PDA

Zobacz pełną wersję : Instalacja



darks
12-10-2005, 00:05
Od x czasu bawiłem się Mambo. W międzyczasie doszło do powstania projektu Joomla. Postanowiłem, że spróbuję z Joomla, no i pierwsza mina. Nijak nie mogę zainstalować Joomla. Czy instalacja powinna przebiegać tak jak w Mambo? Kiedy będzie jakis podręcznik instalacji?

josh
12-10-2005, 07:18
instalacja przebiega identycznie, a tu (http://www.joomlapl.com/content/view/12/26/) masz screeny z instalacji opis i wymagania jakie musza byc spelnione

pozdr
josh

darks
12-10-2005, 23:44
instalacja przebiega identycznie, a tu (http://www.joomlapl.com/content/view/12/26/) masz screeny z instalacji opis i wymagania jakie musza byc spelnione

pozdr
josh
Nie wiem co jest ale ciągle nie pokazuje mi się strona instalacyjna. Wgrałem wszystkie pliki na serwer do katalogu joomla, wpisuję w wyszukiwarkę www.domena.pl/joomla, www.domena.pl/joomla/installation/index.php, www.domena.pl/joomla/installation/install.php. Nie wiem co jeszcze wpisać i co robię źlę :eek:

stone
13-10-2005, 07:54
Jezli wgrales pliki do katalogu joomla to instalcja powinna ruszyc od wpisania www.domena.pl/joomla

Jezeli tak sie nie dzieje to byc moze nie wgral sie caly plik index.php na serwer. Moglbys dac takze konkretny link, wtedy latwiej cos posprawdzac.

A jeszcze pytanko otrzymujesz jakis komunikat czy tylko biala strone?

josh
13-10-2005, 08:11
jesli ciagle pojawia ci sie strona instalacyjna oznacza to ze nie zostal utworzony plik configuration.php wiec musisz ten plik sam utworzyc wlacznie z zawartoscia jaka zostanie podana w ostatnim kroku instalowania i usunac folder installation

pozdr
josh

darks
13-10-2005, 09:29
Jezli wgrales pliki do katalogu joomla to instalcja powinna ruszyc od wpisania www.domena.pl/joomla (http://www.domena.pl/joomla)

Jezeli tak sie nie dzieje to byc moze nie wgral sie caly plik index.php na serwer. Moglbys dac takze konkretny link, wtedy latwiej cos posprawdzac.

A jeszcze pytanko otrzymujesz jakis komunikat czy tylko biala strone?
Podaję konkretny link: www.hatikvah.pl/joomla (http://www.hatikvah.pl/joomla)
Komunikat się pojawia ale to jest mój własny komunikat zdefiniowany w pliku 404 (tak to się chyba nazywa). Generalnie można przyjąć, że to biała strona


jesli ciagle pojawia ci sie strona instalacyjna oznacza to ze nie zostal utworzony plik configuration.php wiec musisz ten plik sam utworzyc wlacznie z zawartoscia jaka zostanie podana w ostatnim kroku instalowania i usunac folder installation

pozdr
josh Właśnie problem w tym, że mi się nie pojawia strona instalacyjna. Nic mi się nie pojawia i nie wiem w czym jest problem, bo mambo udawało mi się bezproblemowo zainstalować, być może że jakieś pliki się nie przegrały ale sprawdzę to dokładnie wieczorem

stone
13-10-2005, 10:25
Cos jest nie tak, gdyz nie udalo mi sie wywolac zadnego obrazka ktory powinien byc w katalogach images, tak jakby nie bylo dostepu do tych katalogow, albo sama sciezka www.hatikvah.pl/joomla (http://www.hatikvah.pl/joomla) jest zla

darks
14-10-2005, 09:40
Nie wiem jak to zrobiłem ale udało się zainstalować. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) . Mam jeszcze jedno pytanie czy templatki z mambo pasują do joomla?

stone
14-10-2005, 10:08
Tak, w chwili obecnej jest to ten sam silnik

Tyran
18-10-2005, 12:03
Podczas instalacji joomla na czaerwono mam w oknie opcji serwera coś takiego:

http://img358.imageshack.us/img358/9938/joomal1yo.gif

Jestem całkiem nowy w tych sprawach i mam w związku z tym następujące pytania:
1. Czy i jak można zmienić opcje serwera aby wszystko było jak należy.
2. Czy można ewentualnie kontynuować instalacje z tymi ustawieniami ?

