PDA

Zobacz pełną wersję : Fabrik 1.0.4



inkos
11-02-2008, 20:40
Rozpoczynamy tłumacznie Fabrik 1.0.4 (http://fabrikar.com/index.php). Wszelka pomoc mile widziana. :)

mard
11-02-2008, 21:01
Mozesz przyblizyc mi nieco temat, po zapoznaniu sie ze strona z linka, przyznam, ze wyglada ciekawie i moze okazac sie pomocne. Czemu dokladnie ma sluzyc to narzedzie ??

inkos
11-02-2008, 21:18
Mozesz przyblizyc mi nieco temat, po zapoznaniu sie ze strona z linka, przyznam, ze wyglada ciekawie i moze okazac sie pomocne. Czemu dokladnie ma sluzyc to narzedzie ??
Nie potraktuj tego co napisze jako uciekanie od odpowiedzi. Zamiast opisywać do czego on może się przysłużyć (w sumie to co jest napisane na stronie powinno wystarczyć) proponuję abyś go zainstalował u siebie na jakimś testowym systemie. Sam opis często nie oddaje tego co można samemu zobaczyć i ocenić. :)

mard
11-02-2008, 21:22
Nie potraktuj tego co napisze jako uciekanie od odpowiedzi.
normalnie perfidne wymigiwanie sie :) w zywe oczy. afujjjjjjjj.

A tak serio to wlasnie instaluje zaraz zobaczymy.

mard
11-02-2008, 21:49
no przyznaje, ze dodatek moze sie przydac jednak nie wszystkie funkcje mi dzialaly, nie wnikalem w szczegoly bo i po jaka cholere. Pewnie z niego nie skorzystam, do tej pory radzilem sobie recznie i jakos bylo. Choc kto wiem wygodne to to jest. ale zeby juz postow nie marnowac to za moduly sie wezme. Wiem, ze roboty malo ale, zawsze cos.

edit:
co by tak łatwo mi nie poszlo to zapoznam sie tez z botami, bo moduly zaraz skoncze :P

inkos
11-02-2008, 22:04
za moduly sie wezme. Wiem, ze roboty malo ale, zawsze cos.
OK. Nie liczy się że mało :) - ważne że tym sposobem budujemy zasoby polskiej społeczności Joomla. Każdy dorzuci coś od siebie i całość idzie do przodu. :D

Jak skończysz to prosze opublikuj paczkę z tymi modułami jako załącznik.

mard
11-02-2008, 22:50
Tłumaczenie botow

kodowanie ISO:

josh
11-02-2008, 22:51
o jak milo foabika ktos wzial na warsztat :), kiedys MosForms robilem, a to jego kontynuacja

pozdr

kurtz
11-02-2008, 22:52
[...]

mard
11-02-2008, 23:02
tłumaczenie modulow

kodowanie ISO:

WojT
11-02-2008, 23:04
a ja mam prośbę :) nie lepiej kodować od razu w utf-8 - rozwiązało by to wiele problemów a tak każdy osobno musi sobie przekodować.

mard
11-02-2008, 23:14
a teraz kodowanie UTF-8 z (BOM)
dlatego prosze o weryfikacje czy bedzie dzialac, gdyz to sa dodatkowe 3 znaki, ale teoretycznie one powinny byc.

edit:

Tylko mozliwie szybko, bo mam program otwarty i nie chce go zamykac, bo latwiej bedzie mi teraz poprawki robic gdy cos nie chodzilo.


edit2:

dobra nie dziala, brak polskiego fontu, ok juz poprawke zapodaje, ale jeszcze niech ktos to sprawdzi

edit3:
cos mi sie porabalem chyba bo w zaden sposob nie widze polskiego fontu na utf. jutro sie pobawie dzis spadam na drzemki.

mard
12-02-2008, 00:28
Przed snem kompletna paczka ISO (sprawdzona no joomli ISO i wsio dziala:

mard
12-02-2008, 21:36
no zesz szlak, by trawil najjasniejszy, pomoc mi potrzebna bo zaraz mnie cos trawi.

Mam edytory, ktore wlasciwie zapisuja utf jednak zadnym z nich nie moge stworzyc pliku tak, aby byl widoczny wlasciwie przez przegladarke. Sadze, ze chodzi tutaj o fizyczne literki wpisywane podczas edytowania pliku, ale sam juz nie wiem. Walcze z tym juz calutki dzien i nic madrego nie wymyslilem. Przetestowalem z 20 roznych edytorow polecanych do takich zabiego, jednak kazdy z nich wlasciwie zapisuje, ale nie zmienia faktycznie literek.

Ktos moze podsunac jakies rozwiazanie ??

edit:
dodam, ze gdy wkleje fragment tekstu z pliku polish.php z joomli to ten wragment wyswietlany jest wlasciwie, czyli jakby to potwierdzalo, ze moze mam zly uklad klawiatury, albo zle czcionki podczas pisania, sam juz nie wiem, zaczynam metlik miec w glowi.

inkos
12-02-2008, 21:42
Ktos moze podsunac jakies rozwiazanie ??
Gżegżółka (http://www.jokris.info/content/view/157/1/) może pomoże. :)

WojT
12-02-2008, 22:23
Gżegżółka (http://www.jokris.info/content/view/157/1/) może pomoże. :)
Nie zawsze - ostatnio mam problem taki z gżegżółką że niby poprawnie wrzuca na utf-8 - ale jak się otworzy plik to zamiast polskich znaków daje ?.
Przez to 2 pliki z tłumaczenia musiałem poprawiać.
Wcześniej nie miałem takich problemów.

mard
12-02-2008, 23:52
Nie zawsze - ostatnio mam problem taki z gżegżółką że niby poprawnie wrzuca na utf-8 - ale jak się otworzy plik to zamiast polskich znaków daje ?

Dokladnie identyczna historia, i to we wszystkich edytorach jakie mam nie tylko gzegzolka.

Wiec gzegzolka nie pomogla moze jakies inne propozycje, bo zglupialem totalnie juz.

edit:
moze kwestia windozy, uklad klawiatury(polski programisty - polski 214) no i sa tam jakies opcje dotyczace kodowania unicode, wybralem tam polski. Moze ktos zweryfikowac jakie ma ustawienia jezykowe w windzie. Ja wylaczylem jeszcze dodatkowo zaawansowane uslugi tekstowe teraz zobaczymy czy to cos zmieni (z uruchomienia zniknal mi plik ctfmon.exe).

edit2:
Wlasnie musialem wywalic jeden z najlepszych edytorow jaki mialem, bo po tym wszystkim zaczal pokazywac dziwnie polskie znaki w utf, ale nawet w tym z pliku polish.php, co poskutkowalo tym, ze juz nawet po wklejeniu nie dziala. Przyznam, ze zaczynam miec dosc kombinowania. Czy komus udaje sie wlasciwie zapisywac UTf-8 jesli tak to moze jakies info ???

mard
13-02-2008, 03:40
Paczka botow UTF-8

Maly podstep musialem zapodac, ale dziala.
Jednak bede naprawde wdzieczny jesli ktos wyjasni mi dokladnie jak pisac w UTF-8, bo z kodowaniem problemu nie mam. Ktos robi ten plik polish.php z katalogu leanguage wiec i pewnie wie jak rozwiazac moj problem.

W kazdym badz razie boty pod utf-8 dzialaja.