PDA

Zobacz pełną wersję : Joom!Fish 2.0 (RC) nie działa pod Joomla 1.5.8



ŁuNa
04-12-2008, 13:14
Jak w temacie, a konkretnie instalacja przebiegła bez problemu jednakże po instalacji Joomfish na stronie pojawia się informacja:


Joom!Fish config error: Default language is inactive!

Please check configuration, try to use first active language
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at c:\usr\krasnal\www\mig\plugins\system\jfrouter.php :309) in c:\usr\krasnal\www\mig\plugins\system\jfrouter.php on line 333

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at c:\usr\krasnal\www\mig\plugins\system\jfrouter.php :309) in c:\usr\krasnal\www\mig\plugins\system\jfrouter.php on line 334

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at c:\usr\krasnal\www\mig\plugins\system\jfrouter.php :309) in c:\usr\krasnal\www\mig\plugins\system\jfrouter.php on line 335


Ponadto jakiekolwiek zmiany w ustawieniach języka w Joom!Fish (Joom!Fish Language Manager) nie zapisują się...
stronka na localu.
Joomla i JoomFish pobrane z zasobów joomla.pl;)

Info o systemie:
PHP uruchomione w: Windows NT LUNA 5.1 build 2600
Wersja bazy danych: 3.23.58-max-debug
Kodowanie połączenia MySQL: N/A (mySQL < 4.1.2)
Wersja PHP: 4.3.9
Serwer WWW: Apache/1.3.31 (Win32) PHP/4.3.9 mod_gzip/1.3.26.1a
PHP działa na: apache
Wersja Joomla!: Joomla! 1.5.8 Production/Stable [ Wohnaiki ] 10-November-2008 23:00 GMT
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.4) Gecko/2008102920 Firefox/3.0.4

ŁuNa
09-12-2008, 00:10
Panowie na serwerze OVH.pl identyczny problem, ktoś ma pomysł jak temu zaradzić?

iwoh
10-12-2008, 12:13
Witam, u mnie nie pojawiają się błędy wymienione wyżej, ale
w joomfishu nie widać artykułów. Joomfish twierdzi, że jest ich zero, a to nieprawda. Myślę, że jest to związane z tym, że kodowanie bazy jest UTF8. Gdzieś w necie znalazałam wersję joomfish1.8.2utf8 dla joomla 1.0.x i tam takiego problemu nie ma. Wnioskuję stąd, że dla joomla 1.5 z bazą kodowaną UTF8 też powinien być jakiś joomfish2.0_utf8, ale nigdzie takiego nie znalazłam i w ogóle trudno znaleźć mi jakieś porady na ten temat. Nie chcę używać joomli 1.0.15 skoro jest joomla 1.5.x

ŁuNa
11-12-2008, 11:21
niestety muszę obalić Twoją teorię, problem dotyczy własnie J!F2.0 z kodowaniem utf-8

iwoh
11-12-2008, 13:30
Chyba nie zrozumiałam, albo ty nie zrozumiałeś mnie dobrze.
Zauważam, że problem występuje w joomfish2.0, kiedy baza jest kodowana w utf8.0.

kolumbino
11-12-2008, 19:19
... ja też mam problem z tym niedopracowanym komponentem !
Próbowałem go odinstalować, a "on" zaparł się "nogami" siedzi dalej. lecz jest nie aktywny ! - i wywala mi na stronie startowej błą: Joom!Fish extension not installed correctly. Plugin not executed. Wywaliłem wszystko z ftp-a co miało w nazwie -fish- i nic ....:mad:

zwiastun
11-12-2008, 20:43
Bo zamiast FTP czasami lepiej użyć głowy, obejrzeć listę zainstalowanych rozszerzeń i w zwykły sposób odinstalować np. dodatki systemowe

kolumbino
12-12-2008, 15:52
tak, tylko w moim zapleczu brak funkcji dezinstalacji, nie wiem dlaczego ? ....
googlam i googlam i na razie nie mogę wpaść na rozwiązanie

zwiastun
12-12-2008, 16:27
Masz chyba jakiegoś porąbanego Joomla! Skąd go wziąłeś?

