PDA

Zobacz pełną wersję : LaTeX w joomla 1.5.x



joomla
26-12-2008, 00:34
Witam, czy jest gdzieś dostępny plugin LaTeXa do wyświetlania wzorów matematycznych do joomli 1.5?

Dylek
26-12-2008, 01:26
A na extensions (http://extensions.joomla.org/extensions/5101/details) szukales?

joomla
26-12-2008, 01:55
własnie szukalem i wywala mi bląd przy instalacji: "Warning! Failed to move file. "

zmieniłem chmod katalogu tmp i wyskoczył mi taki błąd:
http://img68.imageshack.us/my.php?image=imagear5.jpg

Dylek
26-12-2008, 11:14
safe_mode ON?

joomla
27-12-2008, 00:28
Safe_mode i pozostałe parametry mam prawidłowe (na zielono przy instalacji), serwer na webd.pl,
Wersja Apache 1.3.41 (Unix)
Wersja MySQL 5.0.45
Wersja PHP 4.4.8
Wersja Perl 5.8.8

Problem w tym że nie mogę zainstalować czegokolwiek, dopiero jak zmieniłem chmody:
public_html z 750 na 755 potem 777
katalogi główne joomli z 755 na na 775 potem 777

sprawdzałem na CB bo latex nie chce się wgrać nawet po zmianach.
moduły przeszły ale com_comprofiler.zip nawet przy 777 wszędzie ustawionych nie chce się zainstalować - wyskakuje:

JFolder::create: Could not create directory
Component Install: Failed to create directory.: "/home/nazwa/public_html/administrator/components/com_comprofiler"
Message

Install Component Error

przy latexie pokazuje:

It was not possible to copy the selected file.
JInstaller::install: Failed to copy file: /home/nazwa/public_html/tmp/install_495558126b367/latex.php to /home/nazwa/public_html/plugins/content/latex.php

Install Plugin Error


Wy też macie takie problemy, trzeba zmieniać chmody za każdym razem gdy chcemy coś zainstalować ?

i co zrobic z tym komponentem żeby przeszedł?(mogę ewentualnie zainstalować od nowa joomlę ale ta jest praktycznie nowa także błędów raczej nie ma:/)

joomla
30-12-2008, 17:15
już po problemie, wystarczy pozmieniac chmody na 777 w katalogach tmp, administrator/components i components. Szkoda że trzeba samemu się domyślac, mogli by napisać przy instalacji...

Przemek19
24-09-2009, 22:35
Zainstalowałem "LaTeX for Joomla!"
http://extensions.joomla.org/extensions/vertical-markets/education/5101
tak jak podał wcześniej Dylek
Tylko jak tego się używa?

moje
24-09-2009, 22:39
A nie ma opisu, jak go używać, w konfiguracji tego dodatku?

zwiastun
24-09-2009, 22:40
Tego się akurat używa, gdy się wie, jak się tego używa. Radzę się dowiedzieć, co to takiego LaTeX

Przemek19
24-09-2009, 23:03
Wpisałem do artykułu \frac{1}{2} i mi pokazało ten sam napis a nie ułamek 1/2 ?

moje
24-09-2009, 23:05
Na pewno ma być [tex], a może trzeba użyć "klamerek"?

Przemek19
25-09-2009, 18:59
próbowałem:

\frac{1}{2}
{tex}\frac{1}{2}{/tex}

oraz
\begin{equation}
m = \frac{m_0}{\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}}.
\end{equation}

sprawdziłem w "Extensions">"Plugin Menager">"Content - Latex" jest enabled, czyli włączone
??

moje
25-09-2009, 22:18
http://extensions.joomla.org/extensions/search/latex

zwiastun
25-09-2009, 23:56
Jeśli dobrze rozumiem, to z tego dodatku nici
a) jest w wersji beta
b) służy do odczytywania plików .tex przywoływanych w artykułach
c) nie interpretuje, bo nie potrafi nagłówków dokumentów .tex, trzeba je wiec spreparować po to, aby...
d) jak pisze komentujący: podsumowując, co właściwie robi Latex dla Joomla? Kopiuje tekst z pliku .tex do artykułu, czyli coś, co potrafię zrobić bez dodatku.

Przykro.
PS W pierwszej swej wypowiedzi pomyślałem, że nie znasz języka, by skorzystać z działającego dodatku. Okazuje się że to jednak bubel.

Był kiedyś bot moslatex - spróbuj np. poszukać na joomlaos.de i uruchomić w trybie zgodności wstecznej

http://www.houseofzeus.com/moslatex/