PDA

Zobacz pełną wersję : Dodatkowe px w IE ?



plain
07-11-2007, 12:01
Witam
Bawie sie z takim przypadkowym layem zrobionym na szybko dla celow edukacyjnych :) no i oczywiscie problem z wyswietlaniem w IE i FF w tym drugim OK odstepy miedzy pozycjami menu 1 px za to w ie juz nie wesolo. Moglbym prosic o pomoc ? Ponizej wrzucam screeny problemu i kod.

widok z FF

http://img77.imageshack.us/img77/3364/ffhr1.jpg (http://forum.joomla.pl/%5BURL=http://imageshack.us%5D%5BIMG%5Dhttp://img77.imageshack.us/img77/3364/ffhr1.jpg%5B/IMG%5D%5B/URL%5D)

i widok z IE

http://img217.imageshack.us/img217/4583/ievy1.jpg

a tutaj kod


<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
<head>
<title>Porsche Śląsk</title>
<META http-equiv=Content-Type content="text/html; charset=windows-1250">
<style type="text/css" media="all">@import url(style.css);</style>

</head>

<body>

<div id="container">
<div id="main_container">
<div id="left_container">
<div id="top_margin"></div>
<div id="logo"></div>
<div id="tlo_lewe"></div>
</div>
<div id="menu_container">
<div id="top_top_margin"></div>
<div id="top"></div>
<div id="menu">
<div id="menu_galeria"></div>
<div class="menu_przerwa"></div>
<div id="menu_wstap"></div>
<div class="menu_przerwa"></div>
<div id="menu_dystrybutorzy"></div>
<div class="menu_przerwa"></div>
<div id="menu_ofirmie"></div>
<div class="menu_przerwa"></div>
<div id="menu_kontakt"></div>
<div id="menu_down"></div>
</div>
</div>
<div id="right_container">
<div id="klub">
<div id="left_margin"></div>
<div id="klub_porsche"></div>
</div>
<div id="right_text">
</div>
</div>
</div>
</div>
</body>
</html>CSS


body {

padding : 0;
margin : 0;
}

#container {

background : url(tlo.jpg);
background-repeat : repeat-x;
width : auto;
height : 700px;
}

#main_container {

margin : auto;
width : 834px;
height : 670px;
}

#left_container {

width : 171px;
height : 670px;
float : left;
}


#top_margin {

width : 171px;
height : 48px;
}

#logo {

background : url(logo.jpg);
width : 171px;
height : 175px;
float : left;

}

#tlo_lewe {

background : url(tlo_lewe.jpg);
width : 171px;
height : 390px;
float : left;

}

#menu_container {

width : 379px;
height : 670px;
float : left;
}

#top_top_margin {

width : 379px;
height : 48px;

}

#top {

background : url(top.jpg);
width : 379px;
height : 289px;
float : left;

}

#menu {

width : 379px;
height : 360px;
float : left;

}

#menu_galeria {

background : url(menu_galeria.jpg);
width : 379px;
height : 48px;
float : left;
}

#menu_wstap {

background : url(menu_wstap.jpg);
width : 379px;
height : 48px;
float : left;
}

#menu_dystrybutorzy {

background : url(menu_dystrybutorzy.jpg);
width : 379px;
height : 48px;
float : left;
}

#menu_ofirmie {

background : url(menu_o_firmie.jpg);
width : 379px;
height : 48px;
float : left;
}

#menu_kontakt {

background : url(menu_kontakt.jpg);
width : 379px;
height : 48px;
float : left;
}

#menu_down {

background : url(menu_down.jpg);
width : 379px;
height : 115px;
float : left;
}

.menu_przerwa {

background :url(menu_przerwa.jpg);
width : 379px;
height : 1px;
float : left;

}

#right_container {

width : 284px;
height : 670px;
float : right;
}

#klub {

height : 174px;

}

#left_margin {

width : 45px;
height : 174px;
float : left;
}

#klub_porsche {

background : url(klub_porsche.jpg);
width : 190px;
height : 174px;
float : left;

}

#right_text {

background : url(tlo_prawe.jpg);
width : 284px;
height : 450px;
float : left;
}

img {
border : 0pt none;
}

kobylinski
07-11-2007, 13:18
Polecam zacząć od zaimportowania tej biblioteki:
http://developer.yahoo.com/yui/reset/

Łukasz Macuga
09-11-2007, 15:00
Może to kwestia braku w pozycjach menu określonej wartości marginesów top i bottom. I Chyba IE wtedy sobie sam dodaje standardowo odstępy. Zrób margin-bottom:0 i margin-top:0, może zadziała. Sam obrazek 1pixelowy sprawy nie załatwi.