PDA

Zobacz pełną wersję : Menu rozwijane dla Joomla 1.5



caterx
11-02-2008, 09:34
Witam
Oztatnio zmieniłem joomle z 1.0.13 na 1.5.1. Mam problem ze znalezieniem menu w stylu lxmenu, które by działało pod 1.5. Czy są takie darmowe menu? Szukałem na joomla.org w extensions ale wszystkie menu są dla wersji 1.0. Czy jest możliwośc zastosowania menu dla 1.0 dla 1.5 do nie chce mi pobrac przez http ze stronki.

cygan3
11-02-2008, 14:59
podpinam się pod temat.

WojT
11-02-2008, 15:15
musicie poczekać jeszcze ok 2 miesięcy - tak to przewiduję :). Po prostu programiści muszą zapoznać się z nowym systemem i stworzyć moduły tylko dla niego. Powoli już tworzą ale jak sobie zerkniecie na www.joomla.org - to większość (ok. 95%) nowych rzeczy dotyczy jeszcze joomli 1.0.x, jedyne wydania dla 1.5 to theme.

idek
24-07-2008, 01:36
podbijam temat, bo na rynku cisza.. przekopałem joomla.org, ale żadne menu nie chce działać choć podobnie jak przytoczony wyżej lxmenu..

znalazł ktoś coś ciekawego co się nada na normalne wysuwane menu?

zwiastun
24-07-2008, 03:42
Z tego co widzę w szablonie JYAML całkiem dobrze sprawuje się exmenu

idek
24-07-2008, 12:43
no zwiastun.. bawiłem sie nim wczoraj, ale nie umialem nic z niego wykrzesać, ale zainspirowany Twoją odpowiedzią posiedziałem nad nim troche, no i po wielkich bojach sie udało... chyba o takie menu mi chodziło, zatem moze dla potomnych napisze conieco jak to wyglada...:)

1. należy ściągnąc moduł ze strony http://de.siteof.de/extended-menu.html i go zainstalowac

2. trzeba mieć menu, z podpozycjami (submenu), aby obejrzec jak tak naprawdę to dziala

3. opublikowac moduł i wybrac menu do jakiego będzie się odnosił

4.
- ściągnąc ze strony: http://de.siteof.de/extended-menu-templates.html
- przykładową templatatke menu,
- rozpakować,
- wgrać na serwer do flderu z szablonem np. templates/moj_szablon/
- dodac do pliku index.php nowy css z menu czyli dodajemy wpis w postacie np.: <link rel="stylesheet" href="/templates/moj_szablon/css/menu.css" type="text/css" />

I to chyba tyle, powinno działać :) teraz tylko pozostaje dostosowanie css'a do własnych potrzeb i koniec. Powodzenia zycze ;)

zwiastun
24-07-2008, 13:32
Jak napiszesz dokładniejszą instrukcję dla potomnych, to opublikuję polskie wersje i komponentu JYAML i modułu.

Hamster21
27-07-2008, 20:14
Probelm jest w konfiguracji... nie wiem jak skonfigurowac, zeby mi wyswietlal podmenu tez... Wyswietla mi tylko mainlevel... niby wedlug mnie wszystko ok ustawione, ze nie do konca jednak.
Może ktoś napisać jak to zrobic?

idek
29-07-2008, 10:37
1. czy wgrałeś templatke menu?
2. czy masz zrobione w menu subpozycje?

___
Ja przesłałem zwiastunowi opis tego menu, to pewnie lada dzień coś z tego wyciśnie;)

idejka
29-07-2008, 13:49
Witam,
mały tutorial obsługi Extended Menu znajduje się tutaj:
http://ronbassett.com/joomla/drop-down-submenu-for-joomla-1.5.html

Polecam, mi pomogło.

Pozdr.

Nanderedal
11-08-2008, 17:25
Dzięki za ten tutorial.Bardzo był pomocny jednak mam problem w ostatnich krokach w tym tutorialu.Nie do końca rozumiem jak twoży się submenu.

1.Wgrałem już wszystkie pliki na serwer do katalogu teamplates/mój_szablon/

2.Zmodyfikowałem plik index.php tak jak to było powiedziane w tutorialu i wszystko jest ok ale nie wiem jak stworzyć submenu.

Zrobiłem już menu główne i w tutorialu pisze żeby stworzyć submenu trzba skopiować menu główne nadać mu inną nazwe i w nim nadać mu ID menu rodzić , jeśli dobrze zrozumiałem.Niestety nie działa mi to submenu , pewnie robie coś źle.

Czy mógłby mnie ktoś poinstruować , jak zrobić sobie submenu do menu głównego , brakuje mi już do tego naprawdę niewiele.Będe naprawdę wdzięczny.

