PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie Remository przechowuje pliki ??



big_krzysiek
02-11-2008, 01:29
witam wszystkich zagladajacych!

pytanie moze naiwne, ale problem dla mnie duzy...
do tej pory poslugiwalem sie docmanem, i wszystko bylo jasne...
wgralem Remository 3.45 do joomli 1.5.7 ( hosting nazwa.pl) ...i zaczalem dodawac dokumenty ...
w pewnym momencie po calym dniu pracy wyskoczyl komunikat:
mossession::store failed
DB function failed with error number 1142
INSERT command denied to user '...tu sciezka dostepu...' for table 'jos_session' SQL=INSERT INTO jos_session ( `session_id`,`time`,`username`,`gid`,`guest` ) VALUES ( '...tutaj zakodowane ...','','0','1' )

czyli problem z baza danych...zwkszylem rozmiar bazy..i wszystko zaczela dzialac jak nalezy...ale...poszukalem w katalogu remos_downloads ..i jest pusty, natomiast tabela w bazie danych "jos_downloads_files" ma rozmiar wczytanych plikow...ponad 25 mb.

stad moje pytanie..co ustawilem nie tak w komponencie remository?..albo skad sie to wzielo...

pozdrawiam
krzysiek

zwiastun
02-11-2008, 03:42
Coś zażyczył sobie to i masz. Ustawiłeś przechowywanie plików w bazie danych!

big_krzysiek
02-11-2008, 11:46
dziekuje za szybka reakcje na post...

wiem..jak baza danych przekroczyla rozmiar..to wiedzialem co sie stalo...
ale problem tkwi w tym, ze zmienilem w komponencie
(Domyślnie magazynuj pliki w bazie danych - na nie)
wtedy w panelu kontrolnym komponentu zmienilo sie z bazy danych na plik systemowy (Domyślna przechowalnia zawartości: Plik systemowy).

niby wszystko powinno byc ok, ale nowo wczytywanych plikow nie ma w katalogu, ktory wskazuje sciezka dostepu do plikow, ani nigdzie na serwerze.
szukalem tc, filezilla, extplorerem... poprzez opere i firefoxa ...

dlatego znowu prosze o skromna pomoc...

jak to ustawic prawidlowo komponent, zeby pliki wczytywaly sie do wyznaczonego katalogu?
i co pozniej?..wyczyscic tabele w bazie danych, czy jakos da sie skonfigurowac tak, zeby nie wklepywac wszystkiego od poczatku?

chcialem zrobic kopie tabeli downloads_blob ( tam jest duza wartosc w mb), ale kopia zajmuje pare kb...

mps
03-11-2008, 15:23
Własnie też zrobiłem ten błąd...
Teraz jak zmieniam ręcznie w pliku com_remository_settings.php zmienną:
$Use_Database = 0; to remository pozwala załadować jeden plik do katalogu, a później znowu się przestawia na bazę. O co biega ?

Teoretycznie wpisanie ścieżki do parametru (com_remository / edit / Ścieżka absolutna (opcjonalnie):
powinno pomóc, lecz jak już są dodane pliki do katalogu to się robi problem, bo nie pozwala tego zmienić.

big_krzysiek
15-11-2008, 16:23
witam!!

pisze dla potomnych...
problem polegal na tym, ze w pierwotnej wersji ustawilem przechowywanie plikow w bazie danych...stworzylem foldery i zaczalem wgrywac dane...
jak skapnalem sie na czym polegal blad , ustawilem miejsce przechowywania plikow na " plik systemowy", a komponent dalej ladowal wgrywane pliki do bazy...

czyli ladowal pliki, tam gdzie mial foldery....i zmiana ustawien nic nie dala...
usunalem "wszsytko", kategorie, komponent i nadmiarowe bajty w tabeli downloads_blob

po wgraniu od nowa komponentu i ustawieniu na starcie miejsca przechowywania danych na 'plik systemowy" zalozeniu tam "nowej zawartosci", wgrywa pliki juz tam gdzie powinien...

poza malym problemem...

zaraz dostane ochrzan za nowy temat...ale...napisalem to w tym poscie, zeby wiadomo bylo co zrobilem nie tak...

w bazie danych dalej "gdzies " sa te pliki ... w php adminie jest wszystko ok..suma tabel to 2 mb, a w panelu administracyjnym powierzchnia bazy to 30 mb...:-( ...
i przy kliknieciu na zarzadzaj plikami-strona glowna-jest komunikat:
function getCategoryName() on a non-object in /home/tu sciezka dostepu.../components/com_remository/p-classes/remositoryFile.php on line 446

jesli ktos pokusi sie o mala podpowiedz...:-)..jak to naprawic...

ktp
19-09-2009, 22:32
U mnie baza i tak puchnie, niby wszytko ok. Nie wiem co już z Remository robić, a on najbardziej mi odpowiada.

http://img338.imageshack.us/img338/8644/bazkopia.th.jpg (http://img338.imageshack.us/i/bazkopia.jpg/)

Wiadomość diagnostyczna
Joomla! Wersja: Joomla! 1.5.14 Stable [ Wojmamni Ama Naiki ] 30-July-2009 23:00 GMT
configuration.php: Niezapisywalny (Tryb: 444 ) | RG_EMULATION: Niedostępne
Architektura/Platforma: Linux 2.6.18-028stab064.4 ( x86_64) | Strona Serwer: Apache/2.2.3 (Red Hat) ( www.ktp.edu.pl ) | PHP Wersja: 5.2.9
PHP Wymagania: register_globals: Wyłączone | magic_quotes_gpc: Wyłączone | safe_mode: Wyłączone | MySQL Obsługa: Tak | XML Obsługa: Tak | zlib Obsługa: Tak
mbstring Obsługa (1.5): Tak | iconv Obsługa (1.5): Tak | save.session_path: Zapisywalny | Max.Execution Time: 30 sekund | File Uploads: Włączone
MySQL Wersja: 5.0.79 ( Localhost via UNIX socket )

Informacje rozszerzone:
SEF: Wyłączone (bez mod_Rewrite) | FTP Layer: Wyłączone | htaccess: Zaimplementowano
PHP/suExec: Użytkownicy ftp i php są identyczni (prawdopodobnie zainstalowano PHP/suExec)
PHP Środowisko: API: cgi-fcgi | MySQLi: Tak | Max. Memory: 32M | Max. Upload Size: 2M | Max. Post Size: 8M | Max. Input Time: 60 | Zend Wersja: 2.2.0
Wyłączone Funkcje:
MySQL Klient: 5.0.79 ( latin1 )


Dodatki:
Remository 3.52.6

big_krzysiek
19-09-2009, 22:53
w remository masz plik Orlec_nr.1(5)-1999.pdf o wielkosci 2.3 MB i wyglada na to, ze pomimo dobrych ustawien laduje pliki do bazy danych.

sprobuj moze wywalic komponent i tabele z bazy danych dotyczace komponentu...i zainstalowac go od nowa...

u mnie to pomoglo...