PDA

Zobacz pełną wersję : Phoca Gallery - następna strona



lucyver
15-03-2008, 18:02
Jomla 1.5.1

Zainstalowałem Phoca Gallery 1.6.3. Utworzyłem kategorie i wgrałem zdjęcia. Na stronie wyświetla się maksymalnie 20 miniaturek zdjęć.

Na wcześniejszej wersji Phoca Gallery (1.4.3) w takim wypadku pod stroną wyświetlały się linki Następny, Poprzedni itp. Umożliwiało to przemieszczanie sie po stronach z miniaturkami. W tej wersji tego brakuje. Czy można to zmienić?

Qbik
15-03-2008, 19:24
u mnie wyświetla po aktualizacji sprawdź w ustawieniach komponentu

lucyver
15-03-2008, 19:53
Niestety próbowałem już wszystkiego. Ja również update'wałem z wersji 1.4.5 do 1.6.3, ale wtedy straciłem możliwość nawigowania pomiędzy stronami. Nawet odinstalowałem galerię i zainstalowałem ponownie. Wciąż nie mam nawigacji :(

Znalazłem opis problemu na forum, ale mój angielski jest kulawy i nie potrafię tego zrozumieć
http://www.phoca.cz/forum/index.php?action=vthread&forum=1&topic=418

Qbik
15-03-2008, 20:03
ok po szybkim przeczytaniu wątku administrator napisał że po wgraniu update pagination zostaje wyłączone


A spr czy jak przywrócisz ustawienia fabryczne to działa?
To ze odinstalowałeś dużo nie da bo przecież dane zostają w MySQL

później postaram sie dokładnie przetłumaczyć, sorry, ale teraz jakoś nie mam do tego głowy

lucyver
15-03-2008, 20:14
Nie wiem, jak przywrócić początkowe ustawienia. W preferencjach nie znalazłem takiej opcji. Zaczekam na to tłumaczenie, aż tak bardzo mi się nie spieszy ;)

=====================

Już mam. Musiałem wejść w MENU i kliknąc link do strony z galerią. Następnie wybrałem Zmień typ i ponownie wybrałem Phoca Gallery Category List Layout. Chyba Joomla musiała odświeżyć ustawienia
------------------------
Ale mam inne pytanie. Zainstalowałem Themes - com_phocagallery_theme_darkred, co dodało mi do miniaturek ramki z cieniem (opcja: Image Background Shadow). Zmieniłem w parametrach komponentu rozmiar miniaturek: Small Image Width i Small Image Height z 50 na 100. Miniaturki zmieniły rozmiary, ale rozmiaru nie zmieniła ramka z cieniem wokół miniaturki. Jest ona całkowicie zasłonięta obrazkiem.

Czy można tę ramkę powiększyć? Pewnie będzie trzeba edytować jakiś plik php, tylko który?

Qbik
08-04-2008, 19:30
sorry, ale wyleciało mi to z głowy

nadal masz ten problem czy juz sie rozwiązał?

lucyver
09-04-2008, 08:08
Już jest OKi, tzn. mam nawigację pomiędzy stronami.

Nie udało mi się natomiast poprawnie powiększyć miniaturek zdjęć na stronie startowej phocagallery. Na tej stronie miniaturki mają 50px i są otoczone ramką z cieniem. Gdy zwiększam rozmiar miniaturki w ustawieniach phocagallery na 100px, miniaturka zwiększa się, ale ramka nie, i jest cała przysłonięta obrazkiem tak, że jej w ogóle nie widać.

Myślę, że to jakieś niedociągnięcie foczki i czekam na nowsze wersje, bo pewnie tam to poprawią. Tym bardziej, że nowe wersje wychodzą naprawdę często

Dzięki za zainteresowanie ;) Pozdrawiam :)

Qbik
09-04-2008, 08:19
a spr w ustawieniach cień tła obrazka (Image Background Shadow)

lucyver
09-04-2008, 10:08
Zainstalowałem PhocaGallery na swojej stronie do ćwiczeń, bo nie chcę nic zepsuć na szkolnej. I okazuje się, że w ustawieniach Phoca Gallery nie można nic zmienić, tzn. rozmiaru miniaturek i zdjęć. Zmiany wprowadzane w ustawieniach w ogóle nie mają wpływu na wyświetlanie, tj. rozmiar miniaturek i rozmiar zdjęć :confused: Zmiany w ustawieniach wprowadziłem przed utworzeniem kategorii i galerii, więc zmiany w ustawieniach powinny mieć wpływ na nowo tworzone galerie

Na mojej szkolnej (http://psp7radom.glt.pl/) stronie zmieniałem rozmiary zdjęć, ale edytując plik phoca_config.php ręcznie. Zrobiłem to wcześniej na starszej wersji, gdy ustawienia z panelu administracyjnego były jeszcze niedostępne. Po upgrade do nowszej wersji ustawienia te były zachowane. Ale gdy teraz zainstalowałem na świeżo najnowszą wersję PhocaGallery na innej stronie, to w ustawieniach nic nie mogę zmienić. Pewnie podziałałaby edycja pliku konfiguracyjnego, ale w takim razie po co te ustawienia w panelu admin? :rolleyes:

Na razie zostawię wszystko tak jak jest, bo wszystko działa, tylko że miniaturki 50px są zdecydowanie za małe, ale to przeżyję. Poczekam jeszcze trochę, bo pewnie w końcu takie niedociągnięcia zostaną poprawione

Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdrawiam :)

szymanskir7
10-04-2008, 11:23
PhocaGallery 1.6.2 BETA
Gdy z MENU na stronie wchodzę w gallery i mam tam pokazane katalogi w których są zdjęcia. Wybieram jeden z katalogów, wchodzę w niego i przeglądam zdjęcia. Pytanie jest takie:
- chciałbym powrócić z tego katalogu zdjęć do poprzedniego gdzie znajdują się wszystkie katalogi, a nie mam nawigacji "wróć". Jak to zrobić ?

