PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z szablonem



BanTir
14-12-2008, 20:20
Witam

Niewiem czy ktoś będzie mi w stanie pomóc, ale nie wiem juz gdzie szukac i jak sobie z tym poradzić. Na stronie www.bantir.pl robie szablon i nie moge sie pozbyc tej pionowej kreski przecinajacej logo glowne!!! Czy ktoś może spojrzec na php-a i cos poradzic?


<?php
defined( '_VALID_MOS' ) or die( 'Direct Access to this location is not allowed.' );
// needed to seperate the ISO number from the language file constant _ISO
$iso = explode( '=', _ISO );
// xml prolog
echo '<?xml version="1.0" encoding="'. $iso[1] .'"?' .'>';
?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<?php mosShowHead(); ?>
<?php
if ( $my->id ) {
initEditor();
}
?>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; <?php echo _ISO; ?>" />
<link href="<?php echo $mosConfig_live_site;?>/templates/bantir/css/template_css.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
</head>
<body class="waterbody">

<div align="center">
<div id="container">
<div id="containerbg">
<div id="outerleft">
<!-- start logo -->
<div id="logo_glowne1">
<a href="index.php"><img src="<?php echo $mosConfig_live_site; ?>/templates/bantir/images/logo.gif" alt="logo image" border="0" align="top" /></a>
</div>
<!-- end logo -->
<!-- start top menu -->
<div id="topmenu">
<?php mosLoadModules('top',-1); ?>
</div>
<!-- end top menu. -->
<!-- start logo glowne -->
<div id="logo_glowne2">
</div>
<div id="pasek1">
</div>

<!-- end logo glowne -->

<div id="container_inner">
<!-- start left column. -->
<BR>
<div id="leftcol">
<IMG src="/templates/bantir/images/menu1.gif" height="30" height="171">
<?php mosLoadModules('left'); ?>
<IMG src="/templates/bantir/images/menu2.gif" height="30" height="171">
<?php mosLoadModules('user1'); ?>
</div>
<!-- end left column. -->
<!-- start content top wrapper -->
<?php
if (mosCountModules('user2') >= 1 OR mosCountModules('user3') >= 1 ) {
?>
<div id="content_top_wrapper">
<!-- start content top 1. -->
<div id="content_top1">
<?php mosLoadModules('user2'); ?>
</div>
<!-- end content top 1 -->
<!-- start content top 2. -->
<div id="content_top2">
<?php mosLoadModules('user3'); ?>
</div>
<!-- end content top 2 -->
</div>
<?php
}
?>
<!-- end content top wrapper -->
<!-- start main body -->
<div id="content_main">
<?php mosPathWay(); ?>
<table width="509" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tr>
<td>
<?php mosMainBody(); ?>
</td>
</tr>
</table>
</div>
<!-- end main body -->
</div>
</div>
<div id="outerright">
<!-- start right top header. -->
<div id="rightcol_top">
<?php mosLoadModules('header'); ?>
</div>
<!-- end right top header.-->
<!-- start right column. -->
<center>
<div id="pasek2">
</div>
<div id="rightcol">
<?php mosLoadModules('newsflash'); ?>
<?php mosLoadModules('right'); ?>
<?php mosLoadModules('user4'); ?>
<?php mosLoadModules('user5'); ?>
<?php mosLoadModules('user6'); ?>

<B><FONT color=white size=3>Serwis BanTir jest patronatem akcji:</FONT><br>
<a href="http://www.bantir.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=114&Itemid=51" border="0"><IMG src="/images/kult19.jpg"></a>
</div></center>
<!-- end right column. -->
</div>

<div class="clear">
</div>
<?php
if (mosCountModules('banner') >= 1) {
?>
<!-- start banner. -->
<div id="banner">
<?php mosLoadModules('banner'); ?>
</div>
<!-- end banner. -->
<?php
}
?>

<div id="blackline">
</div>
<div class="clear">
</div>
<div id="bottompadding"></div>
</div>
<!-- copyright notice -->
<div id="copyright">
<?php include_once( $GLOBALS['mosConfig_absolute_path'] . '/includes/footer.php' ); ?>
</div>

</div>
</div>

<?php mosLoadModules('debug', -1);?>
</body>
</html>

zwiastun
14-12-2008, 20:32
Tam nie ma żadnej kreski przecinającej logo. Jest prawdopodobnie odstęp 1px między #logo_glowne1, #topmenu, #logo_glowne2 a #rightcol_top

BanTir
14-12-2008, 20:44
no wlasnie o to mi chodzi niewiem gdzie ten 1px sie schowal nie moge go znalesc, zmniejszalem szerokosc w left i nic cale czas gdzies jest odstep

zwiastun
14-12-2008, 21:47
szerokość całej strony: 935px
szerokość lewego pojemnika 733px
szerokość prawego 202
ale
#outerright {
position:relative;
width:201px;
float:right;
clear:right;
}
To chyba tu ten problem

zwiastun
15-12-2008, 00:29
Znalazłem!

#rightcol_top, #rightcol {
clear:left;
display:inline;
float:left;
margin:0 0 0 1px; /*1 px maginesu z lewej strony */
overflow:auto;
width:202px;
}

a ma być


#rightcol_top, #rightcol {clear:left;
display:inline;
float:left;
margin:0;
overflow:auto;
width:202px;
}

BanTir
15-12-2008, 06:53
działa!!! dzieki wielkie, ale ja nad tym sie głowiłem to szok:P jeszcze raz dzieki