PDA

Zobacz pełną wersję : Meta name i weryfikacja google



s87
22-03-2008, 16:34
Witajcie.

Gdzie mam dodac kod weryfikacyjny z google ,ktory umozliwia indeksowanie strony.

a poza tym jaki plik zmienic ,zeby wstawic STATYCZNE META w joomli? Zeby obojetnie co wpisze w panelu administracyjnym niczego mi nie zmienialo w META.

Chcialbym po prostu dodac w jakims pliku glownym joomli jakies konkretne meta dane i koniec.


Prosze o pomoc

dkint
22-03-2008, 18:07
Witajcie.

Gdzie mam dodac kod weryfikacyjny z google ,ktory umozliwia indeksowanie strony.

a poza tym jaki plik zmienic ,zeby wstawic STATYCZNE META w joomli? Zeby obojetnie co wpisze w panelu administracyjnym niczego mi nie zmienialo w META.

Chcialbym po prostu dodac w jakims pliku glownym joomli jakies konkretne meta dane i koniec.


Prosze o pomoc

Witam

Żeby się nie zagłębiać dwie możliwości :

- via ftp - edytujesz plik index.php twojej templatki i wstawiasz w sekcji head co ci się żywnie zamarzy ...

- w panelu administratora - menu witryna - szablony - szablony witryna - wybierasz domyślną templatkę i klikasz w prawym górnym rogu w edit html (przynajmniej u mnie - ty może masz polski opis) ...

pozdrawiam
Krzysiek

sunpietro
22-03-2008, 18:30
w przypadku gdy dla joomli 1.5.1 używam templatki 1.5.1 nie wiem jak wstawić te znaczniki meta, gdyż kod wygląda conajmniej dziwnie jak dla mnie (jest zamieszczony w pliku zip do ściągnięcia. Jak mam go zmodyfikowac by wstawić w nim linijkę:
<meta name="verify-v1" content="jakiś kod=" /> ??

dkint
22-03-2008, 19:13
Witam

Masz zakodowaną templatkę, albo ją rozkoduj albo poszukaj innej ...

pozdrawiam
Krzysiek

s87
22-03-2008, 19:17
zrobilem to co wyzej zostalo napisane ,ale i tak nic sie nie zmienilo w mojej templatce.


taniectowarzyski.net

login i haslo: test

s87
23-03-2008, 15:51
Czy ktos wie w czym problem?

s87
24-03-2008, 14:39
Czy wie ktos o co chodzi z tym ,bo mi nie dziala.


Przepraszam ,ze pisze post pod postem. PRzyzwyczajenia z phpBB gdzie tam laczy posty.

inkos
24-03-2008, 15:21
Przepraszam ,ze pisze post pod postem. PRzyzwyczajenia z phpBB gdzie tam laczy posty.
Zamiast pisać z przyzwyczajenia to czasem naucz się możliwości nowych dla ciebie funkcji jakie są na tym forum czyli edytuj pod swoimi postami. :mad:

crazyluki
24-03-2008, 18:33
a nie możesz zweryfikować własności witryny poprzez plik html ? pusty plik html z nazwą którą wskaże Ci google - ja z tej opcji korzystam.

s87
24-03-2008, 19:22
Nie tylko chodzi mi o weryfikacje ,ale o to ,ze zmienilem META na stałe i ich nie wyswietla!

sunpietro
27-03-2008, 22:24
słuchajcie, próbowałem zweryfikowac stronkę poprzez plik html, ale ....
Gdzie mam wrzucić ten plik dokładnie?? Do folderu joomla, gdzie jest zainstalowana witryna czy do folderu pub?? A to wszystko ofkoz na home.pl i Joomla 1.5.2

crazyluki
27-03-2008, 22:25
a to google dosyć nie napisało gdzie to trzeba wrzucić ? wrzucasz w to samo miejsce gdzie masz wszystkie pliki joomli. czyli np public_html/joomla/zdfw4953094.html lub public_html/sap23498503.html
w ten sposob.

