PDA

Zobacz pełną wersję : Joomla! 1.5 – niewidoczna grafika w Mozilla Firefox



veren
21-02-2008, 23:18
Joomla! 1.5 – niewidoczna grafika w Mozilla Firefox

Joomla jest zainstalowana na serwerze w nacie i nie jest widoczna na zewnątrz. Jaką bym wersje Joomli nie zainstalował to samo tyczy zmiany templatki na inna, problem zawsze ten sam. Zauważyłem jeszcze jedno że podobna sprawa ma się po stronie Gallery2.

W przeglądarkach IE, Opera strona jest wyświetlona prawidłowo.
Problem dotyczy tylko Mozilla Firefox.

Pod tym linkiem na zdjęciu strona wyświetlona jest prawidłowo:
http://www.sgp.rzeszow.pl/joomla_1.5.1/2b.JPG

A pod tym na zdjęciu w przeglądarce Mozilla Firefox:
http://www.sgp.rzeszow.pl/joomla_1.5.1/1a.JPG

Może jest jakiś sposób aby wymusić na Mozilla Firefox prawidłowe działanie strony. Jeśli macie jakieś pomysły to chętnie je sprawdzę.

WojT
22-02-2008, 01:28
Pytanie - masz włączony w FF adblock plus ?? jak tak to sprawdź czy ci nie blokuje grafik - ja tak miałem w przypadku joomli 1.0.13 - może nie wszystkie ale kilka grafik blokował w moim przypadku

veren
22-02-2008, 01:38
WojT zapomniałem dopisać że na innym serwerze jak jest postawiona Joomla wszystko wyświetla prawidłowo w FF.

Szibena
22-02-2008, 10:03
Grafiki wcale nie znikają, ponieważ masz np. grafikę JoomlaTemplates, czy Kanał RSS. FF nie czyta plików CSS na twojej stronie. Mógłbyś podać adres strony na którym znajduję twoja strona. Podejrzę kod i postaram się pomóc.

veren
22-02-2008, 21:50
Szibena, strona jest teraz w nacie i osoby z poza niego nie wejdą. To dotyczy każdej templatki w każdej wersji Joomla i odwrotnie. Może mi powiesz gdzie i co sprawdzić ?
To jest templatka siteground-j15-19

Pozdrawiam

Szibena
23-02-2008, 09:26
Daj mi linka gdzie się ściąga tą templatkę, a sprawdzę ją u siebie i Ci powiem co i jak ;)

veren
24-02-2008, 00:11
Pozdrawiam i czekam na informacje.

Szibena
24-02-2008, 08:32
U mnie działa jak należy :cool:. Odinstaluj i zainstaluj ponownie templatkę. Jeśli to nie pomoże odinstaluj i zainstaluj ponownie J! 1.5

W załączniku zrzut ekranu FF i templatki, którą mi podałeś.

veren
28-02-2008, 22:35
Szibena, instalacja ponowna Joomla nic nie daje. Szukam innego rozwiązania np. coś wymusić pisząc w pliku index.php w templatce aby była widoczna prawidłowo bo jest tylko białe tło i tekst.

inkos
28-02-2008, 23:32
Szibena, instalacja ponowna Joomla nic nie daje. Szukam innego rozwiązania np. coś wymusić pisząc w pliku index.php w templatce aby była widoczna prawidłowo bo jest tylko białe tło i tekst.
Podaj tutaj jako załącznik źródło strony jakie wyświetla się w IE i FF lub samemu sprawdź czy w templatce prawidłowo zadeklarowany jest adres do pliku css szablonu lub też wpisz go do niej na sztywno zaczynając od http://adresmojejstrony/templates/.
Sprawa jest o tyle dziwna iż ten szablon u mnie podobnie jak i u Szibeny działa poprawnie.

moonwalker
29-02-2008, 15:33
chcialbym sie podpiac pod ten watek - mam problem z bannerem (animowany gif) ktory dodalem do stronki poprzez komponent artbanners. W IE, Operze jest ok, natomiast pod FF sa problemy najprawdopodobniej wynikajace z adblock. Dlaczego ten sam plik na mojej stronie jest niewidoczny, a na innej stronie ten sam animowany gif juz nie jest blokowany? Mozliwe ze to wina samej wtyczki adblock i ustawien aby blokowalo gify na mojej stronie i joomla nie ma nic do tego, ale dziwi mnie troche ze na wszystkich innych stronkach animowane gify wyswietlaja sie prawidlowo tylko nie na mojej, a dostalem wlasnie sygnal od zainteresowanej osoby ze ona tez mojego gifowego banerka pod FF nie widzi...

inkos
29-02-2008, 15:52
chcialbym sie podpiac pod ten watek - mam problem z bannerem (animowany gif) ktory dodalem do stronki poprzez komponent artbanners. W IE, Operze jest ok, natomiast pod FF sa problemy najprawdopodobniej wynikajace z adblock. Dlaczego ten sam plik na mojej stronie jest niewidoczny, a na innej stronie ten sam animowany gif juz nie jest blokowany? Mozliwe ze to wina samej wtyczki adblock i ustawien aby blokowalo gify na mojej stronie i joomla nie ma nic do tego, ale dziwi mnie troche ze na wszystkich innych stronkach animowane gify wyswietlaja sie prawidlowo tylko nie na mojej, a dostalem wlasnie sygnal od zainteresowanej osoby ze ona tez mojego gifowego banerka pod FF nie widzi...
Link do strony.

moonwalker
29-02-2008, 16:12
aa jasne - www.pb.katowice.pl (http://www.pb.katowice.pl) (gif powinien byc pod "polecamy" po prawej stronie)

ok znalazlem przyczyne problemu ale nie wiem czemu tak sie dzieje - otoz adblock blokuje mi wszystkie gify wrzucone pod domena pb.katowice.pl - gdy podaje linka z innego zrodla to wszytsko jest ok. Sorry za off w tym watku, ale jesli ktos wie czemu tak sie dzieje prosze o info na priv.

veren
02-03-2008, 20:46
Problem znalazlem po stronie deklaracji typu MIME.
Jak rozwiązać ten problem.