Konto mam założone na www.host.sk (http://www.host.sk)

stone
18-10-2005, 12:12
co do pliku configuration.php to kontynuuwac mozesz pod warunkiem ze postapisz tak jak masz podane.

co do katalogu tmp to gorsza sprawa bo czesto sie to wiaze z safe_mode ustawionym na 'on' na serwerze, co znacznie utrudnia kozystanie z joomla. Sprawdz wiec jak to masz z safe_mode.

Tyran
18-10-2005, 12:30
Safe mode: ON
Czy można to ustawienie zmienić? Czy to wina serwera?

stone
18-10-2005, 12:52
Tak, jest to ustawienie serwera. I tylko tam mozna to zmienic. Niestety tak jest na wiekszosci darmowych serwrów.

Tyran
18-10-2005, 13:17
Dzięki za pomoc spróbuje zainstalować i zobacze czy coś z tego wyjdzie.

Rybik
18-10-2005, 14:12
Tu (http://mamboforge.net/projects/safemode452/) podaje linka do SafeMode patch. Pod mambo dzialalo, ale od razu mowie ze nie mam z nim zadnego doswiadczenia wiec poczytaj dokladnie readme ;) chyba ze ktos cos wie to pisac :)

Tyran
18-10-2005, 15:09
Path niestety nie zadziałał :( , może coś źle zrobiłem.
Ale mam prośbe gdyby ktoś znał darmowy serwer na którym joomal działa byłbym bardzo bardzo wdzięczny za linka.

stone
18-10-2005, 16:44
Patch naweta jak zadziala, co jest watpliwe, nie rozwiaze poblemow jakie maja dodatki do joomla.
Na mambersach temat darmowego serwera powracal nie raz, nie z tego co sie zorientowalem nie ma takiego ktory by pozwalal na komfortowa prace z joomla.

Z durgiej strony koszt miejsca na strone to od około 4zl za miesiac, nie sa to naprawde duze pieniadze, za spokoj i pewnosc ze wszystko ze strony serwera jest jak trzeba

Tyran
19-10-2005, 09:36
Mam jeszcze jedno pytanie, źle spisałem hasło administratora i nie moge teraz zalogowac się do panelu administracyjnego. Czy można odczytać to hasło z plików joomala?

stone
19-10-2005, 09:47
nie, jest to zakodowane w bazie
ale mozesz zrobic tak zrejestruj sie joko uzytkowniki z jakimkolwiek haslem, byle bys je pamietal
a nastepnie w bazie danych w tabeli users ten wartosc pola password dla towjego uzytkownika przekopiuj do administratora
haslo jest zakodowane wiec bedzie to niezrozumialy ciag znakow

^f0rm@c!k_?
24-10-2005, 19:52
W bazie można jescze też zmienić uprawnienia.

A najprościej jest skorzystać z opcji przypomnienia hasła - jeśli prawidłowo podałeś maila. Wchodzisz na strone serwisu i tam klikasz, żeby przypomniało hasło...

qba
14-11-2005, 19:11
a co jesli ktos ma safe_mode na off i mimo to katalog tymczasowy okreslony jest jako niezapisywalny?

livio
14-11-2005, 19:27
Powinno działać.
Niezapisywalne "Ścieżka zmiennej sesji" można ominąć.
Bez tego Mambo i Joomla! śmigają jak szaleni ;)

Pominąłem to i działało bezbłędnie. Jedyny mój problem to baza danych MySQL 5, która nie jest kompatybilna z Joomla!.

qba
14-11-2005, 19:32
czyli mozna to bez wachania olac?
tak czy siak chetnie dowiedzialbym sie co TO jest ;]
btw jezeli jeszcze dowiem sie co zrobic przy wlaczonej funkcji allow_url_fopen (czyt. jak ja wylaczyc bez posiadania/udzialu roota :D) to juz bede w 7 niebie

Joomla User
14-11-2005, 19:44
jezeli jeszcze dowiem sie co zrobic przy wlaczonej funkcji allow_url_fopen...