sunpietro
28-03-2008, 07:11
czyli jak ma serwer zrobiony na bazie mojastronka/joomla/... to mam wrzucić do tego folderu joomla ten pusty plik html?? czy może zrobić folder public_html na serwerze głównym?? bo jesli mam wrzucić do folderu joomla, to nie chce działać mi ta weryfikacja

crazyluki
28-03-2008, 13:38
do jakiego miejsca kieruje Cię Twojadomena.pl ? opublikuj to w miejscu do którego kieruje Cię domena którą chcesz dodać do wyszukiwarki

sunpietro
28-03-2008, 13:43
to i tak nic nie daje :/

crazyluki
28-03-2008, 14:05
no to zrob ten plik w kazdym katalogu i po problemie. A co Ci mowi google ?
że nie może zweryfikować własności strony ?
pozdrawiam

s87
28-03-2008, 22:56
Dlaczego nie wyswietla mi tytulu strony itd.?
Podalem <title> ,ale w ogole mi go nie wyswietla. Moze ktos zobaczy dlaczego????? taniectowarzyski.net

crazyluki
28-03-2008, 23:37
s87: jeden temat, jeden problem. Poza tym staraj się nie nadużywać znaków interpunkcyjnych.

s87
28-03-2008, 23:50
Nie rozumiem? Napisalem w dobrym temacie. Moj problem tyczy sie meta name i title. Zobacz co mam w kodzie zrodlowym napisane w title ,a tego nie wyswietla. Tak samo z meta name descrption lub keywords.

moje
29-03-2008, 02:16
Co do kodu weryfikacyjnego dla google, to możesz utworzyć plik html z kodem zamiast nazwy ("kod weryfikacyjny ggole".html * ) i wgrać go do głównego katalogu :)


Opisane w pomocy google :)

s87
31-03-2008, 19:17
Czy ktos wie jak rozwiązać mój problem? Dlaczego tytul strony sie nie wyswietla oraz meta name description and keywords?

sunpietro
31-03-2008, 19:19
no chyba nikt do końca nie wie jak rozwiązać nasze problemy s87 :(

s87
02-04-2008, 20:53
Mam pytanie w plikach index.php templatek jest taka linijka:

<jdoc:include type="head" />

Gdzie ja moge wyedytowac. Bo jak skasowalem ja to mialem to co chcialem czyli udalo mi sie zrobic moje meta name i title ,ale inne rzeczy sie pozmienialy. Galeria zaczela sie zle wyswietlac itd.

Zyong
02-04-2008, 21:30
Linijka
<jdoc:include type="head" /> odnosi się do pliku head.php w .../libraries/joomla/document/html/redender. Odpowiada za wszystko co pojawi się źródle strony w HEAD.

s87
02-04-2008, 21:47
W takim razie rozwiazaniem problemu jest usuniecie z pliku:
head.php w .../libraries/joomla/document/html/redender


foreach ($document->_metaTags as $type => $tag)
{
foreach ($tag as $name => $content)
{
if ($type == 'http-equiv') {
$strHtml .= $tab.'<meta http-equiv="'.$name.'" content="'.$content.'"'.$tagEnd.$lnEnd;
} elseif ($type == 'standard') {
$strHtml .= $tab.'<meta name="'.$name.'" content="'.$content.'"'.$tagEnd.$lnEnd;
}
}
}

$strHtml .= $tab.'<meta name="description" content="'.$document->getDescription().'" />'.$lnEnd;
$strHtml .= $tab.'<meta name="generator" content="'.$document->getGenerator().'" />'.$lnEnd;

$strHtml .= $tab.'<title>'.htmlspecialchars($document->getTitle()).'</title>'.$lnEnd;


I wtedy mozna w templatce index.php wstawic sobie takie meta tagi jakie chcecie !

zwiastun
02-04-2008, 22:33
Czyli, krótko mówiąc: wywalić kod Joomla, wstawić własny i będziecie mieli, co będziecie chcieli.
A nie prościej zostawić Joomla! w spokoju i zrobić sobie stronę w HTML?

s87
02-04-2008, 23:37
W czym problem?
Czy ja zmieniam caly kod joomli? Po prostu dokonalem modyfikacji na wlasne potrzeby. Ktos mial tez taki problem to komus pomoglem. Nie sadze by Twoj post byl pomocy dla kogos?

Joomla jest super ,ale akurat jesli chodzi o te meta name itd to mi nie odpowiadlo.

zwiastun
02-04-2008, 23:56
Stałe wpisy w metatagach można umieścić w konfiguracji witryny. Nie trzeba grzebać w kodzie. Twoje rozwiązanie niczego nie rozwiązuje. miesza!

s87
03-04-2008, 00:03
Hmmmm tak? A co takiego namieszalem? PRzeciez jak ktos nie chce czegos robic to nie bedzie chcial. Ja nikomu przeciez nic nie kaze robic. Kazdy ma swoja głowe.

Ja sadze ,ze nie namieszalem. W razie gdybym zakladal nowa baze to meta name juz beda ,bo sa w plikach na stale. I tyle. Nie widze powodow by dalej ciagnac ten watek.