PDA

Zobacz pełną wersję : galeria inaczej



klotho
02-05-2008, 22:50
Pracuję na joomla 1.5. i chciałbym stworzyć mniejsze galerie w artykułach, a żeby nie obciążać strony chciałbym to robić za pomocą kodu a nie instalować komponent galerii. Tylko nie wiem, jak powinien wyglądać kod, aby po kliknięciu miniaturki większe zdjęcie otworzyło się w oknie popup a nie na nowej stronie. Jaki atrybut trzeba dopisać? i czy to dobry pomysł? co radzicie?

<a href="adres dużego obrazka"> <img src="adres miniaturki" border="1" alt="obrazek" hspace="5" vspace="5" align="middle" />*</a>

crazyluki
02-05-2008, 22:55
możesz zastosować plugin typu multithumb lecz dla 1.5. tak bedzie najlepiej i najszybciej:)

klotho
02-05-2008, 23:44
dziękuję za info, ale pojawił się problem...

zainstalowałem MultiThumb ze strony www.extendmedia.pl

po włączeniu dodatku wyskakuje błąd zamiast strony:

Fatal error: Call to a member function get() on a non-object in /plugins/content/multithumb.php on line 57

narazie wyłączyłem doadtek... bo za bardzo nie wiem co zrobić...

ten dodatek współpracuje z jakimś innym dodatkiem?
będę szukał, jakby ktoś znał odpowiedź to prosze o pomoc.

zwiastun
02-05-2008, 23:54
Czy włączyłeś tryb zgodności wstecz (bot systemowy spuścizna)?

crazyluki
02-05-2008, 23:59
w stylu, nie znaczy że dokładnie multithumb. multithumb działa w joomla 1.0. w 1.5 nie działa.
oto linki do działającej tego typu galerii w 1.5
http://extensions.joomla.org/component/option,com_mtree/task,viewlink/link_id,4052/Itemid,35/


całe szczęście że wybierając 1.5 wiedziałeś o małej liczbie dodatków do tego dzieła;)

klotho
03-05-2008, 00:16
tryb zgodności legacy jest włączony. zainstalowałem przed chwilą nawet łatkę i teraz mam joomlę 1.5.3

że mało dodatków działających na joomlę 1.5 jest to się przekonałem po fakcie - jak co poniektórzy, ale szczerze powiem, że dla mnie, jako początkującego jest ona łatwiejsza od wersji np 1.0.15. - straszny tam bałagan i rówież nie wszystko działa jak trzeba (miałem nawet problemy z instalacją)

zaczynałem od zera i już nawet nauczyłem się modyfikować css w szablonach więc dalsza nauka jakoś mi pójdzie... mam nadzieję (spędzam przy tym coraz więcej czasu). :)

ide rozkminić ten dodatek co crazyluki podał :) dzięki

zwiastun
03-05-2008, 00:35
ale szczerze powiem, że dla mnie, jako początkującego jest ona łatwiejsza od wersji np 1.0.15. - straszny tam bałagan
A to ciekawe? ...

klotho
03-05-2008, 00:54
crazyluki jeszcze raz dzięki za pomoc - dodatek śmiga zajefajnie :)
pozdro.

dodam dla zainteresowanych:

1. pliki:
protos.lightbox.zip
protos.lightbox.js.zip

należy pobrać stąd (http://extensions.joomla.org/component/option,com_mtree/task,viewlink/link_id,4052/Itemid,35/) klikając na download i wybrać z opcji 1.1-Stable

2. po zainstalowaniu obu botów, najlepiej utworzyć osobny katalog w images/strories i tam wgrywać po kolei wszytskie obrazki

3. nazwę tego katalogu nalezy określić w konfiguracji bota w okienku "folder" wpisać nazwę stworzonego w "images/stories" katalogu bez "/" np. plikownia

