PDA

Zobacz pełną wersję : Aktualizacja Joomla



crazyluki
01-10-2008, 16:38
Projekt Joomla jest cały czas rozwijany, praktycznie codziennie zespół Joomla Core eliminuje, naprawia jakieś funkcje w Joomla, co jakiś czas wydając nowa wersję oprogramowania.
Poniżej przedstawię krótki przewodnik jak należy wykonywać aktualizację Joomla do najnowszych wersji

Joomla z lini 1.0.x
1. Należy wykonać backup danych zgromadzonych na naszej stronie ( pomocny przy tym może być ten artykuł http://www.joomla.pl/index.php/content/view/404/2/ )
2. Musimy wiedzieć dokładnie jaką wersję Joomla! posiadamy. Polskie Centrum Joomla wydało dwie wersje, które są modyfikacjami głównych wydań Joomla. Możemy więc mieć:
2.1. wersję kodowaną w standardzie ISO-8859-2:
2.1. a. wersję oryginalną, przetłumaczona jedynie od strony frontowej z polskimi tekstami demo.
2.1. b. wersja J+AL, która posiada także przetłumaczone zaplecze.
2.2. wersję JIE kodowaną w standardzie UTF-8, która podobnie jak J+AL posiada przetłumaczone zaplecze.

Więc tak:
1. jeśli mamy już zainstalowaną wersję z ISO, możemy wykonać aktualizację korzystając z któregoś z tych wydań:
1.1. Joomla! oryginalny - jeśli nie mamy tłumaczonego zaplecza,
1.2 Joomla + Admin Language - jeśli mamy tłumaczone zaplecze,
2. jeśli mamy wersję kodowaną w standardzie UTF-8 - MUSIMY wybrać wersję Joomla International Edition

Jak sprawdzić jaką mamy wersję kodową? najłatwiej poprzez podejrzenie źródła naszej strony ( klikamy prawym przyciskiem strony na naszą stronę ( np na stronę logowania do zaplecza i klikamy przycisk 'pokaż źródło')) - tam w pierwszych paru liniach powinna być deklaracja tego typu

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> Ostatnie znaki wskazują nam że mamy wersję utf-8, w związku z czym aktualizację możemy wykonać tylko poprzez wersję JIE.

Gdy już wiemy czego szukamy możemy się udać tutaj http://www.joomla.pl/index.php/index.php/component/option,com_docman/task,cat_view/gid,49/Itemid,58/ i pobrać interesujące nas wydanie

3. Pobraną paczkę należy rozpakować do jakiegoś folderu u nas na komputerze. Z tegoż folderu usuwamy katalog installation oraz plik configuration.php (jeśli jest).

4. korzystając z dowolnego menedżera FTP wgrywamy wszystkie pliki z rozpakowanego folderu na nasz serwer (nadpisując wszystkie pliki)

5. po wgraniu plików wchodzimy do konfiguracji globalnej naszej strony i sprawdzamy czy wszystkie opcje są takie, jakie były i czy wszystko jest na swoim miejscu

6. sprawdzamy, czy wszystkie komponenty, moduły i tak dalej działają poprawnie

7. Jeśli aktualizujemy jakąś starszą wersję Joomla! do najnowszej, koniecznie musimy zapisać nowe ustawienia konfiguracyjne. Nawet jeśli nic nie zmienialiśmy w konfiguracji!

Koniec:)

Joomla z lini 1.5.x

1. Należy wykonać backup danych zgromadzonych na naszej stronie ( pomocny przy tym może być ten artykuł http://www.joomla.pl/index.php/content/view/404/2/ )
2. Pobieramy ze strony JoomlaCode najnowsze wydanie Joomla (adres na joomla.pl)
3. Rozpakowujemy pobrany plik do jakiegoś folderu na dysku. Z rozpakowanego archiwum usuwamy katalog installation oraz plik configuration.php (jeśli istnieje, ale raczej nie istnieje).
4. Za pomocą dowolnego menadżera FTP wgrywamy wszystkie pliki z folderu na nasz serwer, nadpisując wszystkie pliki.
5. Logujemy się na naszą stronę i sprawdzamy w konfiguracji witryny, czy wszystko jest na swoim miejscu i czy wszystko działa. Warto sprawdzić, czy wszystkie komponenty działają

ww_kujawy
31-12-2009, 17:39
Witam!
Prośba do Admina o założenie nowego tematu (ja niestety nie mogę?) - tj. Joomla 1.6.0.
Może już ktoś ćwiczy wersję Alpha i miałby jakieś ciekawe newsy?
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :D