Nie musisz tego wyłączać. Bez tego też jest wszystko OK.

livio
14-11-2005, 19:51
O tym nie słyszałem, ale Ścieżkę do zmiennej sesji olej po prostu! ;)
Działa jak caculko!

qba
14-11-2005, 20:43
w adminie mam:

Notice: Undefined variable: adminLanguage in /home/qba/public_html/administrator/includes/pageNavigation.php on line 140

Notice: Trying to get property of non-object in /home/qba/public_html/administrator/includes/pageNavigation.php on line 140
wnioskuje ze cos jest nie tak z langiem admina :D
pozatym wszedzie wychodza podobne krzaki z nim zwiazane w PA
a tak ogolnie to na stronie nie ma fontow polskich (uzywam 1.0.3 w pelsni spolszczonej)
na starszej wersji tego nie mialem ;/

!MAMI!
14-02-2008, 21:38
Nie wiem co jest ale ciągle nie pokazuje mi się strona instalacyjna. Wgrałem wszystkie pliki na serwer do katalogu joomla, wpisuję w wyszukiwarkę www.domena.pl/joomla (http://www.domena.pl/joomla), www.domena.pl/joomla/installation/index.php (http://www.domena.pl/joomla/installation/index.php), www.domena.pl/joomla/installation/install.php (http://www.domena.pl/joomla/installation/install.php). Nie wiem co jeszcze wpisać i co robię źlę :eek:
Witam wszystkich !
Chciałbym spróbować pobawić się z Joomlą.
Sięgam do początków, ponieważ nie posiadam stosownej wiedzy i nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na wydaje się proste pytanie.
Chcę dla testów odpalić Joomla 1.5.1 na domowym komputerze.
Zaistalowałem na jednej z partycji WebServ, WebServ 1.3 (Apache 2.2.3, PHP 5.1.4, MySQL 4.0.26/5.0.24) , uruchamia sie poprawnie.
Stworzyłem na tej partycji katalog joomla.
Rozpakowałem tam Joomla 1.5.1
Wpisuje w przeglądarce http://localhost:88/joomla
I pokazuje mi BŁĄD 404
oraz Podany w zapytaniu adres nie został odnaleziony na tym serwerze

Zapewne nudzą Was już takie problemy ale ...od czegoś musze zacząć edukację, nie znalazłem odpowiedzi od dwóch wieczorów :-)
Pozdrawiam >> Marek

inkos
14-02-2008, 21:41
Chciałbym spróbować pobawić się z Joomlą.
Proponuję abyś zainstalował sobie "xampp" lub tez po prostu założył stronę na którymś z darmowych hostingów w Sieci tylko nie na jednym takim jojo ;) bo będziesz miał wiele "dziwnych" dla początkujących problemów. :)

kurtz
14-02-2008, 22:11
[...]

!MAMI!
14-02-2008, 23:09
Proponuję abyś zainstalował sobie "xampp" lub tez po prostu założył stronę na którymś z darmowych hostingów w Sieci tylko nie na jednym takim jojo ;) bo będziesz miał wiele "dziwnych" dla początkujących problemów. :)
Dziękuję za wskazówki !
Instaluję XAMPP 1.6.6, poczytałem, wydawać by się mogło ok ale....
Apache zainstalował mi się ponieważ port 80 jest zajęty.
MSQL zainstalowany, jest ok.
W trakcie instalacji nie dał mi możliwości wskazania innego portu do instalacji Apache.
Czy mozliwa jest zmiana poru ? i ponowna instalacja Apache ?
Jest wolny np. 88 tylko jak mu go wskazać, czytam , szukam ale brak wskazówek.

Pozdrawiam >> Marek