PDA

Zobacz pełną wersję : Prawa kolumna..



torrez
25-06-2008, 19:48
Witam, otóż mam problem z dodaniem prawej kolumny do szablonu archzone. Udało mi się go raz zrobić ale sie wszystko posypało i nie potrafie wrócić do poprzedniego stanu.. adres strony: www.studyscotland.pl
(http://studyscotland.pl)
oto końcówka kodu css:



.joomladesignsfooter {
clear: both;
text-align: center;
line-height: 1.8em;
color: #808080;
background: #FFF;
padding: 10px 0 10px 0;
border-top: 1px solid #eee;
font-weight: bold;
}

.joomladesignsfooter a {
color: #000;
background: #fff;
}


.wrap {
padding: 0;
margin: 10px auto;
text-align: left;
width: 920px;
}


.content {
border: 1px solid #E3E3E3;
padding: 5px;
margin: 10px auto;
text-align: left;
width: 920px;
background: #fff;
}

.left {
float: left;
width: 23%;
margin: 0 0 10px 0;
}

.right {
float: right;
width: 76%;
margin: 2px 0 10px 0;
}


a to cały kod html:



<?php defined( "_VALID_MOS" ) or die( "Direct Access to this location

is not allowed." );$iso = split( '=', _ISO );echo '<?xml version="1.0"

encoding="'. $iso[1] .'"?' .'>';?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"

"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<?php mosShowHead(); ?>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;><?php echo _ISO;

?>" />
<?php if ( $my->id ) { initEditor(); } ?>
<link href="<?php echo $mosConfig_live_site;?>/templates/<?php echo

$mainframe-> getTemplate(); ?>/css/template_css.css" rel="stylesheet"

type="text/css"/>
</head>
<body>
<div class="content">
<div class="header">
<div class="wrap">
<div id="mainlevel-nav">
<?php mosLoadModules ( 'user3' ); ?>
</div>
<div class="logo">
<h1><?php echo

$mosConfig_sitename; ?></h1>
</div>
</div>
</div>
<div class="left">
<?php mosLoadModules ( 'left' ); ?>
<?php mosLoadModules ( 'user1' ); ?>

</div>

<div class="right">
<?php mosMainBody( 'user4' ); ?>
</div>

<div class="joomladesignsfooter">
<p>Copyright 2008 studyscotland.pl</p>
</div>
</div>
</body>
</html>


mam jeszcze jeden problem. otóż gdy jakiś użytkownik się zaloguje to pojawia się tekst "jesteś zalogowany jako..." który 'wchodzi' na newsy zamiast zawinąć się do następnej linijki.. ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?

moje
25-06-2008, 20:10
Co do wyjeżdżania tekstu, to zwiększ wysokość pola (div'a czy co to tam jest) w którym ten tekst się wyświetla, możesz mu też ustawić overflow: hidden; lub overflow: auto; :)

torrez
25-06-2008, 20:18
tylko że zbytnio mi to nic nie mówi.. jakoś bardziej konkretnie?

moje
25-06-2008, 20:22
Zakładając, że tekst "jesteś zalogowany ... " pojawia się w DIV'ie, to musisz uswawic height dla tego diwa na większy i dopisać którąś z w/w opcjo dla overflow :)