PDA

Zobacz pełną wersję : phpadminie 2.4/ Cpanel - jak utworzyć kopię bazy dla joomli?



rzodkiewka
29-10-2005, 22:34
phpadminie 2.4 / Cpanel - jak utworzyć kopię bazy dla joomli? Pytam bo tam jest parę opcji, a niestety mój server za niedługo ma być zmieniany na lepszy ... z górzy dziękuję za pomoc

stone
30-10-2005, 08:24
Nie miałem styczności z 2.4, ale powinna byc zakładaka Export az takich zmian wzgledem 2.6 chyba nie bylo

rzodkiewka
30-10-2005, 10:29
nio tak wiem, ale nie wiem co dokładnie tam poustawiać i jak to mam sobie zgrać na dysk

lukidb
30-10-2005, 12:04
phpmyadmin ->
1.wybierasz baze danych, ktora chcesz eksportowac
2.klikasz eksport
3.w okienku eksport zaznaczasz tabele do skopiowania (czyli w twoim przypadku wszystkie.
4. zaznaczasz "zapisz jako plik"
5. kompresja -> wg uznania
6. wykonaj.

cpanel
1.download a backup file
2.pod download an sql database backup masz wypisane bazy danych, klikasz na tej, ktora chcesz skopiowac i wybierasz tylko miejsce na kompie.

ten drugi sposob jest w/g mnie niepewny. zrobilem swego czasu w ten sposob kopie bazy, ktorej pozniej nie mozna bylo przywrocic -> jak stwierdzil admin serwera "pewnie jakis blad wkradl sie podczas kopiowania bazy" ;)

pozdroofka...

stone
31-10-2005, 11:19
warto takze zaznaczyc aby tworzyl kopie z cudzysłowami, wystarczy zaznaczyc odpowiednia opcje w zakladce eksport. Unika sie w ten sposob bledow ktore czase powstaja przy wgrywaniu bazy

zwiastun
31-10-2005, 18:23
A tak w ogóle, drogi Zajawkarzu - choc wiem, że to nie najmnilsze dla pytającego - phpMyAdmin to nie jakiś komponent do "małoznanegoJoomla", ale znana aplikacja do obsługi baz danych. Jestem pewien, że gdyby w wyszukiwarce gogle wpisac owo "phpMyAdmin" to znajdzie się wyczerpujące instrukcje i nie trzeba będzie głosić światu, że czegos tam nie wiem.
Jedna z instrukcji jest nawet w witrynie poświęconej joomla/mambo:)
O! Tutaj:
dawniej mambo.zwiastun.net, a TERAZ www.joomlademo.pl (http://joomlademo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=275&Itemid=90)
Pozdrówka!

rzodkiewka
06-11-2005, 12:42
mama problema: zrobiłem export według poradnika Zwiastuna: utworzyłem identyczną bazę w phpadminie 2.6 w webserverze - lecz z inną nazwą użytkownika baz, gdyż czegoś po zmianie w MySQL Control usera - nie ma opcji zmiany hasła ...

spróbowałem wczytać w tą bazę exportowany plik sql i o to rezultat:
CREATE DATABASE `zajawkar_joomla` DEFAULT CHARACTER SET latin1 COLLATE latin1_swedish_ci
MySQL zwrócił komunikat: http://localhost/phpmyadmin/themes/original/img/b_help.png (http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/Error-returns.html)
#1064 - Something is wrong in your syntax obok 'DEFAULT CHARACTER SET latin1 COLLATE latin1_swedish_ci' w linii 12

Macie jakieś pomysły? Jest mi to troszkę potrzebne, gdyż chcę zacząć budować mój wielki serwis/portal - lecz jeszcze bez umieszczania na oficjalny server z zagranicy - gdyż wpierw mam zamiar nowego PC zakupić

Z góry dziękuję za pomoc :)

stone
06-11-2005, 21:56
Ta linika tworzy baze, jezeli wgrywasz sql do utworzonej bazy to to nie jest Ci juz potrzebne.
Usun ta linike z plik sql

jahu
18-03-2006, 17:13
Odgrzewam kotleta - trudno - ale za przeproszeniem dzis scisnelo mi ze strachu posladki jak zobaczylem krzaki(komunikaty bledow - brak dostepu do tabeli) zamiast strony. Pozstanowilem zrobic kopie tylko - jak to zrobic zeby bylo dobrze - czyli co zazanczyc przed stworzeniem pliku bazy danych zeby potem mozne z tej kopi skutecznie odzyskac wszystko.

Znalazlem cos takiego:
http://joomlademo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=275&Itemid=90

Mam np wiecej pol do zanzaczneia niz w tym poradniku:
Opcje SQL
Dodaj do nagłówka własny komentarz (\n oddziela linie):
Obejmij eksport transakcją
Wyłącz sprawdzanie kluczy zewnętrznych

Struktura:
Dodaj DROP TABLE
Dodaj IF NOT EXISTS
Dodaj wartości AUTO_INCREMENT
Użyj cudzysłowów z nazwami tabel i pól
Dodaj w komentarzach:
Daty utworzenia/aktualizacji/sprawdzenia

Dane:
Pełne dodania
Rozszerzone dodania
Użyj opóźnionych dodań
Użyj ignorowanych wstawień
Użyj liczb szesnastkowych w przypadku pól binarnych

Np ostatnie mam zaznaczone - ta ma byc?

No i pytanie - ok zrobilem kopie mam ja na swoim dysku - jak wszystko siadzie to jak to wrzucic z powrotem - czyli jak z tego jednego pliku uzyskac pelna strukture tych tabel a w nich wszystkie dane? W poradniku pisze:
Wykonaj następujące kroki:
Zainstaluj nowe mambo. Będziesz dysponować bazą danych - ze wszystkimi tabelami.
Wyczyść wszystkie tabele (nie usuwaj, ale wyczyść!.
Wyeksportuj z dotychczasowej bazy tylko dane. Jeśli natomiast dysponujesz tylko plikiem, w którym są zawarte instrukcje tworzące tabele, trzeba je usunąć (dotyczy to oczywiście tabel rdzenia mambo, a nie doinstalowanych komponentów!)
Zaimportuj dane, najlepiej partiami (wybróbuj optymalny rozmiar pliku *.sql).

Ok tylko jak to podzielic na mniejsze kawalki najpierw? jak wyczyscic tabele?
i oco chodzi z tym usuwanie instrukcji (robimy to w tym pliku jakos)?