PDA

Zobacz pełną wersję : Przeniesienie menu nad baner



enven
05-08-2008, 10:52
Witam.
Mój problem obcykanym w temacie może wydać się banalnie prosty, jednak mi sprawia nie lada kłopot.
Chciałbym umieścić menu, które widnieje pod banerem nad nim.
Kombinowałem już z pozycją w modułach, ale nie przenosi.
Nie ma też (chyba) modułu odpowiadającego za baner (header).
Chciałem obniżyć i może w ten sposób menu wskoczyłoby nad niego. Hmm... pomysły mi się skończyły.
Oto screen:
http://www.fothost.pl/upload/08/32/5871ecd4.jpg
Bardzo proszę o pomoc. Z góry wielkie dzięki!

vego007
05-08-2008, 11:57
A próbowałeś z CSSem?

enven
05-08-2008, 12:11
Podpowiedź dość lakoniczna :) Można prosić konkretniej? Co miałbym zmienić w *css-ie?

vego007
05-08-2008, 12:17
Daj linka do swojej strony.

enven
05-08-2008, 12:49
http://n.uup.pl/joomla/index.php

vego007
05-08-2008, 13:15
Z tego co widzę masz to oparte na tabeli. Próbowałeś odnaleźć w kodzie


<tr>
<td><div id="header">
</div></td>
</tr>
<tr>
<td><div id="top_menu">
<div id="top_menu_inner">
<table cellpadding="0" cellspacing="0" class="moduletable">
<tr>
<td>
<ul id="mainlevel-nav"><li><a href="http://n.uup.pl/joomla/index.php" class="mainlevel-nav" >Start</a></li><li><a href="http://n.uup.pl/joomla/index.php?option=com_contact&amp;Itemid=3" class="mainlevel-nav" >Kontakt</a></li><li><a href="http://n.uup.pl/joomla/index.php?option=com_weblinks&amp;Itemid=8" class="mainlevel-nav" >Katalog stron</a></li></ul> </td>
</tr>
</table>
</div>
</div></td>
</tr>
i zamienić na:



<tr>
<td><div id="top_menu">
<div id="top_menu_inner">
<table cellpadding="0" cellspacing="0" class="moduletable">
<tr>
<td>
<ul id="mainlevel-nav"><li><a href="http://n.uup.pl/joomla/index.php" class="mainlevel-nav" >Start</a></li><li><a href="http://n.uup.pl/joomla/index.php?option=com_contact&amp;Itemid=3" class="mainlevel-nav" >Kontakt</a></li><li><a href="http://n.uup.pl/joomla/index.php?option=com_weblinks&amp;Itemid=8" class="mainlevel-nav" >Katalog stron</a></li></ul> </td>
</tr>
</table>
</div>
</div></td>
</tr>
<tr>
<td><div id="header">
</div></td>
</tr>