Qbik
10-04-2008, 11:31
:) ja właśnie chciałem to usunąć

spr 67 linię w components\com_phocagallery\models\category.php

/* if ( $parentcategory )
{
$this->_data[$count] = $parentcategory ;
$item =& $this->_data[$count];
$item->slug = $item->id.':'.$item->alias;
$item->item_type = "parentfolder";
$file_thumbnail =
PhocaGalleryHelper::displayBackFolder('medium');
$item->linkthumbnailpath =
$file_thumbnail['rel'];
$count++;
} */

i jeśli jest skomentowana jak w tym cytacie to wyłącz komentarz

szymanskir7
10-04-2008, 11:43
:) ja właśnie chciałem to usunąć

spr 67 linię w components\com_phocagallery\models\category.php


i jeśli jest skomentowana jak w tym cytacie to wyłącz komentarz
Tak jest tak samo tylko jeszcze napisz mi gdzie mam zmienić "wyłącz komentarz"

Qbik
10-04-2008, 12:27
skasuj "/*" i "*/" na poczatku i na końcu
żeby wyglądało tak

if ( $parentcategory )
{
$this->_data[$count] = $parentcategory ;
$item =& $this->_data[$count];
$item->slug = $item->id.':'.$item->alias;
$item->item_type = "parentfolder";
$file_thumbnail =
PhocaGalleryHelper::displayBackFolder('medium');
$item->linkthumbnailpath =
$file_thumbnail['rel'];
$count++;
}

szymanskir7
10-04-2008, 13:59
skasuj "/*" i "*/" na poczatku i na końcu
żeby wyglądało tak
zrobiłem tak ale nadal nie mam nawigacji między folderami
Jak chcesz to zobacz na stronie www.szymanski-rafal.pl i wejdz w galerię

Qbik
10-04-2008, 14:53
sądziłem, że będzie działało analogicznie (tylko w drugą stronę) ja miałem klawisz back i chciałem się go pozbyć (u mnie pomogło jak to co podałem w cytacie "wsadziłem" w komentarz)
Napisz na forum phoca.cz

Autor dosyć szybko odpisuje więc...

Qbik
14-04-2008, 00:14
w nowej wersji 1.6.8 jest dodana opcja wyłaczania klawisza back
w preferencjach nie znalazłem, ale w kodzie
wystarczy zmienić w

if ($display_back_button == 0) 0 na 1 żeby włączyć ten klawisz ;)

szymanskir7
14-04-2008, 03:08
w nowej wersji 1.6.8 jest dodana opcja wyłaczania klawisza back
w preferencjach nie znalazłem, ale w kodzie
wystarczy zmienić w
0 na 1 żeby włączyć ten klawisz ;)

A możesz napisać dokładnie gdzie w kodzie?
Szukam i nie widzę ( chyba okulary nie te mam ) :)

elcojot
16-04-2008, 11:45
mam pytanko odnosnie phoca gallery, a mianowicie - czy istnieje mozliwosc dodawania zdjec do artykulu za pomoca tej galerii? chodzi mi o panel dodawania artykulu- tzn jakis przycisk do tego itp...

Qbik
16-04-2008, 11:48
dodajesz za pomocą pluginu wklejając odpowiedni kod
Przycisk pewnie będzie w przyszłości

smugglerGiee
26-08-2009, 19:24
witam
Ja mam inny problem odnośnie phoca gallery. zainstalowałem ja zgrywajac odpowiednie katalogi w odpowiednie miejsca na ftp, zgodnie z zaleceniami dokumentacji, małym plikiem w panelu z powodzeniem udało mi sie ja zainstalować. Teraz problem z którym walczę już dobrych parę godzin, gdy dodaje zdjęcia dostaje informacje:

Warning: is_file() [function.is-file (http://sic.website.pl/administrator/function.is-file)]: Stat failed for /users/0003/sic/www/sic.website.pl/images/phocagallery/ogrodzenia/thumbs/phoca_thumb_m_og11.jpg (errno=13 - Permission denied) in /users/0003/sic/www/sic.website.pl/libraries/joomla/filesystem/file.php on line 366

zdjecia dodaje do katalogu ogrodzenia, wchodzac na stronce dodane pliki sa, ale nie ma ani miniaturki ani zdiecia gdy powiekszymy, wtedy wyskakuje:

Warning: getimagesize(/users/0003/sic/www/sic.website.pl/images/phocagallery/furtki/thumbs/phoca_thumb_l_og09.jpg) [function.getimagesize (http://sic.website.pl/function.getimagesize)]: failed to open stream: No such file or directory in /users/0003/sic/www/sic.website.pl/administrator/components/com_phocagallery/libraries/phocagallery/image/image.php on line 47
/* */�*
zastanawiajace też jest ze na ftp w .../images/phocagallery/ogrodzenia/ nie ma tych plików

Proszę bardzo o pomoc bo nie ogarniam już tego