Pozdrawiam i z góry dziękuję

sylwekb
28-08-2008, 13:53
Pojawiło się nowe swmenufree rozwijalne dla Joomla 1,5 dla UTF-8 instaluje się jako komponent, publikuje moduł, ustawia, kolorki, czcionki itp, dostępne na Joomla extensions.

rodzyna62
04-04-2009, 17:18
Jak napiszesz dokładniejszą instrukcję dla potomnych, to opublikuję polskie wersje i komponentu JYAML i modułu.

czy nadejszła ta wiekopomna chwiła ???

jeśli tak to daj linka ...

zwiastun
05-04-2009, 01:38
A jest ta instrukcja?
Do 1.5 naprawdę nie trzeba niczego - 1.5 generuje rozwijane menu (styl lista), w szablonie JA Purity jest wzór kodu css

piternet
21-04-2009, 14:06
A jest ta instrukcja?
Do 1.5 naprawdę nie trzeba niczego - 1.5 generuje rozwijane menu (styl lista), w szablonie JA Purity jest wzór kodu css
Hejka, właśnie przeczytałem poradnik zwiastuna jak zrobić to rozwijane z gory menu w szablonie JA Purity. Mam takie pytanie - czy jest możliwość zrobienia takiego samego czegoś tylko, że z bocznym menu? Jestem zielony w Joomla, po przeczytaniu paru poradników i kupieniu videotutoriala trochę się rozjaśniło, ale prosiłbym o pomoc jak to zrobić, ale z bocznym menu.:)

zwiastun
21-04-2009, 14:19
Oczywiście, że jest - na tym forum jest czysty szablon dla Joomla! W szablonie kod CSS rozwijanego menu - poziomego i pionowego
http://www.bulletprooftemplates.com/forum/

piternet
21-04-2009, 14:27
Oczywiście, że jest - na tym forum jest czysty szablon dla Joomla! W szablonie kod CSS rozwijanego menu - poziomego i pionowego
http://www.bulletprooftemplates.com/forum/

Mam rozumieć, że jest to dokładnie ten (http://www.bulletprooftemplates.com/forum/index.php?f=2&t=1&rb_v=viewtopic) szablon?
Zaraz zarejestruję się tam, mam jednak pytanie czy w kodzie jest jakoś oznaczony odpowiedni fragment?

patyk
24-04-2009, 18:00
Witam. Jestem totalnym laikiem w temacie i mam pytanko. Mianowicie zatrzymuje się na etapie edytowania index.php więc proszę o szczegółowe info. O który index.php chodzi? Główny czy ten z danego szablonu?

Ścieżka do szablonu wygląda następująco:
http://www.intelwent.pl/sajt/templates/mittwoch_j1.5/

Jak więc powinien dokładnie wyglądać kod który mam wpisać, do którego indexu to zrobić i dokładnie w jakim miejscu (jeśli da się to określić)

Do tego mam problem jak ustawić, żeby oprócz bocznego menu mieć je też u góry strony (poziomo)


dzięki

Tygrys
04-02-2010, 17:59
U mnie wywala się.
Zainstalowałem wg wskazówek, przeniosłem templatkę, dodałem wpis do index.php ze zmianą katalogu na własny i po włączeniu modułu się wywala.
Kiedy mam włączone "Enable Menu Template"
wyskakuje zamiast strony komunikat :
"Warning: require_once(/XXXX/XXXX/www/XXXXXX/includes/patTemplate/patTemplate.php) [function.require-once (http://ruminski.eu/laryngologia/function.require-once)]: failed to open stream: No such file or directory in /XXXXXX/XXXXX/www/XXXXX/modules/mod_exmenu/exmenu/view/pattemplate.menuview.class.php on line 28

Fatal error: require_once() [function.require (http://ruminski.eu/laryngologia/function.require)]: Failed opening required '/XXXX/XXXX/www/XXXXX/includes/patTemplate/patTemplate.php' (include_path='.:/usr/local/lib/php') in /XXXXXX/XXXXX/www/XXXXX/modules/mod_exmenu/exmenu/view/pattemplate.menuview.class.php on line 28"

"XXXX" zastąpiłem moje katalogi dla jasności.

Domyślam się, że coś nie tak z templatką, tylko co ?
po wyłączeniu "Enable Menu Template" pokazuje mi się w menu prawidłowa nazwa i menu oraz submenu ale jako drzewo i nic poza tym,
kiedy dodam w "Parent menu item" 2 pokazuje się na stronie w miejscu tego menu "parent menu item not found: "2"

Może się rozpisałem, może to jakiś banalny błąd, ale nie mogę znaleźć przyczyny, może ktoś jest bieglejszy w tym dodatku.

zwiastun
04-02-2010, 18:57
Poszukałeś czy masz tam
/includes/patTemplate/patTemplate.php)
to czego program szuka?

Tygrys
04-02-2010, 19:08
Właśnie nie mam wcale "/patTemplate/patTemplate.php)" w katalogu includes
Coś mi podpowiedziałeś ;) , zainstaluję jeszcze raz moduł ponieważ przed instalacją nie miałem odpowiednich praw dostępu na tym katalogu, być może to było przyczyną, że nie powstało tam owe "coś" prawa były 705

zwiastun
04-02-2010, 19:11
musisz odnaleźć te odwołania i zmienić na libraries/patTemplate/ ....