invivo
12-12-2008, 18:21
Witam

tez mam nie lada problemy z joomla z joomfishem, rozkladam juz rece, bo na innym serwerze chodzi mi jak powienien, a na home.pl ciagle sa problemy ;/

sliczny blad,


500 - JDatabaseMySQL::query: 1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND jf_content.published=1 AND jf_content.reference_id IN(1,6,7,14,16) AND' at line 4 SQL=SELECT jf_content.reference_field, jf_content.value, jf_content.reference_id, jf_content.original_value FROM jos_jf_content AS jf_content WHERE jf_content.language_id= AND jf_content.published=1 AND jf_content.reference_id IN(1,6,7,14,16) AND jf_content.reference_table='content'

a nad nim jakies debugi:


setRefTables debug:
tempsql = select distinct reference_table from jos_jf_content
sql_exNos = select distinct reference_table from jos_jf_content

setRefTables debug:
tempsql = SELECT m.*, c.`option` as component FROM jos_menu AS m LEFT JOIN jos_components AS c ON m.componentid = c.id WHERE m.published = 1 ORDER BY m.sublevel, m.parent, m.ordering
sql_exNos = SELECT m.*, c.`option` as component FROM jos_menu AS m LEFT JOIN jos_components AS c ON m.componentid = c.id WHERE m.published = ORDER BY m.sublevel, m.parent, m.ordering

setRefTables debug:
tempsql = SELECT template FROM jos_templates_menu WHERE client_id = 0 AND (menuid = 0 OR menuid = 1) ORDER BY menuid DESC LIMIT 0, 1
sql_exNos = SELECT template FROM jos_templates_menu WHERE client_id = AND (menuid = OR menuid = ) ORDER BY menuid DESC LIMIT ,

setRefTables debug:
tempsql = SELECT a.id, a.title, a.title_alias, a.introtext, a.fulltext, a.sectionid, a.state, a.catid, a.created, a.created_by, a.created_by_alias, a.modified, a.modified_by, a.checked_out, a.checked_out_time, a.publish_up, a.publish_down, a.images, a.attribs, a.urls, a.metakey, a.metadesc, a.access, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(':', a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug, CHAR_LENGTH( a.`fulltext` ) AS readmore, u.name AS author, u.usertype, g.name AS groups, cc.title AS category, s.title AS section, s.ordering AS s_ordering, cc.ordering AS cc_ordering, a.ordering AS a_ordering, f.ordering AS f_ordering FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id LEFT JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid LEFT JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid LEFT JOIN jos_users AS u ON u.id = a.created_by LEFT JOIN jos_groups AS g ON a.access = g.id WHERE 1 AND a.access <= 0 AND a.state = 1 AND (( cc.published = 1 AND s.published = 1 ) OR ( a.catid = 0 AND a.sectionid = 0 ) ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2008-12-12 16:20:21' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2008-12-12 16:20:21' ) ORDER BY f.ordering LIMIT 0, 9
sql_exNos = SELECT a.id, a.title, a.title_alias, a.introtext, a.fulltext, a.sectionid, a.state, a.catid, a.created, a.created_by, a.created_by_alias, a.modified, a.modified_by, a.checked_out, a.checked_out_time, a.publish_up, a.publish_down, a.images, a.attribs, a.urls, a.metakey, a.metadesc, a.access, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(':', a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug, CHAR_LENGTH( a.`fulltext` ) AS readmore, u.name AS author, u.usertype, g.name AS groups, cc.title AS category, s.title AS section, s.ordering AS s_ordering, cc.ordering AS cc_ordering, a.ordering AS a_ordering, f.ordering AS f_ordering FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id LEFT JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid LEFT JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid LEFT JOIN jos_users AS u ON u.id = a.created_by LEFT JOIN jos_groups AS g ON a.access = g.id WHERE AND a.access <= AND a.state = AND (( cc.published = AND s.published = ) OR ( a.catid = AND a.sectionid = ) ) AND ( a.publish_up = '-- ::' OR a.publish_up <= '-- ::' ) AND ( a.publish_down = '-- ::' OR a.publish_down >= '-- ::' ) ORDER BY f.ordering LIMIT ,


help me please :|
dzieki

kolumbino
12-12-2008, 23:56
Masz chyba jakiegoś porąbanego Joomla! Skąd go wziąłeś?

... zassałem z www.joomla.pl (http://www.joomla.pl) tak wygląda moje zaplecze: -instalator
http://www.jancichon.nazwa.pl/zaplecze.png

zwiastun
13-12-2008, 03:04
1. Na joomla.pl nie ma pakietów 1.5
2. Instalacja Ci się chyba niezbyt udała.

