PDA

Zobacz pełną wersję : rs gallery w krzakach



beasok
18-09-2007, 16:11
Dopiero zaczynam potyczki z joomlą. Nie mogę wygrać bitwy z krzakami w rs gallery. Mam wersję joomla_1[1].0.13_JIE-pl-utf. Co mogę zrobić? (Brakuje polskich liter w innych komponentach, które zainstalowałam. Gdy to dotyczy adm- nie przeszkadza, ale na stronie (www.nowa.ehost.pl (http://www.ehost.nowa.pl) )- groza. Proszę o pomoc!:(

haponiuk
18-09-2007, 16:20
Sprawdź stronę kodową swojego szablonu.

beasok
18-09-2007, 19:27
Sprawdź stronę kodową swojego szablonu.
Dzięki za szybki odzew. Sprawdziłam, znalazłam:
meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; <?php echo _ISO; ?>" />
????

beasok
19-09-2007, 08:08
Dzięki za zainteresowanie i szybki odzew. Niestety, gdy zmieniłam kodowanie, znikły krzaki w rs gallery, ale pojawiły się w całej stronie. Zaczynam zastanawiać się czy problem nie tkwi w instalacji (nie mam pliku języka (w tym polskiego )w katalogu com_rsgallery (a w pakiecie instalacyjnym jest) . Poza tym tylko w dodatkowo instalowanych komponentach, modulach krzaczy. Reszta strony jest w porządku. Może masz jakiś jeszcze pomysł?

haponiuk
19-09-2007, 08:53
Zerknij tu
http://forum.joomla.pl/showthread.php?t=12187

zwiastun
19-09-2007, 10:19
zmień na
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-2" />
Przepraszam, ale bzdura:
1. Strona jest kodowana w utf-8, proponowana zmiana bedzie powodować konflikt
2. Linia w szablonie jest w pełni poprawna. Joomla odczytuje stałą ISO z pliku języka. Takich zmian w szablonie nie należy wprowadzać. Są psuciem, a nie naprawianiem.

Jeśli zdecydowałeś sie na utf-8, czeka Cię, niestety, trochę pracy
a) wszystkie pliki językowe komponentów trzeba przekodować do utf-8
b) wszystkie pliki xml - w pierwszej kolejności modułów i botów, potem komponentów trzeba rówież przekodować na utf-8, tzn:
- w pierwszej linii pliku xml musi być deklaracja kodowania
- pliki muszą byc zapisane w utf-8

Dodatkowo:
Jeśli masz oryginalne pliki xml można dodać pliki polskie z nazwą np. mod_module.polish.xml (oryginalny zostawiamy bez zmian - wystarczy wejść do katalogu modułów, by zobaczyć, jak to zrobić).
Efekt: po przełaczeniu w adminie na j.angielski parametry będą po angielsku, na francuski - po francusku (jeśli, oczywiście, będzie plik xml w wersji francuskiej). Gdy nie ma pliku językowego, domyślnie odczytywany jest ten bez rozszerzenia nazwy.

haponiuk
19-09-2007, 11:29
Administrator ma zawsze racje i wie najlepiej co i jak. Postepuj zgodnie z jego wskazówkami a wszystko będzie dobrze. Prawie nigdy się nie myli a ja staram się pogłębiać swoją wiedzę od najlepszych.

beasok
20-09-2007, 11:12
Zwiastunie! Jesteś boski! Dzięki za pomoc!

beasok
20-09-2007, 19:26
Coś chyba narozrabiałam, gdy próbuję zainstalować jakoś komponent lub moduł wyświetla mi się info : "Nie ma pliku instalacyjnego XML dla "component". O co chodzi? (Ja chyba się do tego nie nadaję. Tylko coś naprawię, zaraz jakaś wpadka :((((((()

beasok
21-09-2007, 20:26
Najgorsze to powielać podobne i nie orientować się, że rozwiązanie jest identyczne. Poradziłam sobie, ale to również pośrednio dzięki Zwiastunowi (bez jego udziału:). Dzięki

beasok
21-09-2007, 20:27
powielać błędy

klotho
20-03-2008, 22:48
no i ktoś wie jak się tych krzaków z rsgallery pozbyć? bo ja nadal nie wiem.

zainstalowałem rsgallery2 i nie wiem co zrobic, żeby wyświetlaly się poprawnie polskie litery :(