PDA

Zobacz pełną wersję : Gotowe strony na Joomla 1.5



batorowicz
21-09-2007, 22:51
Hej,

czy moglby sie ktos juz pochwalic jakimis stronami postawionymi na Joomli 1.5

Jestem ciekaw jak wygladaja juz jakies gotowe serwisy, moga byc nawet w trakcie budowy ale chetnie bym zobaczyl.

Ja narazie sie nie chwale bo nie mam czym, czekam na polonizacje...

awariat
28-09-2007, 01:44
http://awariat.ovh.org/index.php

noodles
28-09-2007, 07:03
wygladaja tak samo jak na starszej wersji joomla ;)

tommal
28-09-2007, 09:05
-

Nie czekając na polonizację zacząłem już coś projektować a tu na pdf problem z polskimi znakami.
Znalazłem tu poradę =11 luty 2007 - YANEK= ale chyba nie pasuje do J-1.5.
Porada jest precyzyjna a userzy zadowoleni. Oto fragment:


Całą zawartość załączonego katalogu FONT z pliku pdf_hack_pl.zip skopiuj do
/administrator/components/com_virtuemart/classes/pdf/font/
na twoim serwerze WWWProblem w tym, że na 1.5 nie ma katalogu com_virtuemart.
Może ktoś z Was wie jak rozwiązać problem polskich liter w pdf dla J-1.5 ?

Tommal


-

noodles
28-09-2007, 09:12
haha dobre sobie ;)

/administrator/components/com_virtuemart/classes/pdf/font/

jest to komponent sklepu internetowego ! :)
szukaj dalej ja 1.5 nie widzialem jeszcze na oczy z braku czasu...

chyba ze chodzi CI o to w VirtueMart? ale skoro piszesz ze nie masz takiego katalogu to zapewne nie masz tez takiego komponentu :)

togropl
29-09-2007, 08:18
http://www.togro.com.pl - jeszcze tylko czekam na spolszczenie

tommal
29-09-2007, 12:23
noodles napisał


haha dobre sobie ;)

/administrator/components/com_virtuemart/classes/pdf/font/

jest to komponent sklepu internetowego ! :)
szukaj dalej ja 1.5 nie widzialem jeszcze na oczy z braku czasu...

chyba ze chodzi CI o to w VirtueMart? ale skoro piszesz ze nie masz takiego katalogu to zapewne nie masz tez takiego komponentu :)

Możliwe, że ten komponent jest przydatny w sklepie, bo wytwarza dokument w pdf z polskimi znakami.
Ja nadal poszukuję rozwiązania tego problemu bo uruchomiłem już testową , małą stronkę w Joomla 1.5 a polskich znaków w pdf-ie nie mam. Może będą w wersji spolonizowanej, na która czekamy?
Mam też możliwość zrobić stronkę na nowo w wersji 1.07. Tam pdf działa dobrze i jest więcej różnych dodatków. J-1.5 wybrałem dlatego, że mój projekt jest prosty i nie wymaga wielu bajerów ale pdf przydał by się.

Pozdrawiam
Tommal

yasne
30-09-2007, 21:25
www.polmedis.pl

zdenio
02-10-2007, 08:33
Oglądałem strony i stwierdzam, że yasne ma zarąbistą. Fajnie wykonana i dziala nawet szybko. A ja przedstawiam swoją niejest jeszcze ukończona nie dodałem za dużo grafiki do niej ale narazie chodzi. Czekam jeszcze na "polskie znaczki" http://www.pu.kielce.pl/studiamedyczne/

batorowicz
02-10-2007, 14:13
Może ktoś z Was wie jak rozwiązać problem polskich liter w pdf dla J-1.5 ?Myślę że jak powstanie polonizacja to po zainstalowaniu jej ten problem zniknie, tzn. będą się wyświetlały polskie znaki w pdf-ach.

Apropos polonizacji, ciekawe kiedy będzie? może mogłby ktos udzielic jakichś informacji na ten temat, bylbym bardzo wdzieczny :D

niusek
03-10-2007, 15:33
Myślę że jak powstanie polonizacja to po zainstalowaniu jej ten problem zniknie, tzn. będą się wyświetlały polskie znaki w pdf-ach.

Apropos polonizacji, ciekawe kiedy będzie? może mogłby ktos udzielic jakichś informacji na ten temat, bylbym bardzo wdzieczny :D

Mam też ten problem z pdf-em na joomli 1.5RC2. Na razie wyłączyłem ikonę pdf, żeby nie drażnić estetów :)
Nie jestem fachowcem od PHP ale zastanawiam się nad następującą sprawą:
Joomla 1.5 jest z założenia pisana pod kątem PHP5 prawda ?
Mój serwer jest na home.pl, który domyślnie używa PHP5.
Joomla do generowania pdf-ów używa klasy TCPDF. Popatrzcie do katalogu
\libraries\tcpdf\ tam jest stary skrypt tej klasy przeznaczony dla PHP4, a tymczasem tu
http://www.tecnick.com/public/code/cp_dpage.php?aiocp_dp=tcpdf
jest mowa o nowej wersji wspierającej wszystkie formaty ISO oraz UTF-8.
Pliki - osobno dla PHP4 i PHP5 - są tu:
http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=128076
Może jakiś php-fachman przyjrzy się temu ? Może tu jest rozwiązanie ? :confused:

ashiaron
04-10-2007, 20:36
proszę bardzo
http://www.rybinski.netmark.pl
ver. 1.5 RC2

strona jest jeszcze w trakcie modernizacji

batorowicz
05-10-2007, 21:27
Ja robie cos takiego: psychologia sukcesu (http://www.sukceslink.pl), na J! 1.5 RC2 ale mam ten sam problem co z J! 1.5 RC, a mianowicie...

