ich reklame)

4. w polu wybierz grafike wybieramy cokolwiek...

Zapisujemy i cieszymy sie reklamą na stronie :)

!!!Uwaga!!!
Jeśli reklama nam rozsuwa strone lub tworzy sie wolne miejsce pod nia itp. to znaczy ze kod relamy ma w sobie spacje i entery. musimy je usunąc. najłatwiej to zrobic biorąc Notatnik i najpierw tam wkleić kod reklamy, i sformotować go tak aby był cały w jednej dłuuuuugiej linijce bez spacji miedzy "><"

Jeszcze jedna mała pomoc co do edytowania pliku joomla.php aby dodać flash'a:
tak jak pisze w pomocy na temat dodania animacji flash (pliku swf) musimy poprawic plik joomla.php http://www.pomoc.joomla.pl/content/view/195/26/
Jesli nie wiem gdzie dokładnie dodać "swf" to w tych 3 funkcjach szukamy ciągu innych rozszerzeń plików graficznych i poprostu w tym ciągu dodajemy swf a wygłada to tak: "bmp|gif|jpg|png" przed dodaniem flash, "bmp|gif|jpg|png|swf" - po dodaniu formatu flash

Mam nadzieje że komuś pomogłem :)

irek_s
15-07-2008, 21:59
Witam,

dzisiaj skopiowalem caly katalog z instalacją joomla i baze do innego katalogu i na stronie głównej banner flash swf widac bez problemu natomiast na innych stronach pokazuje sie bialy prostokat w miejsce banner OCZYWISCIE TYLKO w IE (INTERNET EXPLORER) w ff jest wszystko ok , co moze byc przyczyna

poczytalem ze nalezy dodac swf w pliku include/joomla.php ale w joomla 1.5.3 on jest jakis taki prawie pusty, dodatkowo cala zawartosc katalogu zostala przekopiowana wiec jak dziala na oryginale to tu tez powinno dzialac

serwer jest ten sam

dzieki i pozdrawiam
irek

p.s.

czy ktos może dać wskazowki jak zliczac klikniecia na banerze flash, czy jest jakis modul, komponent do tego?

irek_s
18-07-2008, 23:12
Witam

czy ktoś mi pomoże dlaczego tylko na stronie głównej pokazuje sie banner flash w IE a na innych stronach sie nie pokazuje.
W firefox banner pokazuje sie na wszystkich stronach

ta strona to http://niemiecki.gramatyka.net
banner jest w topie, zamiast tego bannera widać biały prostokąt

już myślałem że przez / który nie wiem skad sie wstawił
ale na innej stronie mam ze slashem i banner działa, dodatkowo dlaczego działa na stronie startowej a na innych nie?

src="/images/banners/niemiecki4xszybciej_metoda_speakpl.swf"
pozdrawiam
irek

irek_s
28-07-2008, 21:13
na oryginale jednak działa tak samo więc musi być problem gdzies w innym miejscu

może z tym / na poczatku który jest zle interpretowany przez IE

jak go się pozbyć

tj.
co zrobić żeby zamiast jak poniżej
<EMBED src="/images/banners/...było

<EMBED src="images/banners/...

irek_s
06-08-2008, 07:40
ponawiam pytanie
czy nikt nie wie jak to zrobić?

nawet Zwiastun?

zwiastun
06-08-2008, 08:36
Nie żartujcie - tak trudno się domyśleć, że trzeba to poprawić w kodzie, znaleźć i poprawić?
$imageurl = $mosConfig_live_site .'/images/banners/'. $banner->imageurl;

irek_s
06-08-2008, 19:02
ale w jakim pliku? :>

zwiastun
06-08-2008, 19:28
Ratunkuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!
Ja wiem, że to może być w dowolnym z tych setek plików, ale chyba nie podejrzewacie mnie o takie zagadki. Za reklamy "wprost" odpowiada kilka skryptów komponentu i dwa skrypty modułu, skrypty modułu za wyświetlanie, jeden z nich to plik xml. Gdzie też to może być!

irek_s
06-08-2008, 19:54
rozpakowalem plik instalacyjny w katalogu i zaczolem szukac jakiejs czesci ponizszego stringu i nic

$imageurl = $mosConfig_live_site .'/images/banners/'. $banner->imageurl;

ale zrobile test i ten szukacz w windowsie XP to jakos kiepsko szuka
szukalem po slowie imageurl wpisujac w pole "wyraz lub fraza w pliku"
i nic nie znalazl,

czy jest jakis grep na windowsa zeby to wyszukac

zwiastun
06-08-2008, 19:58
Wątek jest w części poświęconej Joomla 1.0 - na PW atakujesz mnie skryptami z 1.5

irek_s
06-08-2008, 20:04
tak powinienem go wpisac w 1.5
jezeli mozesz to przerzuc do wlasciwego miejsca

w zrodle strony widac ze to 1.5

<meta name="generator" content="Joomla! 1.5 - Open Source Content Management" />

W zwiazku z tym ze jest 1.5 bedzie latwiej :)

zwiastun
06-08-2008, 20:08
No taaaaaaaak, tylko nadajemy na zupełnie różnych falach. Gdzie to jest w 1.5 to ja, niestety, nie wiem

irek_s
06-08-2008, 22:11
w zwiazku z tym czy jest jakis component czy modul który załatwia wyświetlanie banerów flash (swf)
załatwia tzn.

1) wyswietlaja sie na calej stronie (glownie chodzi o IE bo w nim sa problemy) w FF jest wszystko ok
2) najlepiej jak by zliczaly klikniecia (oczywiscie klikniecia na swf)

lub czy jest jakis inny sposob zeby z flash bannerem bylo wszystko ok

dzieki z gory i pozdrawiam
irek

vego007
06-08-2008, 22:48
administrator->com_banners->views->banner.php i modules->mod_banners->helpers.php
Tylko w tych plikach znajduje się ścieżka z fragmentem images/banners. Jednak w którym to już musisz sam pokombinować

fooky
09-10-2008, 16:37
Witam...

A ja mam ciekawszy problem...

Otwieram wspomniany wyżej plik, ktory wymaga edycji i nie ma gdzei dokonać tych zmian - czytałem też w pomocy Joomla... ale mam wrażenei, ze moze to się nie tyczy Joomla 1.5.7 tylko 1.0.x?

Co wiec zrobic, aby Joomla 1.5.7 obsługiwała moje bannery (z mojego serwera) pliki swf?

mariusx
26-01-2009, 01:06
Tak dokładnie ta porada dotyczy tylko 1.0 - ja uzyłem takiego komponentu:
http://johnmccollum.co.uk/2008/07/09/new-joomla-banner-component/