PDA

Zobacz pełną wersję : problem z akocomments i botem



Lechfan
24-03-2006, 19:11
Witam
Zainstalowalem na swojej stronie poprawnie akocomments i bota, opublikowalem go, jest mozliwosc wpisania komentarza ale gdy chce sie go pozniej odczytaj wyskakuje nastepujacy blad:


Warning: botakocomment(components/com_badwords2/class.badwords2.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/leet/domains/leet.x12.pl/public_html/pawel/joomla/mambots/content/akocommentbot.php on line 82

Fatal error: botakocomment(): Failed opening required 'components/com_badwords2/class.badwords2.php' (include_path='.:/usr/local/lib/php') in /home/leet/domains/leet.x12.pl/public_html/pawel/joomla/mambots/content/akocommentbot.php on line 82

Nie mam juz pojecia co z tym zrobic, a bez zainstalowanego bota samo akocomments nie wyswieta mozliwosci komentowania pod artykulami...
Wiem ze byl juz ten problem poruszany wczesniej, ale nie zostal on wtedy rozwiazany:<
z gory thx za pomoc

Dylek
24-03-2006, 20:38
"botakocomment(components/..." - ten poczatek jakos mi dziwnie wyglada. Nie masz nic skasztanione ze sciezka? Wyglada ze nie moze znalezc pliku class.badwords2.php

panto
24-03-2006, 21:17
Owa 82. linijka kodu wygląda tak:



require_once( 'components/com_badwords2/class.badwords2.php' );


Czyli jest tam na sztywno zdefiniowane, że skrypt musi wciągnąć plik class.badwords2.php, który znajduje się we wskazanym w tej linijce miejscu. Jakie więc rozwiązanie? Widzę kilka:

1. Zainstaluj sobie komponent com_badwords2.

2. Wprowadź w tej linijce następującą zmianę:


//require_once( 'components/com_badwords2/class.badwords2.php' );

która spowoduje, że nie będzie ona wogóle uwzględniania, bo będzie traktowana jako komentarz.

3. Ale chyba najlepiej zrobisz, wprowadzisz w skrypcie taką zmianę:



include_once( 'components/com_badwords2/class.badwords2.php' );

lub

@require_once( 'components/com_badwords2/class.badwords2.php' );

Spowoduje to, że brak pliku class.badwords2.php nie będzie wywał komunikatu o błędzie.

To trzecie rozwiązanie jest chyba najlepsze. Napisz, jak Ci poszło...

Pozdrawiam
Panto

Lechfan
25-03-2006, 00:32
Wielkie dzieki za pomoc
Troche glupio sie przyznac, ale poprostu nie mialem zainstalowanego komponentu badwords2 :rolleyes: Myslalem ze same akocomment z botem wystarcza;]
Ale mam za to jeszcze jedna pytanie, a mienowicie po zainstalowaniu forum mam blad podobnego typu:


Warning: in_array(): Wrong datatype for second argument in /home/leet/domains/leet.x12.pl/public_html/pawel/joomla/components/com_joomlaboard/listcat.php on line 56
moze wie kto co z Tym zrobic..
z gory thx
oo jeszcze jedna rzecz niedzialajaca znalazlem przed chwila;)
jak w komentarzach chce sie walnac jakas minke to wysakuje blad:

Not Found
The requested URL /pawel/joomla/javascript:ac_smilie(':upset') was not found on this server.
Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
hmm...

panto
25-03-2006, 01:06
Troche glupio sie przyznac, ale poprostu nie mialem zainstalowanego komponentu badwords2 :rolleyes: Myslalem ze same akocomment z botem wystarcza
W sumie to nie jest Twoja wina, bo przecież nie ma takiego obowiązku, żeby ten komponent instalować. Po prostu ktoś, to pisał ten skrypt przeoczył to. Mógł to zrobić trochę inaczej: sprawdzić, czy ten komponent jest zainstalowany i dopiero zarządać tego pliku. Tak więc luzik...


Ale mam za to jeszcze jedna pytanie, a mienowicie po zainstalowaniu forum mam blad podobnego typu:
Zobacz ten wątek: http://forum.joomla.pl/forum/showthread.php?t=816. W sumie to normalka, że coś się tam od czasu do czasu wykrzaczy i wtedy najlepiej jest poszukać na Googlach, z tym, że trzeba umiejętnie zadać pytanie. Ja wpisałem coś takiego: "com_joomlaboard/listcat.php on line 56" no i wyszło mi to, co trzeba.

Pozdrawiam
Panto

Lechfan
25-03-2006, 17:48
no dobra, a dlaczego nie mozna emotow do komentarzy wstawiac? :(
http://leet.x12.pl/pawel/joomla/index.php
to link do strony z problemem

panto
26-03-2006, 18:06
W pliku mambots/content/akocommentbot.php w okolicach 267 linii znajduje się taki wiersz:


$akoinputforum .= "<a href=\"javascript:ac_smilie('$i')\"><img src='$mosConfig_live_site/components/com_akocomment/images/$sm' border='0'/></a> ";
zmień go na ten i powinno działać:


$akoinputforum .= "<a href='javascript:ac_smilie(\"$i\")'><img src='$mosConfig_live_site/components/com_akocomment/images/$sm' border='0'/></a> ";


Pozdrawiam
Panto