PDA

Zobacz pełną wersję : Skąd wziąć moduły topmenu i search?



MirekP
01-10-2008, 14:07
Moja Joomla nie ma modułów topmenu i search.
Co należy zrobić, by się pojawiły na wykazie modułów (skąd je wziąć?).
Stronę założyłem dwa tygodnie temu i jeszcze nie posiadam odpowiedniej wiedzy.

wojtekkk87
01-10-2008, 14:40
extensions.joomla.org a poza tym zacząłbym od tego http://www.pomoc.joomla.pl/

crazyluki
01-10-2008, 14:45
tam gdzie masz listę modułów poszukaj opcji - dodaj nowy lub coś podobnego...

fmajster79
10-02-2009, 13:00
Moja Joomla nie ma modułów topmenu i search.
Co należy zrobić, by się pojawiły na wykazie modułów (skąd je wziąć?).
Stronę założyłem dwa tygodnie temu i jeszcze nie posiadam odpowiedniej wiedzy.

Witam wszystkich moim pierwszym postem.
Na początku chcę zaznaczyć, że czytałem przewodniki i pomoc i nie znalazłem odpowiedzi, być może na bardzo proste pytanie:

Ja mam podobny problem, także nie mam pozostałych modułów jak np "topmenu". Oto jakie mam moduły: Joomla! pobrałem z joomla.pl.

Dodam tylko, że w modułach także nie mam menu topmenu.

http://fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2009-02/44e5283d.jpg (http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-02/44e5283d/Capture-1.jpg.html)

zwiastun
10-02-2009, 13:06
Ja też nie mam modułu "topmenu" :)
Przeczytaj ze zrozumieniem odpowiedź, jakiej już udzielił crazyluki

fmajster79
10-02-2009, 13:10
Ja też nie mam modułu "topmenu" :)
Przeczytaj ze zrozumieniem odpowiedź, jakiej już udzielił crazyluki

No tak, tylko jeżeli chcę utworzyć nowe menu, to nie mam tam topmenu, tylko jest zwykłe, sam już nie wiem:

http://fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2009-02/8a8d5456.jpg (http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-02/8a8d5456/Capture-2.jpg.html)

Ok na razie dzięki, biorę się za czytanie.

zwiastun
10-02-2009, 13:23
Podręcznika obsługi tutaj Ci nie będziemy pisać - wprawdzie są pewne różnice między J! 1.0 a J! 1.5, ale istota się nie zmieniła: poprzeglądaj poradniki - adresy w mojej stopce

MirekP
10-02-2009, 23:58
Wybrać Moduły,
Kliknąć Nowy,
Wybrać Menu,
kliknąć Dalej,
Nadać własną nazwę,
w parametrach wybrać topmenu,
W przypisanie Menu wybrać Wybierz wszystkie,
Styl menu: ustalić "lista"

Utworzy się moduł topmenu o podanej przez użytkownika nazwie.
Tak jest w Joomla! 1.5

zwiastun
11-02-2009, 01:09
Po pierwsze, w Joomla 1.0 nie jest inaczej.
Po drugie, skoro już uznałeś, że trzeba było skorygować moją odpowiedź, to należało "zasięgnąć języka", np. w poradnikach dla Joomla 1.0 i doczytać, że
a) moduły menu tworzą się automatycznie wtedy, gdy się tworzy menu
b) konieczność utworzenia w podany przez Ciebie sposób modułu obsługującego menu ma miejsce wtedy, gdy się np. przypadkowo usunie istniejący wcześniej moduł albo zmieni się nazwę menu.
Pokazywanie jednego w oderwaniu od drugiego to wynik niekompetencji, do której masz oczywiście prawo, ale z której warto sobie zdać sprawę.

fmajster79
11-02-2009, 06:31
Wybrać Moduły,
Kliknąć Nowy,
Wybrać Menu,
kliknąć Dalej,
Nadać własną nazwę,
w parametrach wybrać topmenu,
W przypisanie Menu wybrać Wybierz wszystkie,
Styl menu: ustalić "lista"

Utworzy się moduł topmenu o podanej przez użytkownika nazwie.
Tak jest w Joomla! 1.5

Dziękuję za odpowiedź!
Kolego @Zwiastun nie złość się proszę, bo ja naprawdę przeczytałem całą pomoc itd, mam nawet kilka książek, w tym jedna tylko o joomla! 1.5 i za "chiny ludowe" nie mogę tego zrobić tak jak ma być. Rozumiem i doceniam Twoje intencje.

Kolego @MirekP tak właśnie robię i zobacz, w parametrach nie mogę wybrać "topmenu", ponieważ go tam nie ma. :(

http://fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2009-02/57ab5bfa.jpg (http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-02/57ab5bfa/Capture-1.jpg.html)

prince15
11-02-2009, 08:24
Najpierw musisz sobie utworzyć to topmenu (czyli: Menu - Projektant menu - Nowy). Nowemu menu nadajesz dowolna nazwę (w twoim przypadku to nazwa topmenu). Dopiero teraz korzystasz z rad MirekP.

jaguar
25-02-2009, 11:57
Dziękuję ;)