PDA

Zobacz pełną wersję : Ikona przy adresie URL strony



elpc
07-05-2008, 20:12
Witam
W Joomli 1.0.X była możliwość zmiany-dodania ikonki koło adresu URL w przeglądarce, wprowadzało się to poprzez
Witryna->Konfiguracja Witryny->Ikona witryny (tu podaje sie plik)
Jednak w Joomli 1.5.3 brak jest takiej opcji.
Jak ustawić ikonkę strony przy adresie URL ?

waderski
08-05-2008, 09:24
Zakładając, że w pliku index.php mamy taki prosty kod:
<div id="header">
<span title="moja stronka">MOJA STRONA<a href="index.php"></a></span>
<jdoc:include type="modules" name="top" style="xhtml" />
</div>
Oczywiście jeśli pola w "" i/lub >< będą puste to będziemy mieli na stronie samo logo bez tekstów.
W pliku template.css dodajemy taki np. kod:

#header {background:transparent;}

#header a{position:absolute;
left:40px;top:45px;
background:url(../images/mojelogo.png) top left no-repeat;
padding:5em;}

Oczywiście to tylko przykład istotne jest aby nasza kotwica a miała pozycjonowanie absolutne (choć nie zawsze tak być musi). Pozycję obrazka ustawiamy za pomocą left i top (choć może być right, bottom i inne układy według uznania), padding służy do ustalenia wielkości pola kotwicy zgodnej mniej więcej z wielkością obrazka (może być oczywiście w px)

Pozdrawiam

elpc
08-05-2008, 18:09
cóż poszukałem i znalazłem poniższe rozwiązanie, które wystarczy dodać w np. <head>

<link rel="shortcut icon" href="http://strona.pl/images/ikona.ico" />

ale dzięki za ciekawą wersję powyżej

waderski
08-05-2008, 19:33
No tak, chociaż moje rozwiązanie daje całkowitą kontrolę nad:
1) pozycją logo (można je ustawić wszędzie i niezależnie od nagłówka, również bez tekstu);
2) wielkością klikalnego na logo pola;
3) linkiem do którego prowadzi.
:) Pozdrawiam

PS:
Właściwie to nawet ten moduł:
<jdoc:include type="modules" name="top" style="xhtml" />
nie jest potrzebny

ted
10-10-2012, 14:30
Koledzy chciałbym trochę odświeżyć temat.
Potrzebuję zmienić ikonę, która znajduje się w pasku adresu. Mam przygotowaną ikonę favicon.ico.
Co i gdzie powinienem zamienić aby w pasku adresu obok mojego adresu pojawiła się moja ikonka?
Dodam, że zamieniłem już ikonę favicon.ico, którą znalazłem w templates -> beez2 (moja templatka).
Moja ikonka pojawia się na u góry na zakładce, ale obok adresu nie pojawia się.

PS. używam Joomli 2.5.7.

tomaszek83
10-10-2012, 14:47
Dodam, że zamieniłem już ikonę favicon.ico, którą znalazłem w templates -> beez2 (moja templatka).
Moja ikonka pojawia się na u góry na zakładce, ale obok adresu nie pojawia się.

nie ma opcji że nie działa, musi. Odświeżyłeś cache przeglądarki?

ted
10-10-2012, 15:00
Za ikonę obok adresu mojej strony odpowiada ta sama ikona co ikona na zakładce strony?

Czyli powinienem wyczyścić pamięć przeglądarki?

tomaszek83
10-10-2012, 15:08
a czy nie wyraźnie napisałem?

loocek
10-10-2012, 19:18
obok adresu pojawi ci się jedynie w IE

mjmartino
10-10-2012, 20:50
obok adresu pojawi ci się jedynie w IE
U mnie favoicon pojawia się na Operze , Chrome , FF :hmm:

bogdanbojarski
10-10-2012, 22:55
A u mnie tylko na zakładkach, i nawet jeśli to nie Joomla, ale wp.pl. Ikonę wgrywamy do katalogu głównego szablonu.

KejeN
10-10-2012, 22:57
Chłopaki jaki to jest problem zależnie od przeglądarki i jej wersji i ustawień jest różnie u mnie np w Operze Chrome i FF pojawia się na karcie - widać taki jest teraz trend w przeglądarkach.

bogdanbojarski
10-10-2012, 22:59
Nom, moda tak, a biedni ludzie się głowią....

tomaszek83
11-10-2012, 11:25
Ale jak się głowią... wrzucasz favicon.ico do katalogu Twojego szablonu i po sprawie. W zależności jaką przeglądarką otworzy stronę użytkownik tam mu się wyświetli favicon. I po sprawie. Nie ma potrzeby szukania problemu tam gdzie go nie ma.

mrufcia
15-03-2013, 18:48
Witam

Chciała bym odświeżyć temat ikonki favicon. Mam takie problem że wyświetla się na głównej stronie ale już nie na podstronach. Czy ktoś może mi pomóc?

mikelimb
15-03-2013, 18:52
Możesz podać link do strony ?

Korzystasz z jednego szablonu czy może masz kilka szablonów ?

Z favicon są różne dziwne rzeczy, a przynajmniej zawsze ja mam ;)

mrufcia
15-03-2013, 18:58
Właśnie zrobiłam to po starem czyli na stałe wkleiłam w head do index.php. Nie wiem czy dobrze ale działa.

www.zrozum.pl (http://www.zrozum.pl)
jest to jeden szablon.