PDA

Zobacz pełną wersję : Dostęp do panelu admina a system



belizary
11-03-2006, 20:08
Witam szanownych forumowiczów.

Mam dziwny problem z którym nie potrafię sobie poradzić. :(

Otóż nie mogę dostać się do panelu admina (Joomla 1.04 PL), ale tylko z jednego ze swoich komputerów. Trudno mi stwierdzić, co może być przyczyną i pytam o sugestie.

Oba komputery wydają się być podobnie skonfigurowane, przynajmniej mają podobne platformy (Win XP PL, SP2, Nort.Antyw., ZoneAlarm).

Na jednym z nich w Firefoxie w ogóle nie wchodzi mi do panelu, podobnie w Operze. W IE natomiast - wchodzi tylko na stronę główną panelu, lecz po kliknięciu czegokolwiek znów wraca do logowania. Po wejściu przez IE po wcześniejszych kilku próbach z FF, widzę na stronie głównej panelu zalogowanych kilku SuperAdminów, tyle ile prób było w FF.

W czym tkwi problem?

Dziekuję z góry za pomoc.

stone
11-03-2006, 22:09
Jak wynika z Twojego postu to najpradopodbniej z konfiguracji komputera, a co może tu być źle to już cięzko powiedzieć.
Na początek wyłączyłbym wszelkie firewall'e i pop-up bloker, oraz zaktualizował javę w przeglądarkach

belizary
11-03-2006, 23:48
Stone, dziękuję Ci za sugestię! Okazała się ona trafna - winny był Zone Alarm. Po wyłączeniu ZA wszystko jest ok. Wcześniej też z tego korzystałem i nie było problemów, lecz najprawdopodobniej po zaktualizowaniu do najnowszej wersji ma on "coś", co spowodowało uniemożliwienie logowania do panelu. Na drugim kompie też mam ZA, lecz bez aktualizacji i jest ok. Nowa wersja ZA nawet w ustawieniach default blokuje logowanie. Teraz mam tylko problem: jak to wyłączyć, aby korzystać i z nowej wersji ZA i z joomli??? Co w ZA może powodować blokowanie logowania?

Czy systemowy firewall zapewnia takie samo bezpieczeństwo jak ZA?

No i jeszcze jedna sprawa: nim doszedłem, że panel nie działa mi tylko na jednym kompie:) sądziłem, że coś w mojej joomli się zacięło i różne rzeczy z nią wyczyniałem, tak w ftp, jak i w bazie. Zalogowałem się wprawdzie i wszystko działa poprawnie, ale teraz niektóre rzeczy mam zdublowane:
- na stronie głównej w panelu pokazuje mi dwa razy ikonkę i info o wiadomościach tudzież o użytkownikach zalogowanych
- poniżej wszystkie zakładki (tj. Komponenty, Popularne, Najnowsze i Statystyka) - mam też x2
- na stronie www natomiast mam zdublowane okienko logowania oraz "odwiedza nas... gości"
Jak to znormalizować?

I jeszcze jedna drobnostka:
- jak zamienić można w tym module statystyk na www element o nazwie "Nowości" na nazwę "Liczba tekstów", bo to chyba jednak wszystkie teksty a nie po prostu nowości wskazuje?

pozdrawiam:)

zwiastun
12-03-2006, 03:26
W którym module statystyk, bo są dwa: moduł witryny (strony frontowej) i moduł administratora.

belizary
12-03-2006, 04:38
W module strony www

zwiastun
12-03-2006, 09:44
W pliku polish.php. _NEWS_STAT