PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ustawianiem modułów



ncl
29-03-2008, 11:33
Witam,

Mam następujący problem. Załóżmy że mam pewne moduły po lewej stronie, chciałbym jeden umieścić wyżej od drugiego, a dokładnie chcialbym umieścić Reklama Góra Lewa nad Menu Główne (patrz link ze zdjęciem poniżej).
http://img252.imageshack.us/img252/6682/testob1.jpg

W menu zarządzanie modułami klikam strzałkę, aby przesunąc moduł reklama do góry (po klika -kilkanaście razy) i... nic. Owszem, mogę zjechać modułem Reklama Góra Lewa na sam dół (przeskok o jedną pozycję), tak samo modułem Menu Główne, ale już na samej górze nic nie mogę zmienić. Jak zjadę tymi dwoma modułami niżej i na samej górze są dwa inne modułu, też nie mogę ich zmieniać ich kolejności wobec siebie. :mad:

Widze że dwa górne moduły mają order 0, ale jak to zmienić i co zrobić żeby to działało poprawnie. Na innych stronach mam to samo, zarówno pod Joomla 1.5.1 jak i 1.5.2 - na starej Joomli nie miałem wczesniej takich problemów.

lucyver
29-03-2008, 11:45
Ja również miałem problem z ustaleniem kolejności wyświetlania modułów na stronie. Nie pomagało klikanie w zielone strzałki.
Udało mi się zmienić kolejność wchodząc w moduły (klikając w ich nazwę) i zmieniając kolejność na rozwijanej liście Kolejność (Order)

zwiastun
29-03-2008, 12:42
Klikanie w strzałki powinno pomóc. Jeśli nie pomaga - trzeba wyedytować. Kliknąć nazwę modułu przed którym chcemy umieścić edytowany

moje
29-03-2008, 15:04
Wejdź na Menu Główne Z listy Kolejność (Order) musisz wybrać pozycje oznaczoną 1 lub 2 (obojętnie co tam pisze).

ncl
29-03-2008, 20:02
Próbawałem już wszystko co powiedzieliście i... nie pomagało.

ale

...przypadkiem wcisnąłem ikonke dyskietki (te malutką obok order) - i dzieki temu uporządkowało mi cała listę od 1 do 7 (wczesniej było 0,0,3,5,6,7,8) - i wszystko działa bez zarzutu!!!

Zauważyłem, że powyzszy problem może wyniknąć, gdy np. przenoszę moduł z lewej do prawej - wtedy może się zdublować order (i w wyniku tego będzie problem jaki miałem na początku) - rozwiązaniem jest kliknięcie dyskietki.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i pomoc!

mmike
30-03-2008, 13:03
Równie dobrze (i skutecznie oraz z pełną kontrolą) możesz to sformatować na DIV-ach, konfigurując sobie <positions></positions> w pliku templateDetails.xml przed instalacją templatki.
Wpisujesz sobie np:
<position>Reklama_Gora_Lewa</position>
<position>Menu_Glowne</position>
a następnie w konfiguracji moda wskazujesz położenie (te dodane będą dostępne) no i w kodzie położenie.