Tygrys
04-02-2010, 19:33
Więc, po odinstalowaniu i instalacji na nowo okazało się, że dodatek jest ok i menu jest na stronie, wcześniejszy komunikat się nie pojawia, jednak nadal nie ma rozwijanego menu tylko jest menu i submenu w postaci drzewa.
Zmianą dodatku mogłem przyczynić się do zmiany wersji, ponieważ ściągnąłem tą 1.0.6 i tu może usunęło automatycznie błąd wyświetlania strony jak wyżej, jednak menu nadal się nie rozwija, poza tym wszystko wyświetla się jak powinno.

Tymczasem zainstalowałem "acordion" i bez mieszania, podstawiania templatek i innych poszło od kopa ;), ale przyznam że temat nadal mnie męczy ;)

grzybiarz
29-04-2010, 14:28
Postępuję wg tutoriala podanego przez kogoś wyżej i zatrzymałem się na pewnym etapie.
Mam Extended menu wraz ze Son of Suckerfish, szablon, a także dopisek w indexie o stylu menu.
Teraz mam skopiować menu i zmienić nazwę? Ale na jaką? ID submenu? Skąd?
Wg tutoriala (http://ronbassett.com/joomla/drop-down-submenu-for-joomla-1.5.html) mam zmienić to:
http://ronbassett.com/images/stories/joomla/parent-sub-menu.png
Ale to jest w extended menu czy moim top menu?
Swój problem z menu opisałem już wcześniej tutaj:
http://forum.joomla.pl/showthread.php?39084-Menu-slider-z-ikonami-(extended-menu)/page2 (http://forum.joomla.pl/showthread.php?39084-Menu-slider-z-ikonami-%28extended-menu%29/page2)
Zupełnie nie wiem, czemu menu robi siępodwójne:
http://www.grooby.cal.pl/krycek/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=37&Itemid=28
Echh, tyle pytań, zero odpowiedzi :)

Dzięki za odpowiedź.
Kolejne pytanie, znacie jakieś inne forum, na którym uzyskam odpowiedzi?

zwiastun
03-05-2010, 17:57
A czy Ty wiesz, co znaczy stosowne zachowanie? Jeśli nie wiesz, to rzeczywiście nie pozostaje Ci nic innego, jak pójść sobie gdzie indziej. I znaleźć drogę samemu.

Qbik
05-05-2010, 21:03
właśnie drugi raz próbowałem moich sił z extended menu i znowu poległem

jedyne co udało mi się osiągnąć to albo wygląd drzewa w menu lub tylko menu z 1 poziomem i to bez css korzystałem z tutoriala podanego w tym poście (a raczej próbowałem, bez efektu) czy jest szansa żeby ktoś w skócie napisał mi co robię źle

korzystam z template ja.purity i extended menu potrzebuję do menu pionowego z max 3 poziomami

w tej chwili korzystam z http://extensions.joomla.org/extensions/structure-a-navigation/menu-systems/sliding-menus/8602 ale nie pokazuje sie w movAMP wiec chce zmienic na inne

może ktoś mi wskazać jakiś dobry tutorial lub napisac co i jak z tym extended menu?

smiechan
13-08-2010, 11:42
Witam jestem świeżo upieczonym użytkownikiem Joomli, proszę o pomoc w tym temacie nie chcąc tworzyć nowego o podobnym sensie.

Proszę o pomoc z rozwijanym menu (Suckerfish), pionowym, używając mechanizmów zaimplementowanych w templatce Ja_Purity.
Mój problem polega na tym że to nie działa :)
Szczegółowiej, postępując za radami z instrukcji z http://www.wiki.joomla.pl/index.php/Jak_stworzy%C4%87_rozwijane_menu_w_CSS%3F wykonałem następujące kroki:
- ustanowiłem styl menu na listę
- opcję "Podrzędne zawsze" ustawiłem na tak
- skopiowałem i podłączyłem css (pamiętając oczywiście o przyrostku)
- dodałem skrypcik javy

Efekt jest taki, że pojawia się jedynie częściowo pierwsze podmenu (po najechaniu myszką na kategorię wyświetla się, ale jedynie w obszarze zajętym przez border-bottom rodzica).

Naprawdę długo już się z tym męczę, i dużo źródeł przeczytałem ale nie mogę do tego dojść.

Dla ułatwienia adres strony: http://upominki.nazwa.pl/bic2/

a_m
13-08-2010, 11:56
hej, to nie ma nic wspólnego z ustawieniami; z #ja-col1 wywal overflow:hidden;

smiechan
13-08-2010, 12:04
Dziękuje za pomoc, problem rozwiązany, a ja trochę więcej wiem o CSS :)