Błąd: Arkusz stylów http://www.przykladowa_strona.pl/components/com_phocagallery/assets/phocagallery.css nie został wczytany, ponieważ zawarta deklaracja typu MIME tego arkusza: "text/html" nie jest zgodna z typem "text/css".
Plik źródłowy: http://www.przykladowa_strona.pl/
Wiersz: 0

Błąd: Arkusz stylów http://www.przykladowa_strona.pl/templates/system/css/system.css nie został wczytany, ponieważ zawarta deklaracja typu MIME tego arkusza: "text/html" nie jest zgodna z typem "text/css".
Plik źródłowy: http://www.przykladowa_strona.pl/
Wiersz: 0

Błąd: Arkusz stylów http://www.przykladowa_strona.pl/templates/system/css/general.css nie został wczytany, ponieważ zawarta deklaracja typu MIME tego arkusza: "text/html" nie jest zgodna z typem "text/css".
Plik źródłowy: http://www.przykladowa_strona.pl/
Wiersz: 0

Błąd: Arkusz stylów http://www.przykladowa_strona.pl/templates/siteground-j15-19/css/template.css nie został wczytany, ponieważ zawarta deklaracja typu MIME tego arkusza: "text/html" nie jest zgodna z typem "text/css".
Plik źródłowy: http://www.przykladowa_strona.pl/
Wiersz: 0

Pozdrawiam
veren

veren
03-03-2008, 21:04
Problem rozwiązałem po zamieszczeniu stylów css z templatki bezpośrednio zamieszczając do pliku index.php w templatce.



Do końca to nie chciało chodzić bo nadal nie było widać grafiki. Sprawdzając style css były odwołania np. ../image/image_1.jpg zamieniłem na http://www.moja_strona.pl/nazwa/templates//image/image_1.jpg (http://www.moja_strona.pl/nazwa/templates/image/image_1.jpg) i działa ale nie tak jak chciałem. Ale to pomogło aby wyświetlić grafikę prawidłowo FF.

Natomiast dziwi mnie jedno że na tym jednym serwerze miałem ten problem. A prawidłowo jest skonfigurowana deklaracja MIME w arkuszach "text/html" i "text/css". Innych pomysłów nie mam, ten który jest opisany wyżej jak na razie mnie wystarczy tylko jak coś muszę dodać to bezpośredni link URL bo inaczej nie działa.

Dzięki Serdeczne Wam za masę podpowiedzi.


Pozdrawiam veren

kasiaaart
06-03-2008, 15:13
miałam dwa dni probelm z zainstalowaniem wersji 1.5.1
na 4 etapie wyskakiwała informacja o plikach coocies
zupełnie wzięta z księżyca, teraz instaluje na operze
i wszystko jest wporządku

w mambo mam podpięty Virtuemart
i też są problemy z wyświetlaniem grafik i animowanym menu w FF

/serwer mam w home.pl/
jakoś trzeba zdiagnozować ten problem

veren
06-03-2008, 18:12
kasiaaart (http://forum.joomla.pl/member.php?u=11204) na home.pl kiedyś miałem hosting jednak szybko zmieniłem go na www.linuxpl.com i jest o wiele lepszy. Problem miałem z home.pl taki że pewnych rzeczy nie chcieli włączyć na serwerze.

halley
12-03-2008, 15:57
veren, z całym szacunkiem ale home.pl jest dobrym hostingiem.

No a co do problemu z brakiem grafiki w 1.5.1
Otóż pojawia się to wtedy gdy joomlę mamy zainstalowaną w foderze a nie bezpośrednio na root.

Jak to ominąć?
wystarczy zrobić subdomenę np.
www.subdomena (http://www.%3Cfont%20color=%22Red%22%3Esubdomena%3C/font%3E).nazwa_strony.pl

gdzie subdomena jest nazwą folderu w którym mamy zainstalowaną joomlę.

veren
12-03-2008, 16:14
Dzięki za info.

Co do hostingu na home.pl to tylko moja taka uwaga i każdy ma swoje zdanie.

Nawet do głowy mnie nie przyszło, że tak sie dzieje. Przeważnie tak robiłem najpierw subdomena a potem instalacja.

Choć w tym moim przypadku tak jest zrobione i tylko zadziałała jedna metoda, którą kiedyś tam sprawdziłem, a mianowicie dopisanie w stylach css pełnych ścieżek do grafiki i wszytko działa prawidłowo.

Pozdrawiam

ennder
11-10-2008, 23:27
Witam,
mam podobny problem (0 grafiki w joomli 1.5 zainstalowanej w folderze), edytowałem plik CSS i podmieniłem (..images/..) na (http://nazwa/folder-gdzie jest-joomla/templates/images....) i nic.
Pytanko: gdzie mam dodać ścieżkę absolutną, żeby to zadziałało?:)
dzięki z góry i pozdrawiam!