Delwin
28-05-2010, 20:57
Link http://www.joomla.pl/index.php/content/view/404/2/ niestety nie działa :).
PS Po uaktualnieniu linku proszę o kasacje posta. Pozdrawiam.

mr_pl
20-08-2010, 16:11
Ponawiam prośbę o aktualizację linku...

tlewap
01-09-2010, 20:58
Witam, ze swojej strony gorąco polecam: Joomla Update Manager!
Dla mnie jest to idealny komponent, zainstalowany na 5 różnych stronach joomla, zawsze wszystko jest ok.
Bardzo pomaga w aktualizacji.

greg302006
28-02-2011, 10:18
Szybkie pytanko. W pakiecie aktualizacyjnym joomli są foldery typu :modules itd. Aktualizacja polega na nadpisaniu plików. Ja w swojej joomli mam wiele dodatkowych modułów instalowanych przez jakiś czas. Czy nadpisując pliki stracę te moduły czy zostaną nadpisane tylko te, które są w łatce aktualizacyjnej? Bo przecież zamieniając ten przykładowy folder funkcją nadpisz, na logikę, program zamieni mi foldery modules.

mario800
07-03-2011, 16:05
też bym prosił o aktualizację linku

palabra
10-03-2011, 15:34
Też szukam tak o aktualizacji z 1.5 do 1.6. Nie ma nigdzie opisanego?

gdynianka
27-05-2011, 10:20
Linki:
http://www.joomla.pl/index.php/content/view/404/2/
http://www.joomla.pl/index.php/index.php/component/option,com_docman/task,cat_view/gid,49/Itemid,58/
nie działają !!

Daresz
30-09-2011, 00:24
Witam.Mam wersję 1.5.13 czy mogę ją odrazu aktualizować do najnowszej wersji?Mam ściągnięte różne wersje ale zawsze wyskakuje mi:Błąd. Nie znalazłem pliku instalacyjnego (XML) we wskazanym pakiecie. Być może pakiet jest podwójnie skompresowany.
Rozpakowałem plik ale nie mogę znaleść drugiego skompresowanego pliku.Proszę o pomoc.Pozdrawiam.

Daresz
02-10-2011, 10:52
Witam mam problem.Mam wersje Joomli Joomla! 1.5.13 Stable [ Wojmamni Ama Baji ] i chciałem aktalizacje zrobić na 1.5.20(Joomla_1.5.13_to_1.5.15-Stable-Patch_Package.zip) aby uruchomić forum kunea i wyskakuje :Błąd. Nie znalazłem pliku instalacyjnego (XML) we wskazanym pakiecie. Być może pakiet jest podwójnie skompresowany.Proszę o pomoc.
moja strona :www.remont-bochnia.pl (http://www.remont-bohnia.pl)

Daresz
02-10-2011, 10:53
Witam mam problem.Mam wersje Joomli Joomla! 1.5.13 Stable [ Wojmamni Ama Baji ] i chciałem aktualizacje zrobić na 1.5.20(Joomla_1.5.13_to_1.5.15-Stable-Patch_Package.zip) aby uruchomić forum kunea i wyskakuje :Błąd. Nie znalazłem pliku instalacyjnego (XML) we wskazanym pakiecie. Być może pakiet jest podwójnie skompresowany.Proszę o pomoc.

zibix
07-10-2011, 16:37
@ greg - dokładnie tak jak piszesz .
To co jest w nowej paczce nadpisze tylko to co istnieje na serwerze , a jeśli coś nie istnieje w paczce instalacyjnej np. joomgallery albo jakiś inny komponent lub dodatek dołożony przez Ciebie to nie ma się co nadpisywać i zostaje jak jest

stanisl
04-03-2018, 09:29
chyba niestetynie, tez walczyłem z tematem, bo jak to w zyciu aktualizacja uruchamia się w najmniej pożądanym momencie :(