PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z galeria PhocaGallery



Crow
16-10-2008, 00:45
Witam
Mam problem z galerią. Jestem nowicjuszem w Joomla (1.5). Probuje na swojej stronie zalozyc galerie (probowalem Easy galery, PonyGalery - jak potem doczytalem nie pasują do J1.5). Teraz probuje zalozyc PhocaGallery. Po zainstalowaniu componentu pojawia się takie komunikaty:
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /administrator/components/com_phocagallery/helpers/phocagallery.php on line 1248

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /libraries/joomla/database/database/mysql.php on line 337

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /libraries/joomla/database/database/mysql.php on line 337

Jeśli ktos moglby mi pomoc , bede wdzieczny (prosze nie robic "skrotow myslowych). -wielkie dzieki za kazda pomoc

Crow
16-10-2008, 07:29
Hej, chcialem jeszcze sprostowac, ze instalacja przebiegala dobrze. Na koncu instalacji mialem komunikat, ze udalo sie pomyslnie zainstalowac component. Dopiero po wejsciu w panelu administracyjnym na zakladki: Kategorie, Obrazy itd. otrzymuje powyższe komunikaty

madmips
17-10-2008, 23:33
którą wersję masz galerii?

Crow
18-10-2008, 18:09
wersja galerii 2.0.1, joomla 1.5.0
Znalazlem gdzies w necie, ze musze w MYSQL zalozyc recznie tabele. Z pliku instal spakowanego Phoca Gallery zamienić #__phocagallery na TablePrefix_phocagallery oraz
#__phocagallery_categories na TablePrefix_phocagallery_categories
Zrobilem to, odpowiednie tabele dolaczylem do swojej bazy, ale to nic nie dalo.
Dzieki za zainteresowanie, ale dalej prosze o pomoc

madmips
22-10-2008, 12:28
nie bardzo rozumiem, instalujesz normalnie, nie ma potrzeby nic ręcznie robić...

crazyluki
22-10-2008, 12:45
zapewne po instalacji komponentu nie zauważyłeś komunikatu który umożliwiał dokończenie instalacji lub wybranie opcji upgradu.

zainstaluj jeszcze raz komponent ( nie usuwajac porpzedniej instalacji) i uważnie patrz na ekran który Ci się pojawi po instalacji

Crow
23-10-2008, 18:06
Witam
odinstalowałem phocagallery (yoyo.pl, Joomla 1.5.0) i zainstalowałem ją ponownie. Po instalacji komunikat:
"Instaluj Komponent: Powodzenie"
a poniżej:
Warning: zip_entry_read() [function.zip-entry-read]: The bytes parameter must greater then zero in ......./libraries/joomla/filesystem/archive/zip.php on line 239

Znalazłem ten plik w podanej lokalizacji i szukam "zip_entry_read()" (Tak?) , ale funkcji [function.zip-entry-read] nie widzę?
Co dalej?

W zakładce komponenty/zdjęcia dalej mam komunikaty:
Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in ..../libraries/joomla/database/database/mysql.php on line 337

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in ..../libraries/joomla/database/database/mysql.php on line 337

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in ..../administrator/components/com_phocagallery/helpers/phocagallery.php on line 1248


Mam jeszcze taki błąd w zakładce rozszerzenia/komponenty:
"XML Parsing Error at 82:41. Error 4: not well-formed (invalid token)"

Pozdrawiam
Marek

Nie sądziłem, że jest to tak skomplikowane :)

Crow
27-10-2008, 15:56
wersja galerii 2.0.1, joomla 1.5.0
Znalazlem gdzies w necie, ze musze w MYSQL zalozyc recznie tabele. Z pliku instal spakowanego Phoca Gallery zamienić #__phocagallery na TablePrefix_phocagallery oraz
#__phocagallery_categories na TablePrefix_phocagallery_categories
Zrobilem to, odpowiednie tabele dolaczylem do swojej bazy, ale to nic nie dalo.
Dzieki za zainteresowanie, ale dalej prosze o pomoc

Problem rozwiazany
W pliku instal.bak zamieniem tak jak wyzej i uruchomilem to w bazie. Zalozyly sie tabele konieczne do normalnej pracy komponentu PhocaGallery
Pozdrawiam

sytart
29-11-2008, 00:59
Mam zainstalowaną phocagallery 2.0.2. Kiedy skaładam galerię to widzę miniaturki fotek, a po skojarzeniu galerii na głównej stronie www w kategorii np. Galeria nie pokazuje mi fotek. Tak jakby nie czytał fotek z serwera. Konto mam na home.pl, przegladarka IE 6. Zna ktoś rozwiązanie problemu.

Crow
30-11-2008, 11:46
Opisz jak przebiega to "składanie" galerii jak piszesz. Sprawdź, czy podczas ładowania zdjęć masz dostęp z panelu admina (Phoca) do swoich zasobów przez ftp.

ALNIE
21-01-2009, 01:32
Znalazłam rozwiązanie na ten problem, patrz http://forum.joomla.pl/showthread.php?t=21257
U mnie też IE 6 nie pokazywał miniaturek (choć w adminie były widoczne) i nie było widać dużych zdjęć, a w pokazie slajdów było OK . Nie było problemu w IE 7 i FireFox. Po wykonaniu powyższego rozwiązania jest już dobrze i w IE 6, ale nie pokazywał ikon folderów kategorii. Usunęłam też kropkę przy path['fron_image'] tam gdzie widać kursor.
http://www.szskostkowo.pl/ekran.gif

inferior
16-02-2009, 17:52
Witam, zainstalowałemPhocaGallery komponent, moduł, plugin.
Wszystko bez błędów, dodałem zdjęcia. Tylko żadne ze zdjęć nie wyświetla się na stronie.

Może trzeba instalować galerię i jej elementy w określonej kolejności?

Pozdrawiam

jaguar
02-12-2009, 08:59
można.
kiedy zainstalujesz komponent to pojawi się opcja doinstalowania modułu i pluginu.