ŁuNa
16-12-2008, 14:56
Panowie wracając do problemu jaki poruszyłem w pierwszym poście, dzisiaj zauważyłem że instalując dany język pojawia on się w Extensions->Luanguage menager (i np. w tym miejscu mamy 2 pozycje: Engilish(United Kingdom) oraz Polish(Poland)). Natomiast przechodząc do Components0>Joom!Fish->Languages mamy 3 pozycje - oprócz 2 wcześniej wymienionych jest jeszcze pozycja o nazwie English
co ciekawe wchodząc do bazy danych w tabeli _languages
jest tylko jedna pozycja (English), natomiast pozostalych 2 pozycji nigdzie nie moge znaleźć w bazie.
Ponadto jakakolwiek próba zapisu zmian dokonanych w ustawieniach języka w JoomFish przy obojętnie której z 3 pozycji kończy się 'Error Saving Languages'

bezelix
21-12-2008, 01:30
Doszedłem do jednego jeżeli posiadasz joomla 1.5 możesz zapomnieć o uruchomieniu na niej joom!fish-a 20 w wersji beta nie znam nikogo kto by to uruchomił i mu to działało. Sam borykam się bardzo z tym problemem i szczerze to wyrwałem już chyba kilka garści włosów :mad: ale co zrobić
Polecam Ci zajżeć tu

http://extensions.joomla.org/component/option,com_mtree/task,viewlink/link_id,460/Itemid,35/

Możeakurat tobie coś to pomoże wyszła wersja RC to już nie beta niektórzy twierdzą że im działa. Oddał bym wiele żeby mi ten ktoś to pokazał :cool:

abarwicki
20-01-2009, 13:08
Ja mam podobny problem z wersja Joom!Fish 2.0.1 Stable (http://joomlacode.org/gf/download/frsrelease/9279/34869/JoomFish2.0.1.zip) pobraną z http://www.joomfish.net/en/downloads

Zainstalowało się poprawnie, ale nie można zapisać aktywnego języka :
Bład: An error occured while saving your languages.
a na stronie komunikat :

Joom!Fish config error: Default language is inactive!

Please check configuration, try to use first active language


0 - NOTAUTH
You may not be able to visit this page because of:

an out-of-date bookmark/favourite
a search engine that has an out-of-date listing for this site
a mistyped address
you have no access to this page
The requested resource was not found.
An error has occurred while processing your request.
Please try one of the following pages:


Home Page (http://www.gmlogistic.pl/index.php)
If difficulties persist, please contact the System Administrator of this site.


Posiadam joomle 1.5.9

sunpietro
12-03-2009, 11:20
czy jest jakiś sposób na rozwiązanie tego problemu?
mam joomla! 1.5.9 i joom!fish 2.0.2

bazyl009
12-03-2009, 12:20
Doszedłem do jednego jeżeli posiadasz joomla 1.5 możesz zapomnieć o uruchomieniu na niej joom!fish-a 20 w wersji beta nie znam nikogo kto by to uruchomił i mu to działało. Sam borykam się bardzo z tym problemem i szczerze to wyrwałem już chyba kilka garści włosów :mad: ale co zrobić
Polecam Ci zajżeć tu

http://extensions.joomla.org/component/option,com_mtree/task,viewlink/link_id,460/Itemid,35/

Możeakurat tobie coś to pomoże wyszła wersja RC to już nie beta niektórzy twierdzą że im działa. Oddał bym wiele żeby mi ten ktoś to pokazał :cool:

Oto joomla 1.5.6 z fischem 2.0 - RC1 działa wszystko bez zarzutu. Serwer na nazwa.pl

http://leo-spa.pl (http://leo-spa.pl/)

rest26
10-04-2009, 09:01
Miałem ten sam problem z joomlą 1.5.7 i joomfish 2.0.3 stable. Łatwo nie było ale udało się w następujący sposób:
1. Upgrade joomli 1.5.7 do 1.5.10
2. Instalacja pakczki joomfish 2.0.3
3. Zmiana praw folderu cache z 755 na 777

W tym momencie nada był problem z zapisem w bazie aktywnych języków, ale zauważyłem różnicę w strukturze tabeli _languages. Owa tablica powinna mieć konstrukcję:
CREATE TABLE `jos_languages` (
`id` int(11) NOT NULL auto_increment,
`name` varchar(100) NOT NULL default '',
`active` tinyint(1) NOT NULL default '0',
`iso` varchar(20) default NULL,
`code` varchar(20) NOT NULL default '',
`shortcode` varchar(20) default NULL,
`image` varchar(100) default NULL,
`fallback_code` varchar(20) NOT NULL default '',
`params` text NOT NULL,
`ordering` int(11) NOT NULL default '0',
PRIMARY KEY (`id`)
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 ;

więc brakowało w niej kolumny shortcode

Po przebudowaniu tabeli zapisuwanie języków w bazie zadziałało bez problemu.

