PDA

Zobacz pełną wersję : RSS / Feedcreator



Joomla User
07-11-2005, 19:52
Dwa małe pytanka dotyczące udostępniania innym przez RSS swoich materiałów:

1) Gdzie się ustawiało ISO-2, bo już zapomniałem...

2) Gdzie można wybrać treści, które będą udostępniane innym? Próbowałem w komponencie Sindicate, ale zmiana tamtejszych ustawień nic nie daje - wyświetlane są zawsze materiały ze strony głównej.

linksworld
07-11-2005, 22:21
A teraz się zdziwiłem. Gdzie się edytuje kanały RSS w Joomli!?

zwiastun
07-11-2005, 22:52
Ponownie odsyłam do pomoc.joomla.pl
Jest tam wszystko na ten temat, co potrzebne. No prawie wszystko...

linksworld
08-11-2005, 15:52
Ty, zwiastun to wszystkich tylko wkurzasz. Na pomoc.joomla.pl, czy chociażby help.joomla.org całe ******************** początkujący "joommaster" znajdzie, a co dopiero zrozumie!

Wciskasz ludziom kit, twierdzisz, że masz rację, i się dziwisz. Jesteś głupi.

Joomla User
08-11-2005, 16:22
A mnie ta wskazówka pomogła. Właśnie na pomoc.joomla.pl znalazłem czarno na białym, że Joomla generuje newsy rss TYLKO ze strony startowej. Dzięki temu zaoszczędziłem mnóstwo czasu i nerwów na bezowocne poszukiwania w opcjach i nieudane próby. Dzięki!

-----
Dodam jeszcze, że znalazłem ciekawy sposób na obejście tego ograniczenia. Po prostu utworzyłem u siebie lokalnie własny plik newsy.xml i tam ręcznie wprowadzam wszystkie najciekawsze artukuły. Nie jest to co prawda automat, ale za to ma się pełną kontrolę nad treścią i żadnych ograniczeń.

zwiastun
08-11-2005, 19:39
Ty, zwiastun to wszystkich tylko wkurzasz. Na pomoc.joomla.pl, czy chociażby help.joomla.org całe ******************** początkujący "joommaster" znajdzie, a co dopiero zrozumie!

Wciskasz ludziom kit, twierdzisz, że masz rację, i się dziwisz. Jesteś głupi.
Myślę, że zanim cokolwiek jeszcze napiszesz, to powinieneś się zastanowić, czy w ogóle
a) umiesz się odnosić kulturalnie do innych ludzi
b) znasz język polski używany na publicznych forach
c) masz cos do powiedzenia.

Jeśli w jakichś sprawach odsyłam gdzieś, gdzie odsyłam, to dlatego, ze potrzebujący znajdzie tam potrzebne informacje.

Jeśli zgłaszany problem wymaga poszperania, a nie tylko przejrzenia spisu zawartości, to i dokładniej napiszę czego szukać, gdzie szukać, a jak trzeba będzie, to i linka załącze. Bo po to jest forum, żebu udzielać takiej pomocy.

Ale na pewno nie po to, by po raz kolejny pisać teksty, które już zostały napisane.
Wystarczyo wejść na pomoc.joomla, wywowłać poradnik administratora, przejrzeć spis treści i zarówno w ekranach dotyczących komponentów, jak i w ekranach dotyczących modułów są poświęcone kanałom RSS. Nie ma tam objaśnienia tylko jednej rzeczy, co zrobiić, żeby były polskie znaczki, gdy ich nie ma. Ale tego akurat pytanie nie dotyczyło.

Do Joomla Usera:
Niektóre składniki (choć na razie niewiele) mają boty (dodatki, mamboty, josboty), które generują rss z ich stron głównych (czyli faktycznie z niektóych podstron joomla). Tak jest m.in. w przypadku Simpleboard Forum. Jak będziesz instalować nowe komponenty, warto sprawdzić, czy czegoś takiego nie ma.

I jeszcze jedno: Zamiast pliku Newsy to co chcesz mieć w RSS po prostu przeznaczaj do publikacji na stronie startowej i określ w parametrach, że udostępniasz nie 5, ale np. 20 nowin. Kto będzie pobierał, wyświetli, ile zechce, a Ty prostym "Na stronę startową" zaoszczędzisz sobie dodatkowej pracy. Gdy ktoś wywoła 19. artykuł, a Ty go faktycznie nie będziesz mieć na stronie startowej, to nie problem, bo link prowadzi do pełnego tekstu arta! A ten możesz mieć udostępniony w każdej kategorii.

jahu
19-02-2006, 02:09
I jeszcze jedno: Zamiast pliku Newsy to co chcesz mieć w RSS po prostu przeznaczaj do publikacji na stronie startowej i określ w parametrach, że udostępniasz nie 5, ale np. 20 nowin. Kto będzie pobierał, wyświetli, ile zechce, a Ty prostym "Na stronę startową" zaoszczędzisz sobie dodatkowej pracy. Gdy ktoś wywoła 19. artykuł, a Ty go faktycznie nie będziesz mieć na stronie startowej, to nie problem, bo link prowadzi do pełnego tekstu arta! A ten możesz mieć udostępniony w każdej kategorii.

