PDA

Zobacz pełną wersję : Polskie znaki w Pony Gallery 2.4.1 - problem



vellkan
11-10-2007, 22:19
Witam
Mam taki problem: komponent niepoprawnie wyświetla polskie znaki w tytułach kategorii oraz w ich opisach.
Przetłumaczyłem sobie plik językowy i np. następne zdjęcie lub liczbę zdjęć pokazuje po polsku dobrze, jedynie te nazwy są niepoprawnie wyświetlane.
Domyślam się, że muszę zmienić kodowanie na UTF-8 ale nie wiem których plików.
Dodam, że sam edytowałem 3 pliki główne komponentu, ale to nic nie dało ani nic nie zmienia..

Mam zainstalowaną joomle 1.0.13 UTF-8 oraz PonyGallery 2.4.1

Pozdrawiam

kasiakasia24
16-11-2007, 14:59
Mam podobny problem, mam zainstalowaną Joomlę 1.0.13 UTF-8 oraz PONYGALLERY_ML_2_2_0_PL i zgodnie z poleceniami z artykułu...Joomla w kapeluszu zmieniłam w pliku .xml komponentu <?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?> na linijkę <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> Niestety nadal nie ma polskich znaków, wygląda to tak np. Najcz궣iej ogl?dane (http://kultura.avx.pl/CKSIR/index.php?option=com_ponygallery&Itemid=80&func=special). Byłabym wdzięczna za jakieś wskazówki ;-) Z góry dziękuję i pozdrawiam!

vellkan
16-11-2007, 15:02
Problem został rozwiązany przeze mnie, ale zapomniałem o tym wspomnieć.
Sprawdź w tabeli bazy danych mysql jakie masz kodowanie. Na 99% kodowanie jest ustawione na latin. Musisz - najlepiej w phpMyAdmin - odnaleźć komórki tabeli związane z ponygallery i zmienić ich kodowanie na unicode-general :) I wszystko zadziała.
Gdybyś miała jakieś problemy - pisz mail'a albo PW :)

kasiakasia24
16-11-2007, 15:09
Bardzo dziękuję:) Spróbuję swoich sił i zrobię wg. Twoich wskazówek...;) A w razie problemów na pewno się odezwę

kasiakasia24
16-11-2007, 17:12
Zrobiłam wszystko (chyba ;) zgodnie z poleceniami, czyli: w paneli adminPHP, wszytkiem jos_...dotyczącym ponygallery zmieniłam Metodę porównywania napisów z latin2_general_ci na utf8_unicode_ci i dalej nic :( Juz na prawdę nie wiem co jest nie tak:(

maćku
03-01-2008, 17:32
Odświeżam temat.

Sposobem na naprawienie tego błędu (jeśli ten podany przez vellkan'a nie działa), jest przekonwerterowanie pliku języka PonyGallery (polish.php) na kodowanie utf. Plik polish.php otwieramy w Notepad++, kopiujemy całą zawartość do Notatnika. W N++ kasujemy zawartość, zmieniamy kodowanie na utf (Format > Koduj w UTF-8), zmieniamy dziwne znaczki na polskie litery (Ctrl+F). Na koniec wgrywamy plik na serwer do katalogu components/com_ponygallery/language/

lukas_545
06-01-2008, 12:18
Załadowałem to do wersji 2.4.1 no i działa ale brakuje paru opcji. Nigdzie nie mogę znaleźć PL do tej wersji. Pomoże ktoś ??

Fedajkin
07-01-2008, 13:29
Sprawdź ten plik... część to nieudolne moje tłumaczenia.

lukas_545
07-01-2008, 15:43
To czego nie było teraz jest po angielsku do tego reszta bez polskich znaków.

Fedajkin
07-01-2008, 15:46
To że bez polskich znaków to raczej wina kodowania u Ciebie. Ja mam polskie znaki.

P.S. Tak, część mniej znacząca pozostała po angielsku.

lukas_545
07-01-2008, 16:22
Nie wiem kto tu sie myli. Ale wygląda to tak:
przed zmiana kodowania: 'Ilo¶ć wy¶wietleń'
po zmienie: 'Iloצ wy׷ietleᧀ (gdzie ?=kwadracik)
także jak sugerujesz mi zmianę tego ręcznie to wole wczytać PL od starszej wersji i darować sobie te kilka opcji.

Fedajkin
08-01-2008, 08:21
No to zapraszam do mnie na stronę i proszę obejrzeć galerię...

lukas_545
08-01-2008, 15:56
No spoko jest PL. I teraz wchodzisz w /components/com_ponygallery/language/ sciągasz na kompa plik polish.php odpalasz go w notatniku i tam powinny być polskie znaki. ściągając twój plik nie ma tam polskich znaków a po przekodowaniu w Notepad++ jest to co opisywałem wyżej.

Fedajkin
09-01-2008, 08:59
hmm ciekawe... nie mam pojęcia jak do tego doszło, sprawdziłem u siebie i rzeczywiście Opera coś pogrzała podczas zasysania.
Wstawiam poprawiony plik.

lukas_545
09-01-2008, 16:20
No i o to chodziło. Fajnie by było jak by jeszcze ktos znający dobrze Angielski przetłumaczył te nowe opcje. :)

przemoprzem
26-04-2008, 23:09
Witam. Ten plik Polish.zip w moim przypadku nie zadziałał, ale jak pozmieniałem w bazie danych w wpisach:
jom_ponygallery
jom_ponygallery_catg
jom_ponygallery_comments
tam gdzie jest
Metoda porównywania napisów na ucs2_unicode_ci
za wyjątkiem jom_ponygalleryjom >>owner>> latin1_swedish_ci.
Kiedy zmieniałem owner to zamiast dużego zdjęcia wracało do kategorii galerii, czyli błąd.

Dodając fotkę przy wczytywaniu dodawałem jedynie tytuł, bo "opis" i "autor" z polskimi znakami się krzaczył. Dopiero potem, jak wczytałem na serwer to w "Zarządzanie obrazkami" jak dodałem te pozycje to było wyświetlane poprawnie wszystko.
Nie poradziłem sobie z kodowaniem w Panelu Joomla!.

hard2find
09-10-2008, 18:21
Prawie całość przetłumaczona, zostało kilka nowych opcji, należy podmienić plik en-gb.php w folderze languages. Polonizacja do wersji PONYGALLERY_ML_2_5_1_PORTED czyli przeznaczonej dla Joomla! 1.5.x