PDA

Zobacz pełną wersję : komentarze i ich wyswiwetlanie na stronie



michal3148
19-08-2008, 15:53
Witam, odrazu znaczam ze jestem początkujący z joomla.

Mam problem z komentarzami do joomli, korzystałem z kilku systemów komentarzy, joomlacomment.3.26, yvComment (component, module, plugin), easycomments 1.1.0 , mxcomments oraz jeszcze kilka w wszystkich dzieje sie to samo... nie wyświetla pod newsami oraz na stronie głownej komentarzy, niemozna pisać, nic sie nie zmienia. wszystko jest niby uruchomione ale na stronie nic nie widac ... mam joomle 1.5.6.

Czy przy tych systemach trzeba edytować kod strony/stylu? nic nigdzie neimoge wyczytac na ten temat ... mozliwe ze jest problem z tym ze niemoge odinstalować wczesneijszych systemów komentarzy jak instaluje kolejne ... jkak chce odinstalować wyswietla mi sie cos takiego
Plugin Uninstall: Manifest File invalid or not found i niewiem co zrobic. Znalazłem szczatkowe informacje na ten temat - "baza" - tylko tyle i niewiem gdzie oraz jak to zrobić...

Prosze o pomoc

crazyluki
19-08-2008, 15:54
a czy instalując każdy system komentarzy uruchomiłeś BOTA/PLUGIN odpowiedzialny za wyświetlanie komponentu komentarzy pod artykułami?

wejdz w baze (phpmyadmin), tam masz tabele plugins i poszukaj tego co chcesz usunac:)

michal3148
19-08-2008, 16:16
tak uruchamiałem .. oczywiście...

Akurat nie mam PMA, a moze byc to przyczyną?

crazyluki
19-08-2008, 16:18
a czy zaznaczałeś w jakich kategoriach mają być wyświetlane komentarze?
nie wierze ze zaden system komentarzy Ci nei dzialal :D

michal3148
19-08-2008, 16:40
nom tez mnie to dziwi... kategorie były wybrane ...

Moze coś z stylem?

dobra zaraz wyczyszczę bazę a ty mi powiec krok po kroku jak zainstalować ... albo ja napisze i powiesz czy coś źle ... panel admina>Extension>install/uninstall>Upload Package File>upload file and install ... chyba błedów nierobie ...

Jeszcze mozecie jakiś polecić dobry system komentarzy? taki co na 100% działa na J1.5.6?

Może w PHP mam coś wyłączone. co joomla wymaga? gdzie znajdę taka rozpiskę.

///Baza juz czysta. Czekam na poradę jaki system komentarzy instalować... co powinnien działać na 100%

crazyluki
19-08-2008, 18:44
Jom Comment (http://extensions.joomla.org/component/option,com_mtree/task,viewlink/link_id,676/Itemid,35/) komercyjny ale mogę szczerze polecić

yvComment (http://extensions.joomla.org/component/option,com_mtree/task,viewlink/link_id,2233/Itemid,35/): na pewno działa dobrze z joomla 1.5.6 (widziałem w akcji)

michal3148
19-08-2008, 21:08
yvComment po ponownej instalacji nie działa ... wywaliło jedynie błąd z językiem ze plik już istnieje... ale zainstalowało. Sprawdziłem także ustawienia php5 wszystko jest tak jak w pomocy ... jakieś rady? może źle się zainstalowała joomla, lub zle zainstalował sie update ...

Viking
20-08-2008, 02:01
Sprawdź czy odpowiednie boty są opublikowane i odpowiednio skonfigurowane (po tym co i jak piszesz przypuszczam że tak, ale sprawdź na spokojnie) Spróbuj zmienić szatę graficzną np. na beez i zobacz czy tu nie leży problem.
Zobacz czy jakiś skrypt się nie konfliktuje ze skryptami komentarzy (po zmianie szaty wyłącz wszystkie moduły).
Jeśli to nie pomoże zainstaluj "na boku" świeżego, czystego Joomla! i kometarze - jeśli zadziałają szukaj przez analogię, jeśli nie szukaj problemu z pomocą administratora serwera. Pamiętaj że wymagania Joomla! to jedno a wymagania rozszerzeń to drugie.

michal3148
20-08-2008, 13:26
Instalacja ponowna joomli i nic nowego, cały czas to samo. Zainstalowałem także po yvcomments, easy comments z 1.0.x ale, tez nie chodzi ... jakieś jeszcze pomysły lub koncepcje

A administrator serwera gdzie by miał szukać pomocy? Bo administartor to ja.

Viking
20-08-2008, 13:41
W takim wypadku będziesz musiał skorzystać z pomocy specjalisty, zapewne nie za darmo. Wszystkie standardowe możliwości wydają się wyczerpane.

styljola
19-09-2008, 21:45
W jaki sposób zmniejszyć szerokość wyswietlanego okna w Simple Comment?
Jak wpisuję w parametrach to obcina mi okno a nie zmniejsza.

inieto
02-11-2008, 13:04
mam ten sam problem co autor tego tematu ;-/ od dwoch dni prubuje uruchomić jakiekolwiek komentarze..i nic nie pomaga zmiana template....

czy ktokolwiek w ogóle uruchomił któreś z tych modułów do których wszyscy tak zawsze pouczającą odsyłaja!