enven
05-08-2008, 13:31
Hmm.... Nie widzę

<?php
defined( '_VALID_MOS' ) or die( 'Restricted access' );
// needed to seperate the ISO number from the language file constant _ISO
$iso = explode( '=', _ISO );
// xml prolog
echo '<?xml version="1.0" encoding="'. $iso[1] .'"?' .'>';
?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<?php mosShowHead(); ?>
<?php
if ( $my->id ) {
initEditor();
}
$collspan_offset = ( mosCountModules( 'right', 'left' ) + mosCountModules( 'user2' ) ) ? 2 : 1;
//script to determine which div setup for layout to use based on module configuration
$user1 = 0;
$user2 = 0;
$colspan = 0;
$right = 0;
$left = 0;
$banner = 0;
// banner combos
//user1 combos
if ( mosCountModules( 'user1' ) + mosCountModules( 'user2' ) == 2) {
$user1 = 2;
$user2 = 2;
$colspan = 3;
} elseif ( mosCountModules( 'user1' ) == 1 ) {
$user1 = 1;
$colspan = 1;
} elseif ( mosCountModules( 'user2' ) == 1 ) {
$user2 = 1;
$colspan = 1;
}
//banner based combos
if ( mosCountModules( 'banner' ) and ( empty( $_REQUEST['task'] ) || $_REQUEST['task'] != 'edit' ) ) {
$banner = 1;
}
//right based combos
if ( mosCountModules( 'right' ) and ( empty( $_REQUEST['task'] ) || $_REQUEST['task'] != 'edit' ) ) {
$right = 1;
}
//left based combos
if ( mosCountModules( 'left' ) and ( empty( $_REQUEST['task'] ) || $_REQUEST['task'] != 'edit' ) ) {
$left = 1;
}
//top based combos
if ( mosCountModules( 'top' ) and ( empty( $_REQUEST['task'] ) || $_REQUEST['task'] != 'edit' ) ) {
$top = 1;
}
//user4 based combos
if ( mosCountModules( 'user4' ) and ( empty( $_REQUEST['task'] ) || $_REQUEST['task'] != 'edit' ) ) {
$user4 = 1;
}
//user3 based combos
if ( mosCountModules( 'user3' ) and ( empty( $_REQUEST['task'] ) || $_REQUEST['task'] != 'edit' ) ) {
$user3 = 1;
}
?>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<?php echo "<link rel=\"stylesheet\" href=\"$GLOBALS[mosConfig_live_site]/templates/$GLOBALS[cur_template]/css/template_css.css\" type=\"text/css\"/>" ; ?><?php echo "<link rel=\"shortcut icon\" href=\"$GLOBALS[mosConfig_live_site]/images/favicon.ico\" />" ; ?>
<link href="css/template_css.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
<?php
if(file_exists($mosConfig_absolute_path."/modules/mod_lxmenu/css_lxmenu.css")){
?>
<link href="<?php echo $mosConfig_live_site; ?>/modules/mod_lxmenu/css_lxmenu.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
<?php
}
?>
</head>
<body>
<table width="100%" border="0" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0">
<tr>
<td><div id="header">
<?php
if ( $banner > 0 ) {
?>
<div id="banner">
<div id="banner_inner">
<?php mosLoadModules( "banner", -1 ); ?>
</div>
</div>
<?php
}
?>
</div></td>
</tr>
<?php
if ( $user3 > 0 ) {
?>
<tr>
<td><div id="top_menu">
<div id="top_menu_inner">
<?php mosLoadModules ( 'user3' ); ?>
</div>
</div></td>
</tr>
<?php
}
?>
<?php
if ( $user4 > 0 ) {
?>
<tr>
<td><div id="top_menu_top_two">
<div id="top_menu_top_two_inner">
<div id="search_inner">
<form action="index.php" method="post">
<div align="center">
<input class="inputbox" type="text" name="searchword" size="15" value="<?php echo _SEARCH_BOX; ?>" onblur="if(this.value=='') this.value='<?php echo _SEARCH_BOX; ?>';" onfocus="if(this.value=='<?php echo _SEARCH_BOX; ?>') this.value='';" />
<input type="hidden" name="option" value="search" />
</div>
</form>
</div>
</div>
</div></td>
</tr>
<?php
}
?>
<?php
if ( $top > 0 ) {
?>
<tr>
<td><div id="top_menu_top">
<div id="top_menu_top_inner">
<?php mosLoadModules ( 'top' ); ?>
</div>
</div></td>
</tr>
<?php
}
?>
<tr>
<td id="content_outer" valign="top"><table border="0" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0" class="content_table">
<tr valign="top">
<?php
if ( $left > 0 ) {
?>
<td><div id="left_outer">
<div id="left_top"></div>
<div id="left_inner_float">
<div id="left_inner">
<?php mosLoadModules ( 'left', -2 ); ?>
</div>
</div>
<div id="left_bottom"></div>
</div></td>
<?php
}
?>
<td align="center" width="100%" id="content"><div align="center">
<div id="content_top_bar">
<div id="content_top">
<div id="content_right_top"></div>
</div>
</div>
</div>
<table width="100%" border="0" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0" class="content">
<tr>
<td colspan="<?php echo $colspan; ?>"><div id="pathway">
<div id="pathway_text">
<?php mosPathWay(); ?>
</div>
</div>
<div id="main_content">
<?php mosMainBody(); ?>
</div></td>
</tr>
<?php
if ($colspan > 0) {
?>
<tr valign="top">
<?php
if ( $user1 > 0 ) {
?>
<td width="50%"><div id="user1_outer">
<div class="user1_inner">
<?php mosLoadModules ( 'user1', -2 ); ?>
</div>
</div></td>
<?php
}
if ( $colspan == 3) {
?>
<?php
}
if ( $user2 > 0 ) {
?>
<td width="50%"><div id="user2_outer">
<div class="user2_inner">
<?php mosLoadModules ( 'user2', -2 ); ?>
</div>
</div></td>
<?php
}
?>
</tr>
<tr>
<td colspan="<?php echo $colspan; ?>"></td>
</tr>
<?php
}
?>
</table>
<div align="center">
<div id="content_bottom_bar">
<div id="content_bottom">
<div id="content_right_bottom"></div>
</div>
</div>
</div></td>
<?php
if ( $right > 0 ) {
?>
<td><div id="right_outer">
<div id="right_top"></div>
<div id="right_inner_float">
<div id="right_inner">
<?php mosLoadModules ( 'right', -2 ); ?>
</div>
</div>
<div id="right_bottom"></div>
</div></td>
<?php
}
?>
</tr>
</table>
<div align="center">
<div id="copy">
<div id="copy_inner" class="copy_inner">Valid <a href="http://validator.w3.org/check?uri=referer" target="_blank">XHTML</a> &amp; <a href="http://jigsaw.w3.org/css-validator/" target="_blank">CSS</a> - Design by <a href="http://ah-68.de" target="_blank">ah-68</a> - Copyright &copy; 2007 by <strong><a href="<?php echo $mosConfig_live_site; ?>" target="_self">Firma</a></strong></div>
</div>
</div></td>
</tr>
</table>
<?php mosLoadModules( 'debug', -1 );?>
</body>
</html>

vego007
05-08-2008, 13:43
Spróbuj zmienić:


<tr>
<td><div id="header">
<?php
if ( $banner > 0 ) {
?>
<div id="banner">
<div id="banner_inner">
<?php mosLoadModules( "banner", -1 ); ?>
</div>
</div>
<?php
}
?>
</div></td>
</tr>
<?php
if ( $user3 > 0 ) {
?>
<tr>
<td><div id="top_menu">
<div id="top_menu_inner">
<?php mosLoadModules ( 'user3' ); ?>
</div>
</div></td>
</tr>
<?php
}
na:



<?php
if ( $user3 > 0 ) {
?>
<tr>
<td><div id="top_menu">
<div id="top_menu_inner">
<?php mosLoadModules ( 'user3' ); ?>
</div>
</div></td>
</tr>
<?php
}
?>


<tr>
<td><div id="header">
<?php
if ( $banner > 0 ) {
?>
<div id="banner">
<div id="banner_inner">
<?php mosLoadModules( "banner", -1 ); ?>
</div>
</div>
<?php
}
?>
</div></td>
</tr>



Kod troche niesformatowany ale napewno odnajdziesz :)

enven
05-08-2008, 13:50
Pomogło! 100 krotne dzięki za pomoc!
Pozdrawiam.

vego007
05-08-2008, 14:07
Nie ma sprawy. Polecam się na przyszłość ;)