PDA

Zobacz pełną wersję : przenoszenie SQL z 4.1 na 5



JacekAXA
18-04-2008, 09:21
Witam. Przenosiłem Joomle z serwera na serwer. Najpierw opisze jak to zrobiłem. Skopiowałem FTP-em joomle i wgrałem na nowy serwer, następnie poprzez SHEL-a skopiowałem bazkę z użyciem latin2, wgrałen ma nowy serwer. Stary serwer był na SQL 4.1 - nowy jest SQL 5. I w sumie jest OK, znaczy czcionkę polska widać, strona śmiga ale... kiedy chcę wejść do "Nowości" (component jos_content) to wywala mi następujący błąd
DB function failed with error number 1054
Nieznana kolumna 'c.access' w on clause SQL=SELECT c.*, g.name AS groupname, cc.name, u.name AS editor, f.content_id AS frontpage, s.title AS section_name, v.name AS author FROM mos_content AS c, mos_categories AS cc, mos_sections AS s LEFT JOIN mos_groups AS g ON g.id = c.access LEFT JOIN mos_users AS u ON u.id = c.checked_out LEFT JOIN mos_users AS v ON v.id = c.created_by LEFT JOIN mos_content_frontpage AS f ON f.content_id = c.id WHERE c.state >= 0 AND c.catid=cc.id AND cc.section=s.id AND s.scope='content' AND c.sectionid='5' ORDER BY cc.ordering, cc.title, c.ordering LIMIT 0,10
Muszę dodać iż w includes/database.php dodałem @mysql_query("SET NAMES 'latin2'", $this->_resource);
Sprawdziłem poprawność bazy, porównałem ze starą 4.1, nie widzę różnic. Zaznaczam, że pozostałe komponenty jak i sama strona działa be zastrzeżeń, jedynie co mam problemy z NOWOŚCIAMI.

Co robić ?? :-(

nexus246
18-04-2008, 10:13
A jest kolumna access w tabelce mos_contet?

JacekAXA
18-04-2008, 10:20
właśnie że jest :-) sprawdzałem bazkę i jest identycznie jak w oryginale, ten błąd dotyczy nie tyljo Joomli 1.5 ale i starszej wersji a teraz patrzę, że także mambo, wszędzie jest tak samo, najprawdopodobniej problem jest w tym iż chodziło to na SQL 4.1 a ma chodzić na SQL 5, tylko co można zrobić, błąd ten dotyczy tylko content

Ważne, ten błąd dotyczy oczywiście administracji serwisem, na stronie pokazuje normalnie artykuły

Kroob
24-03-2010, 11:33
Witam!
Mam Mambo i dokładnie taki sam problem, administrator serwera zmienił SQL 4.1 na SQL 5 i "DB function failed with error number 1054..."
Admin zaproponował abym przeszedł z Mambo na Joola, a tu widzę Joomla też ma ten problem.
Czy ktoś już wie jak sobie z tym poradzić?

zwiastun
24-03-2010, 18:55
Gadane o wszystkim to gadanie o niczym.
Między Mambo i Joomla jest taka różnica jak między Joomla i Joomla. Wiesz coś z tego? Z opisu Twojego problemu wynika tyle samo - czyli nic.
Wydania mają jakieś swoje numery

Kroob
25-03-2010, 00:21
Witaj Zwiastunie! Miło zastać Cię w dobrej formie :)

Aktualnie trwam przy:
MLI MAMBO PL v. 4.5.2.1

Kiedy w panelu admina próbuję zobaczyć: Artykuły -> Wszystkie artykuły - otrzymuję komunikat błędu:


DB function failed with error number 1054
Nieznana kolumna 'c.access' w on clause SQL=SELECT c.*, g.name AS groupname, cc.name, u.name AS editor, f.content_id AS frontpage, s.title AS section_name, v.name AS author FROM mos_content AS c, mos_categories AS cc, mos_sections AS s LEFT JOIN mos_groups AS g ON g.id = c.access LEFT JOIN mos_users AS u ON u.id = c.checked_out LEFT JOIN mos_users AS v ON v.id = c.created_by LEFT JOIN mos_content_frontpage AS f ON f.content_id = c.id WHERE c.state >= 0 AND c.catid=cc.id AND cc.section=s.id AND s.scope='content' ORDER BY s.title, c.catid, cc.ordering, cc.title, c.ordering LIMIT 0,50Problem pojawił się wraz z zmianą na serwerze wersji mysql4 na mysql5
Myślę o przejściu na Joomlę ale wolałbym tego uniknąć, u mnie to dość skomplikowana sprawa (zintegrowane forum SMF i parę innych dodatków).

1. Czy w mojej sytuacji jest inne rozwiązanie problemu niż migracja do Joomla?
2. Czy migracja do Joomla rozwiąże mój problem?

zwiastun
25-03-2010, 11:05
1. przeprowadź migrację z Mambo 4.5.2.1 do Joomla 1.0. Opis na www.pomoc.joomla.pl
2. Nie potrafię odpowiedzieć, jakie wielkie problemy napotkasz po migracji do Joomla, nie powinno być w zasadzie żadnych.
Po migracji dla pewności trzeba porównać tabele sprzed migracji i po migracji. W razie co - dodać brakujące kolumny (dobrze byłoby zrobić sobie lokalną instalacje Joomla 1.0).
Nawet jeśli masz forum SMF zintegrowane, migracja na Joomla 1.5 nie będzie zbyt wielkim kłopotem.