żeby rozmowa miała sens przedstaiwe swoje pytania:

1.czy aby uruchomić easycomments trzeba esytowac cms lub http? czy wystarczy go tylko zainstalowac poprzez zakładke >rozszerzenia>instaluj???

2. po zainstalowaniu easycomments zapisał się on w komponentach (i widnieje również w dodatkach -plugins) nie ma go natomiast w modułach , czy to może być przyczyną tego że sie nie wyświetla?

prosiłbym o odp na te pytania ...jestem laikiem i te pytania nasuwają sie napewno najcześciej osobm które chca zainstalowac moduł komentarzy..wieć jeśli pojawi się wreszcie na tym forum konkretna odp na te pytania moze wowczas bedzie mniej powracania do tematu.
\Z góry dziękuje.

p.s. odrazu mówie ze:
-sprawdzilem czy boty sa wlaczone
-zmienilem temlatki zeby sprawdzic czy to wina skory
-ustawilem w ustawieniach opcje wyswietlaj komentarze we wszystkich artykułach...nic to nie pomaga komentarzy jak nie ma tak nie ma :-/

styljola
02-11-2008, 13:54
Zainstalowałam !JoomlaComment 3.26 (http://joomlacode.org/gf/project/joomagecomment)
i u mnie działa :)
Simple comment sie rozjeżdzał, Easycomments też nie działał poprawnie nie wspominając o innych dopiero ten zadziałał, szczerze powiedziawszy wypróbowałam wszystkie komentarze dla wersji 1.5.
Cześć moich problemów powodowane było przez serwer tzn po zmianie hostingu rozwiązały się np dodatek do adsense

inieto
02-11-2008, 14:01
ok, odp mi prosze czy
1.do poprawnego dzialnia komponentu komentarzy jest wymagana zmiana cms, lub http?? (czy trzeba wpisac tam kod?)

2.gdzie zainstalowal ci sie ten komponent komentarzy? jako modul, plugin czy komponent?

3. jak go instalowalas? (poprzez zakladke >roszerzenia>instaluj?)

4. i jeszcze jedno (ważne) pytanie które przyszło mi do głowy...czy jak instalujemy komponenty (cokolwiek) poprzez formularz =rozszerzenia>instaluj... to potrzeba te pliki potem jeszcze przerzucić również za pomocą FTP?

(wybaczcie te naiwne pytania ,ale miejcie świadomość jaka czarną magią dla laika są te z założenia teoretycznie łatwe w obsłudze gotowe cms)

z góry dzięki

p. i czy sciągając tego joomlacomment 3.26 trzeba tez sciągnąc changelog.txt ???

styljola
02-11-2008, 15:36
1.do poprawnego dzialnia komponentu komentarzy jest wymagana zmiana cms, lub http?? (czy trzeba wpisac tam kod?)
nie bardzow iem o co Ci chodzi

2.gdzie zainstalowal ci sie ten komponent komentarzy? jako modul, plugin czy komponent?
Zainstalował się jako komponent i komentarz dodany jest do każdego artykułu z możliwośćią wyłączeń artykułów

3. jak go instalowalas? (poprzez zakladke >roszerzenia>instaluj?)
Instalowałam poprzez zakladkę Extension Manager /Install
4. i jeszcze jedno (ważne) pytanie które przyszło mi do głowy...czy jak instalujemy komponenty (cokolwiek) poprzez formularz =rozszerzenia>instaluj... to potrzeba te pliki potem jeszcze przerzucić również za pomocą FTP?
Już nic nie przenosimy prze ftp wszytsko sie automatycznie instaluje trzeba tylko udostępnić czyli "odfajkować" odpowiednie pluginy jeżeli jest taka potrzeba

(wybaczcie te naiwne pytania ,ale miejcie świadomość jaka czarną magią dla laika są te z założenia teoretycznie łatwe w obsłudze gotowe cms)

z góry dzięki

p. i czy sciągając tego joomlacomment 3.26 trzeba tez sciągnąc changelog.txt ???
ja poprostu ściągnełam paczkę instalacyjną i zainstalowałam

zwiastun
02-11-2008, 17:46
prosiłbym o odp na te pytania ...jestem laikiem i te pytania nasuwają sie na pewno najcześciej osobm które chca

Te pytania komuś, kto wykonał parę podstawowych operacji w Joomla!, a trzy tym wie, co to Joomla, komponenty, moduły i inne rozszerzenia, raczej nie powinny się nasuwać. Jeśli się nasuwają, to
a) pytanie pierwsze nie wiadomo w ogóle co znaczy, nawet jeśli sobie założę, że chodzi Ci o edycję, a nie jakąś esycję - co znaczy edytować CMS albo HTML - bzdura jakaś
b) proponuję, żebyś dopatrzył, co rzeczywiście jest w komponentach, a co w dodatkach. Mieszasz, bo nie wiesz, co jest co w Joomla i po co.

Twoje problemy mogą wynikać z nieznajomości j. angielskiego, a w konsekwencji nieumiejętności konfiguracji komponentu.

PS. Jak ktoś wpisuje, że jest laikiem, to prosi się, żeby go odesłać we właściwe miejsce!