PDA

Zobacz pełną wersję : Niezgodność pathway (breadcrumbs) z linkami JCE



Kietna Qu'Tak
08-10-2008, 09:06
Witam. Pracuje obecnie nad witryna postawiona przy pomocy Joomla v1.5.7. Jako edytora WYSIWYG uzywam JCE v1.5.1,a menu Extended Menu v1.0.5.15 (ale opisany przypadek jest taki sam takze z domyslnym menu Jv1.5). Ogolnie jest cacy, tylko ze mam problemy z pathway (domyslnym z Jv1.5). Gdy poruszam sie po stronie przy uzyciu samego menu to jest tak jak trzeba. Ale gdy mam jakis link wewnatrz artykulu i na niego klikne to pathway nie zmienia sie (pozostaje taki jaki byl w momencie klikniecia). Wie ktos moze OCB?? Zauwazylem tez, ze jest znaczna roznica w linku menu a linku stworzonym w JCE (wewnatrz artykulu) prowadzacym do tej samej pozycji. Ponizej przyklad do tego samego artykulu:

Extended Menu/domyslne menu Jv1.5:
[adres]/index.php?option=com_content&view=article&id=128&Itemid=93JCE:
[adres]/index.php?option=com_content&view=article&id=128%3Adla-uczniow-gimnazjow&catid=21%3Askarbiec&Itemid=43

maćku
08-10-2008, 12:32
Prawdopodobnie dzieje się tak dlatego, że przy wstawianiu linka w JCE wybierasz z listy Artykuł, a nie link z menu. Tym samym JCE ustawia sobie jakieś ItemID, które nie jest zgodne z ItemID w menu.

Kietna Qu'Tak
08-10-2008, 13:19
Hmmm Jv1.0 i JCE dla tej wersji Joomli zawsze tak robilem i dzialalo. A jezeli jest tak jak mowisz, to co zrobic w przypadku gdy nie mam jakiegos artykulu w menu a chcialbym aby pokazalo mi w pathway? Po prostu przywyklem do pewnej struktury menu i artykulow a teraz gdy korzystam z nowych komponentow do Jv1.5 to juz widze, ze sie kaszani. A przeciez JCE jest przystosowany do Jv1.5...

maćku
08-10-2008, 14:26
Jeśli w menu masz linka do Sekcji/Kategorii, w której dany artykuł się znajduje, spróbuj skopiować ItemID tego linka i wtedy sprawdź czy pathway będzie się poprawnie wyświetlał.

Ja przed chwilą jeszcze raz sprawdziłem na JCE Advanced Link 1.5.0, no i niestety ItemID się nie dodaje automatycznie podczas wybierania bezpośredniego linka do artykułu.

Kietna Qu'Tak
08-10-2008, 15:28
Ehhh jak nie urok to... przemarsz wojsk. Masz racje, z tym Itemid, chociaz zeby bylo ciekawiej zauwazylem dziwna rzecz: w podgladzie kodu HTML artykulu linki nie maja Itemid, ale podczas ogladania strony po najechaniu na ten sam link wyswietla sie w pasku statusu (FireFox) dany link z dolaczonym na koncu &Itemid=XXX (XXX-jakis nr).

Zeby bylo zabawniej zaczalem tworzyc pozycje menu do artykulow aby wykorzystac je jako linki w artykulach. Tutaj kolejna niespodzianka: Advanced Link v1.5.0 wyswietla mi tylko... po jednej z pozycji z kazdego podmenu gdy chce wybrac jakas pozycje z drzewa Menu...

Tak wiec dzieki za pomoc, ale wynika z tego, ze musze recznie edytowac kazdy link artykulow w kodzie HTML... Paranoja zdeczka... Zwlaszcza, ze w starej Joomli nie musialem miec linkow do artykulow w menu aby wyswietlaly sie w pathway :/

shady
18-03-2010, 17:08
Czy znalazł ktoś jakieś sensowne rozwiązanie tego problemu?