4. włączyć oba boty

5. w artykule wpisywać kod:
{limage}picturename.jpg{/limage} w miejscu gdzie ma pojawić się miniaturka :)
lub {limage}podkatalog/picturename.jpg{/limage} jeśli obrazek jest w podkatalogu


minusy:
- każdy obrazek trzeba do artykułu dodać osobno za pomocą wyżej wymienionego kodu, bo dodatek nie tworzy całych galerii a jedynie umożliwia wstawienie pojedyńczych miniatur obrazków i nie ma nawigacji "dalej" i "wstecz".
- w ustawieniach dodatku można tylko zmieniać szerokość i wysokość miniatury, (i określa się to dla WSZYSTKICH miniatur na stronie, dla zdjęć pionowych i poziomych, więc czasami wkurza wygląd nieproporcjonalnie skalowanych zdjęć) ale niektórym to wystarczy (mianiaturę zawsze można zmniejszyć, że nieproporcjonalne skalowanie nie będzie tak widoczne - ja mam ustawioną wielkość 50x50px :))

plusy:
- działa na joomla 1.5 i wyższych
- estetyczny wygląd okna popup
- łatwy w obsłudze

klotho
03-05-2008, 00:58
Zwiastun sam przyznaj że 1.5 ma bardziej przejrzysty i estetyczny panel admina :P jak dasz dziecku do wyboru 1.5 i 1.0.15 to wybierze 1.5 i się nauczy mówić :D - a tak na poważnie - jakoś wolę pracować na 1.5 :)

zwiastun
03-05-2008, 01:13
Jakoś nie zauważyłem wyraźnie większej przejrzystości. A estetyka? Kwestia szablonu - standardowy jest nieco siermiężny, ale ma swoje lata.
Dyskutowanie o tym co lepsze, a co gorsze, sensu nie ma, bo 1.5 jest jak wskazuje numerek 1.5 a nie 1.0.
Rzecz w tym, ze
a) stabilność 1.5 jest ciągle pod znakiem zapytania (wielkim)
b) dostępność dodatków - powalająco mała (mimo wcale niemałej ilości - ale to pozór)
c) dokumentacja polska w powijakach - planach.
W przeciwieństwie do powyższego J 1.0 ma 99% tego, czego potrzebuje 99% użytkowników CMS-ów
Amen

klotho
03-05-2008, 01:24
Zwiastun i takie info powinno być na stronie głównej w Waszej pobieralni :) nowy użytkownik widzi napis pod 1.5 "stabilna" i święcie w to wierzy - :)
moja strona to jeszcze nie skomplikowany portal więc jeśli coś będzie nie tak to jakos dam radę, ale przy większych projektach polecam, tak jak mówisz wersję 1.0.15. dla tzw celów produkcyjnych

gseth
03-05-2008, 09:58
/dodam dla zainteresowanych:
/1. pliki:
/protos.lightbox.zip
/protos.lightbox.js.zip
/
/należy pobrać stąd (http://extensions.joomla.org/component/option,com_mtree/task,viewlink/link_id,4052/Itemid,35/) klikając na download i wybrać z opcji 1.1-Stable
/
/2. po zainstalowaniu obu botów, najlepiej utworzyć osobny katalog w /images/strories i tam wgrywać po kolei wszytskie obrazki
/
/3. nazwę tego katalogu nalezy określić w konfiguracji bota w okienku /"folder" wpisać nazwę stworzonego folderu
/
/4. włączyć oba boty
/
/5. w artykule wpisywać kod:
/{limage}picturename.jpg{/limage} w miejscu gdzie ma pojawić się /miniaturka :)


Hej mam problem z protosem,
mam joomle 1.5, z szablonem sitegound, serwer na home.pl
Zrobiłem tak jak napisałeś w instrukcji ale nie działa mi wcale!!
Zdjecie mam w 'root'/images/zdjecia/logo_tv/Logot_TV.jpg
wiec folder domyślny dałem /images/zdjecia, w artykule zapisałem {limage}logo_tv/Logo_TV.jpg{/limage}, bo tam właśnie mam zdjęcie. przechodze na strone a tutaj nie ma NIC! puste pole!! Co robić?

crazyluki
03-05-2008, 10:28
możliwe że protos gryzie się z jakimiś innymi skryptami. spróbuj umieścić obrazek w głównym katalogu, tak by ominąć katalog logo_tv. inaczej , musisz szukać innego dodatku:)
pozdrawim

gseth
03-05-2008, 10:36
Miałeś racje!!
zmieniłem, otworzyłem w mozilli i pokazało mi sie pole ale bez miniaturki, zobaczyłem na hiperłącze i link do zdjęcia wyglądał mniej więcej tak: 'root'/images/stories//zdjecia/logot_tv...
Dzieki wielkie, za szybką odpowiedz!!