Zabralem sie za czytanie:
http://www.pomoc.joomla.pl/pomoc/index.php/content/view/162/26/
No i z tego co widze Syndicate wygeneruje tylko to co bylo ustawione w opcji ze jest "Front Page" Tylko ze ja nie chcialbym wyswietlac tego na froncie (co chwile sie bedzie zmieniac - a a chcialbym miec front "statyczny" czyli tylko powitanie )- czy mozna to jakos jednak ominac? Rozumiem ze propozycja byla zeby mimo wszystko to sie wyswietlalo na Froncie - a mozna cos innego? Nie wiem wykasowac to pole z szablony strony glownej?

P.s. Osobiscie bym sie cieszyl jakby mozna bylo poprostu dodatkowo wskazywac sekcje i kategorie do takiego Syndicate'a albo przynajmniej przestawienie Syndicate na wszystko co opublikowane. Czyli przysylalo kazda nowinke z serwisu.

zwierz76
30-08-2007, 14:58
zmień w pliku rss.php selecta wyciągającego nowinki:


zastąp to:
"\n INNER JOIN #__content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id"
tym:
"\n INNER JOIN #__content_frontpage AS f ON f.content_id != a.id"


pokaże wszystko co jest poza frontem

zwiastun
30-08-2007, 16:05
Bzdura. Oczywiście, w kontekście pytania.
Pytający chce wiedzieć, jak wyświetlać a nie umieszczać tego na jego stronie frontowej, która ma być - jak pisze - statyczna.
Syndykator umieszcza to co jest przypisane do strony startowej bez względu na to, czy to pierwsza czy 50 pozycja menu

zwierz76
03-09-2007, 14:47
...
Pytający chce wiedzieć, jak wyświetlać a nie umieszczać tego na jego stronie frontowej, która ma być - jak pisze - statyczna.
...

Dokładnie!!!
Poprawienie pliku tak jak pisze powyżej daje taki efekt, że do RSS dosteją się wszystkie wiadomości oprócz frontu!


Syndykator umieszcza to co jest przypisane do strony startowej bez względu na to, czy to pierwsza czy 50 pozycja menu
po tej modyfikacji umieści wszystko to co nie jest na froncie.

A "bzdura" to dotyczy czego, tego co napisałem...?
Radze prześledzić działanie zapytania z pliku rss.php
pozdrawiam!

zwiastun
03-09-2007, 17:53
Tylko w kontekście pytania, bo rozwiązanie jest OK!
Jahu chce mieć statyczną stronę frontową


ja nie chcialbym wyswietlac tego na froncie (co chwile sie będzie zmieniać - a a chcialbym miec front "statyczny" czyli tylko powitanie )- czy mozna to jakos jednak ominac?Rozwiązanie dla jahu - jako pierwszą pozycję menu umieszcza np. materiał statyczny
Pozycję menu opartą na komponencie Frontpage umieszcza gdziekolwiek (może jej nawet nie publikować!)
Artykuły oznaczone do publikacji na stronie startowej będą w syndykatorze, ale nie będą mu się wyświetlać na jego stronie startowej.

Niezrozumienie (przez jahu) wynika z nierozróżniania strony startowej jako pierwszej, otwierającej witrynę (może nią być cokolwiek) i strony generowanej przez FrontPage, która nie musi być wbrew nazwie stroną startową.

Po prostu udzieliłeś rady zbyt daleko idącej, odpowiadającej nie na to pytanie.
Pomijam fakt, że zmieniasz tym wykrzyknikiem istotę rozwiązania, sprowadzającego się do założenia, że flagując coś do umieszczenia na stronie startowej decyduję, że ma się znaleźć także w syndykatorze. Twoje rozwiązanie powoduje, że znajdzie się tam wszystko, czego nie oznaczę. Oczywiście, można i tak. Ale wówczas kontrolę sprawuje przypadek, a nie administrator.
Powtarzam wszakże, sama propozycja modyfikacji kodu jest poprawna. I jeśli ktoś rzeczywiście chce kolportować raczej przypadkowe materiały ze swej witryny, to może takie rozwiązanie zastosować.

zwierz76
04-09-2007, 08:37
OK!
Dzielimy chyba włos na czworo :)
Sam już nie wiem o co mu chodziło ...



... albo przynajmniej przestawienie Syndicate na wszystko co opublikowane. Czyli przysylalo kazda nowinke z serwisu

Co mi wiadomo to brak opcji (opublikuj w rss ale nie na stronie głównej). Dlatego zaproponowałem, takie banalne rozwiązanie.
Bo i poco wysyłać statyczny front.

p.s. fajnie gdyby sam jahu się wypowiedział ...
sam topik jest już stary i pewnie zapomniany przez autora? :)
pozdrawiam

zwiastun
04-09-2007, 08:49
No, musiałem dojaśnić, jak zrozumiałem, bo można by interpretować wcześniejszy post jako ocenę rozwiązania, jakie podałeś, w całości! :)

zwierz76
04-09-2007, 16:14
Teraz poprawiony kod bo tamten faktycznie troszkę był do kitu (śmieci dawał), miałeś rację zwiastun:D. Teraz powinno być ok.

w pliku rss.php linijkę:


. "\n INNER JOIN #__content AS f ON f.id = a.id"
zamienić na:


. "\n LEFT OUTER JOIN #__content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id"

oraz dodać na końcu (ale przed order by)


. "\n AND f.content_id IS NULL" można dodać jeszcze klauzulę
. "\n AND a.sectionid != 3" (sectionid=3 w moim przypadku to FAQ)
Daje to efekt taki, że do rss ląduje wszystko oprócz strony głównej i faq-u.

mariuszole
10-12-2007, 23:03
Sprawdzał ktoś tą możliwość?