PDA

Zobacz pełną wersję : [Problem] - Zmiana Skórki w zależności od przeglądarki.



ronsard
17-11-2007, 00:40
Witam, szukam rozwiązania dla powyższego problemu. Kompletnie nie wiem jak go rozwiązać, szukałem po dodatkach do joomli, nie znajdując niczego konkretnego.

Wiadomo jak IE($%^$^#$%) obsługuje przeźroczystość w *.png, a szata graf. jest oparta na divach z tłem w png właśnie :|, wpadłem na taki pomysł żeby w zależności od przeglądarki usera ładowała się skórka w sposób zautomatyzowany
IE {bez png}
OGNIOLIS & OPERA {png}
pomysł jest, z realizacją jak na początku posta :)

Dakota
17-11-2007, 06:44
a nie prościej zainstalować correct png (wtyczkę)
znajdziesz ją tutaj (http://www.joomla.pl/index.php/index.php/component/option,com_remository/Itemid,15/func,fileinfo/id,145/)

pozdrawiam
dakota

kobylinski
17-11-2007, 11:08
Jeżeli nie chcesz pozostawić wszystkiego automatom możesz też załadować dodatkowy arkusz CSS tylko dla misia.


<!--[if lt IE 6.]>
<link href="style.ie6.css" type="text/css" rel="stylesheet">
<![endif]-->

Bardzo często z tego korzystam i polecam takie rozwiązanie. Sposób ładowania png przez filter jest troszeczkę mniej elastyczny i nie zawsze można osiągnąć zamierzony efekt.

marcinpruciak
18-02-2008, 22:30
Witam, podepnę się do tematu.

Też mam problem z IE6. Na operce stronka wygląda idealnie, a na tym się strasznie rozjeżdża i nie widać górnego menu. Chciałem zrobić inny plik css, ale nie wiem jak go zaimportować żeby tylko IE6 z niego korzystał. Jak wklejam to co podałeś to nic się nie zmienia. Załącze mój plik index.php.

inkos
18-02-2008, 22:42
podepnę się do tematu.
To powinno być prawidłowe:



<!--[if lt IE 6.]>
<link href="\"$GLOBALS[mosConfig_live_site]/templates/$GLOBALS[cur_template]/css/template_ie6.css\" type="text/css" rel="stylesheet">
<![endif]-->

PanYeti
19-05-2008, 07:26
Próbuję tego patentu na zmianę skórki ale nie działa. Wersja Inkosa i ta niżej nie wczytują się lub są nadpisywane przez oryginalny plik "template_css.css".
Jak zrobić ten "przełącznik", żeby działał jeszcze na IE 7. ?

<!--[if lt IE 6.]>
<?php echo "<link rel=\"stylesheet\" href=\"$GLOBALS[mosConfig_live_site]/templates/$GLOBALS[cur_template]/css/template_ie6.css\" type=\"text/css\"/>" ; ?>
<![endif]-->
<?php echo "<link rel=\"stylesheet\" href=\"$GLOBALS[mosConfig_live_site]/templates/$GLOBALS[cur_template]/css/template_css.css\" type=\"text/css\"/>" ; ?>Zmiana kolejności wczytywania nic nie pomaga. Proszę o pomoc, robota mi stoi :)

Znalazłem rozwiązanie!
IE-6 po swojemu i IE-7 po swojemu...
Stwierdziłem, że nie ma sensu poprawiać badziewia, niech się tym zajmą fachowcy tej "łatanej" firmy. Dopóki inni będą poprawiać za nich robotę, dopóty nic się w tej materii nie zmieni. Użytkownik też powinien widzieć i wiedzieć, jak bardzo ułomna jest ta niby przeglądarka.
Za dużo czasu marnuje się na to g..., za dużo nerwów i zdrowia kosztuje gmeranie w poszukiwaniu optymalnego rozwiązania. Ogłoszę w mojej witrynie bojkot tych programów do pobierania przeglądarek internetowych.