Podbij na www.budultv.pl jeśli masz ochote == Pierwsza szkolna telewizja internetowa

crazyluki
03-05-2008, 10:39
a gdzie ta telewizja?:P bo nie widzę na tej stronie:)

gseth
03-05-2008, 10:46
Hehe... :P
Szkolna Telewizja Zespołu Szkół nr1. w Mińsku Mazowieckim im. Kazimierza Wielkiego. Teraz jest w trakcie odnowy bo hakerzy wbili niedawno na serwer szkolny i rozwalili wszystko co mogli łącznie ze stroną telewizji... Gdy już mam protosa dobrze działającego, Cała strona będzie prawidłowo działa i rozwijała sie za 2h
Obejrzyj sobie pierwszy materiał(sport-->siatkowka)! Co o Tym myślisz?

crazyluki
03-05-2008, 11:11
a logo takie zostanie ?:) zaloz inny watek w innym dziale jak chcesz uslyszec opinie:)

gseth
03-05-2008, 11:24
Nie no właśnie mowie ze potrzeba mi 2h na zmianę najważniejszych rzeczy... :D
To powiedz gdzie to założę, tylko jak skończę prace nad nią... ;)

crazyluki
03-05-2008, 11:26
w http://forum.joomla.pl/forumdisplay.php?f=38 (offtopic)

klotho
03-05-2008, 13:53
Obrazki można wgrywać do podkatalogów, ale one muszą być w folderze stworzonym w images/stories a w ustawieniach bota musi byc określony ten własnie katalog - wpisujemy tam tylko nazwę bez"/"

np:
katalog główny:
images/stories/plikownia

(wtedy wpisujemy w ustawieniach bota w miejscu folder: plikownia)

podkatalogi:
images/strories/plikownia/sport
images/strories/plikownia/koszykowka

wtedy kod pod artykułami bedzie wyglądał tak:
{limage}koszykowka/picturename.jpg{/limage}
{limage}sport/picturename.jpg{/limage}

chcąc stworzyć galerię wpisujemy jeden kod za lub pod drugim odzielając je spacjami lub enterami.

u mnie to wygląda tak:
galeria przykładowa (http://www.goodart.anhro.com/index.php?option=com_content&view=article&id=47:ulotne-spojrzenia-aqua&catid=41:galerie-autorskie&Itemid=78)
pozdrawiam

gseth
03-05-2008, 16:32
w http://forum.joomla.pl/forumdisplay.php?f=38 (offtopic)

ten tego... Już założyłem :) Wiec wal jak sie podoba! :)
A i dzieki jeszcze raz za dokładniejsze info, a wiesz może czy da sie tym sposobem wyświetlić jakieś pliki typu swf, albo całe strony?

Pavvel70
14-01-2009, 13:13
Szukam czegoś podobnego, ale z miniaturkami proporcjonalnymi do oryginału (lub z możliwością indywidualnego skalowania każdej miniatury osobno).

Czy jest już może coś takiego?

Pavvel70
28-01-2009, 09:21
Czy da się jakoś zlikwidować ramki w miniaturkach w Protos?

bosseq
01-02-2009, 19:16
A to ciekawe? ...

zgadzam się z kolegą, w 1.0.15 jest bajzel, w 1.15 jest porządek.. nie kwestia templatki.


Jakoś nie zauważyłem wyraźnie większej przejrzystości. A estetyka? Kwestia szablonu - standardowy jest nieco siermiężny, ale ma swoje lata.
Dyskutowanie o tym co lepsze, a co gorsze, sensu nie ma, bo 1.5 jest jak wskazuje numerek 1.5 a nie 1.0.
Rzecz w tym, ze
a) stabilność 1.5 jest ciągle pod znakiem zapytania (wielkim)
b) dostępność dodatków - powalająco mała (mimo wcale niemałej ilości - ale to pozór)
c) dokumentacja polska w powijakach - planach.
W przeciwieństwie do powyższego J 1.0 ma 99% tego, czego potrzebuje 99% użytkowników CMS-ów
Amen

co to wnosi do tematu galerii?

zwiastun
01-02-2009, 19:50
Dużo więcej, niż Twój post do rozmowy, jaka toczy się aktualnie w tym wątku. A odnośnie "zgadzania się", odpowiem przysłowiem: Tyle wiesz, ile zjesz. Widocznie jeszcze za mało. Naucz się najpierw czytać.