PDA

Zobacz pełną wersję : Eleganckie "Tylko dla zarejestrowanych" - jeszcze raz



yarael
20-04-2008, 18:02
Witam, dawno mnie nie było. Kiedyś zadawałem to pytanie, może teraz ktoś podpowie. Joomla w przypadku błedu - w tym wypadku "braku dostępu" wyświetla taką dosyć paskudną planszę, z możliwymi przyczynami błędów. Chciałbym, by w przypadku próby dostępu do sekcji oznaczonej jako tylko dla zarejestrowanych, pojawiała się bardziej elegancka forma, zachęcająca do rejestracji w serwisie. Ktoś pomoże?

Maciej

crazyluki
20-04-2008, 18:56
zobacz w pliki językowe joomli dla frontu. użyj np notatnika by znaleźć te komunikaty które wyskakują w przypadku błędu. Teraz wystarczy je zamienić na takie jak Ty chcesz i gra gitara:)

yarael
20-04-2008, 19:29
No nie do końca. Obsługa błędów w Joomla jest "zbiorowa". Obojętnie czy będzie to forbidden acces, czy brak pliku zawsze wyskakuje ta sama tabela z pouczeniem" dla usera i w ostatniej linijce ewentualnie wyjaśnienie. A ja chcę dla tego i TYLKO dla tego zdarzenia osobną "planszę".

Maciej

sakwa
20-08-2008, 22:01
A ja się dołączam!

vego007
21-08-2008, 10:49
Jaka tabela z pouczeniem? Możesz dać jakiś zrzut lub linka?

crazyluki
21-08-2008, 11:19
sakwa: do czego sie dolaczasz?

(http://forum.joomla.pl/member.php?u=14039)

sakwa
21-08-2008, 18:45
Przyłączam się do prośby, w jaki sposób zastąpić poniższą stronę np. Nie masz prawa dostępu, tylko dla zarejestrowanych.

http://img99.imageshack.us/img99/3182/bladon3.th.jpg (http://img99.imageshack.us/my.php?image=bladon3.jpg)

q3d
26-08-2008, 16:41
W katalogu templates/system znajdują sie pliki odpowiedzialne za zawartość oraz formatowanie strony prezentującej błąd.

W szczególności error.php który składa to wszystko w całość oraz error.css, który to formatuje.

W error.php jest $this->error->code więc jak sądzę można ten kod sprawdzić w instrukcji if iwyświetlic ekstra komunikat w przypadku braku dostępu.

Mam nadzieje, że nie namieszałem ;)

yarael
26-08-2008, 23:34
No tyle to znalazłem, ale nie umiem tego oprogramować :(
Przerobić te stronę jeśli chodzi o wygląd to bym jeszcze potrafił, ale żeby tylko w przypadku tego jednego przypadku - czyli flaga dostępu tylko dla uprawnionych - nie...
Może ktoś pomoże?

Maciej