Wchodząc do działu Artykuły mamy wyswietlone artykuly ze wszystkich kategorii, nie mieszcza sie one na jednej stronie wiec automatycznie na dole strony tworzy sie przejscie do strony drugiej, no i problem jest taki ze chcac przejsc na druga strone przechodzi sie do jednego artykulu(zawsze do tego samego) a powinno byc ich tam wiecej.

W J! RC mialem podobnie z tym ze, zamiast przechodzic do jakiegos artykulu nie przechodzilo sie nigdzie tylko pozostawalo na tej samej stronie. (Problem ten wczesniej opisywalem tutaj: http://forum.joomla.pl/showthread.php?t=11456).

Dodam, ze problem ten wystepuje tylko przy wlaczonej opcji: Search Engine Friendly URLs
jak ja wylacze to jest ok, ale ja chce miec ladne linki i co mam zrobic?? :(

Pomozcie, moze ktos ten problem juz rozwiazal?

batorowicz
08-10-2007, 11:00
Właśnie zainstalowalem 1.5RC3 i problem z niedzialajacymi linkami przy wlaczonej opcji: Search Engine Friendly URLs zostal rozwiazany:).

W "SEO Settings" doszla opcja: "Add suffix to URLs", czy ktos moze napisac co ona oznacza?

ashiaron
08-10-2007, 22:40
instalowałeś od nowa czy updetowałeś (że tak powiem) ??

batorowicz
08-10-2007, 23:24
Na poczatku sprobowalem update'owac, co jednak spowodowalo ze strona w ogole sie nie otwierala, wyswietlala sie po prostu pusta strona.

Wiec wykasowalem wszystko i wrzucilem od nowa, a potem zaimportowalem sobie wczesniejsza kopie bazy danych i jest ok.:)

krecik
09-10-2007, 13:56
Właśnie zainstalowalem 1.5RC3 i problem z niedzialajacymi linkami przy wlaczonej opcji: Search Engine Friendly URLs zostal rozwiazany:).

W "SEO Settings" doszla opcja: "Add suffix to URLs", czy ktos moze napisac co ona oznacza?

jak to rozwiazany? Ja mam RC3 i rozwala mi strone przy ustawieniu na SEF Mam na serwerze w nazwa.pl
wypożyczanie przyczep i gps (http://wypozyczanieprzyczep.pl) - jak sie podoba?

batorowicz
09-10-2007, 15:29
Moj serwis: motywacja (http://www.sukceslink.pl) (www.sukceslink.pl) tworze na 1.5 RC3 i z wlaczona opcja: SEF, wszystko jest dobrze.

A co oznacza ze rozwala ci strone, nie dzialaja wszystkie linki czy tylko te do przejscia na nastepna strone, gdy jest duzo artykulow?

ps. stronka calkiem ok :)

krecik
09-10-2007, 19:31
Jak ja wlacze SEF to mi cala strone rozwala. Linki chyba dzialaja tylko ze jest rozwalona strona (grafika sie nie laduje, ani pliki css) I mam cos takiego dziwnego, niewiem czy to jest normalne: mojastrona.pl/index.php/oferta
Niewiem co tam robi ten 'index.php'

Gordion
10-10-2007, 14:45
W usawieniach strony włacz wszystkie opcje w SEO, na ftp zmien nazwe pliku htaccess.txt na .htaccess. Powinno dzialac, jesli nie to znaczy ze stronka moze byc na innym serwerze niz Apache.

krecik
10-10-2007, 17:50
ustawilem wszystkie 3 opcje na yes i teraz linki sie niechca wyswietlac Pisze mi ze taka strona nie istnieje

krecik
10-10-2007, 17:53
ustawilem wszystkie 3 opcje na yes i teraz linki sie niechca wyswietlac Pisze mi ze taka strona nie istnieje A wydaje mi sie ze nazwa.pl korzysta z Apache...

Gordion
10-10-2007, 19:02
Wyslij maila do administratora z pytaniem czy na serwerze jest mod rewrite

A nazwe pliku w katalogu strony z htaccess.txt na .htaccess zmieniles ?

krecik
10-10-2007, 21:25
Zmieniłem.

jest mod rewrite:
http://nazwa.pl/pomoc-co-to-mod-rewrite.html
może w tym pliku trzeba coś zmienić?

Gordion
11-10-2007, 00:25
W takim razie nie wiem co moze byc problemem.
Dzisiaj robilem na jednym serwerze SEO gdzie byl linux ( na tym wszystko dzialalo ) drugi serwer byl z windowsem i tam przy wlaczeniu SEO "upraszczalo" mi linki ale zwracalo blad 404.

P.S.
Troche zeszlismy z tematu, podam Ci na PM moj nr gg, jak chcesz to sie odezwij, postaram sie pomoc.

sfaragdas
04-11-2007, 23:20
hej haj narazie 2 witryny ;-) i to jeszcze nie skonczone ;-)
www.sjlo.wsero.opole.pl
www.megapon.com

wszelkie uwagi chetnie przyjmuje na marek@cmsk.net pozdro 4 all...

kwz
08-11-2007, 15:27
nazwa.pl korzysta z Apache...

Jeżeli masz serwerek na nazwa.pl to sie nie dziw. Support mają fatalny i ich odpowiedzi sprowadzają się jedynie do... wymigania się od odpowieddzi :-) Joomla (nawet poprzednie wersje) chodzi jakby chciała, a nie mogła.
No i mam wrażenie, że z baz czasami coś znika........