Kolejny problem to jeszcze zła struktura tabeli _jf_content (nie działało zapisywanie translacji). W tabeli tej należy dodać kolumnę original_text typu mediumtext zaraz po kolumnie original_value.

Po powyższych operacjach wszystko u mnie działa bez zarzutu.
Pozdrawiam

Tares
11-04-2009, 12:33
Używam Joomla! 1.5.9 i Joom!Fish 2.0.3 Stable release gdy próbuje przejść do Control Panel pojawia się błąd:


Parse error: syntax error, unexpected T_STRING, expecting T_OLD_FUNCTION or T_FUNCTION or T_VAR or '}' in /home/stachu/public_html/administrator/components/com_joomfish/classes/JCacheStorageJFDB.php on line 52

rest26
14-04-2009, 09:02
Używam Joomla! 1.5.9 i Joom!Fish 2.0.3 Stable release gdy próbuje przejść do Control Panel pojawia się błąd:


Parse error: syntax error, unexpected T_STRING, expecting T_OLD_FUNCTION or T_FUNCTION or T_VAR or '}' in /home/stachu/public_html/administrator/components/com_joomfish/classes/JCacheStorageJFDB.php on line 52

Miałem podobne błędy na joomla 1.5.7. Spróbuj zrobić upgrade do 1.5.10 i sprawdź konstrukcje tabel _languages i _jf_content.
U mnie pomogło.

sstanczuk
17-04-2009, 22:13
Miałem ten sam problem z joomlą 1.5.7 i joomfish 2.0.3 stable. Łatwo nie było ale udało się w następujący sposób:
1. Upgrade joomli 1.5.7 do 1.5.10
2. Instalacja pakczki joomfish 2.0.3
3. Zmiana praw folderu cache z 755 na 777

W tym momencie nada był problem z zapisem w bazie aktywnych języków, ale zauważyłem różnicę w strukturze tabeli _languages. Owa tablica powinna mieć konstrukcję:
CREATE TABLE `jos_languages` (
`id` int(11) NOT NULL auto_increment,
`name` varchar(100) NOT NULL default '',
`active` tinyint(1) NOT NULL default '0',
`iso` varchar(20) default NULL,
`code` varchar(20) NOT NULL default '',
`shortcode` varchar(20) default NULL,
`image` varchar(100) default NULL,
`fallback_code` varchar(20) NOT NULL default '',
`params` text NOT NULL,
`ordering` int(11) NOT NULL default '0',
PRIMARY KEY (`id`)
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 ;

więc brakowało w niej kolumny shortcode

Po przebudowaniu tabeli zapisuwanie języków w bazie zadziałało bez problemu.

Kolejny problem to jeszcze zła struktura tabeli _jf_content (nie działało zapisywanie translacji). W tabeli tej należy dodać kolumnę original_text typu mediumtext zaraz po kolumnie original_value.

Po powyższych operacjach wszystko u mnie działa bez zarzutu.
Pozdrawiam

Dla joomla 1.5.10 i JoomFish2.0.3 problem się powtarza, a pomysł wyżej prezentowany jest już zastosowany po instalacji standardowej.

Mam rozwiązanie tego problemu :)

plugins / system / jfdatabase / jfdatabase_inherit.php linie 67 i 68


//Public $ orig_limit = 0;

//public $orig_offset = 0;
administrator/components /com_joomfish/classes/JCacheStorageJFDB.php linia 52 i 53



//private $db;
//private $profile_db;
Działa na pewno bo sprawdzałem.

grzegorzb
25-03-2010, 15:12
Dla joomla 1.5.10 i JoomFish2.0.3 problem się powtarza, a pomysł wyżej prezentowany jest już zastosowany po instalacji standardowej.


Na joomla 1.5.15 i JoomFish 2.0.4 jednak nadal są problemy ze strukturą tabel. W jos_languages brakowało jeszcze `fallback_code` i `params` (w porównaniu do tego 'create table' wyżej).
Nie wiem czy te dwie kolumny mają znaczenie i czy bez nich byłby problem, ale dla pewności dodałem wszystkie trzy. Języki się zapisują :up: