PDA

Zobacz pełną wersję : Wracam do tematu: komentarz w prawej kolumnie



mysticman
02-01-2009, 19:53
Witam w Nowym Roku i bezawaryjnego działania Joomli wam i sobie życzę :)
A teraz do rzeczy: strona ma trzy kolumny - w pierwszej kolumnie tekst artykułu, w drugiej kolumnie dopisywanie komentarza do artykułu, w trzeciej kolumnie reklamy, video itp. (Podobnie jest na stronie bulvar.pl)
Problem: jak umieścić komentowanie artykułu w drugiej kolumnie nie zaś jak to bywa pod artykułem.

Może Zwiastun pomoże?

Pozdrawiam
Andrzej

zwiastun
02-01-2009, 20:39
Nie ma takiej opcji. I nie jest to dobry pomysł, nawet jeśli przymierzać się do opracowania. Nie sposób przewidzieć ilości komentarzy, a miejsce trzeba zarezerwować nawet jeśli będzie jeden - pod spodem pojawi się pusta przestrzeń. Poza tym: czemu taki układ ma służyć? Czytaniu komentarzy w trakcie czytania artykułu? Bajer zaskakujący użytkowników? A czy mile?
PS. Spojrzeć na jakiś komponent komentarzy z modułami. Przerobić moduł tak, żeby wyświetlał komentarze powiązane z wyświetlanym aktualnie artykułem.

mysticman
03-01-2009, 14:34
Nie ma takiej opcji. I nie jest to dobry pomysł, nawet jeśli przymierzać się do opracowania. Nie sposób przewidzieć ilości komentarzy, a miejsce trzeba zarezerwować nawet jeśli będzie jeden - pod spodem pojawi się pusta przestrzeń. Poza tym: czemu taki układ ma służyć? Czytaniu komentarzy w trakcie czytania artykułu? Bajer zaskakujący użytkowników? A czy mile?
PS. Spojrzeć na jakiś komponent komentarzy z modułami. Przerobić moduł tak, żeby wyświetlał komentarze powiązane z wyświetlanym aktualnie artykułem.

Dzięki za odpowiedź Zwiastun, gwoli ścisłości-ta opcja pojawia się wyłącznie podczas czytania całego artykułu więc pusta przestrzeń w drugiej kolumnie mi nie przeszkadza. Będę szukał dalej jakiegoś rozwiązania tym bardziej, że na bulvar.pl znaleźli :mad: Pozdrawiam

zwiastun
03-01-2009, 14:36
Podpowiedziałem rozwiązanie - trzeba napisać moduł i tyle. Przy odrobinie wprawy nieskomplikowane, trochę czasochłonne - ale kod jest w zasadzie stworzony w komponencie, jaki weźmiesz do obróbki

mysticman
08-01-2009, 11:38
Podpowiedziałem rozwiązanie - trzeba napisać moduł i tyle. Przy odrobinie wprawy nieskomplikowane, trochę czasochłonne - ale kod jest w zasadzie stworzony w komponencie, jaki weźmiesz do obróbki

Dzięki Zwiastun ale osobiście i od wielu wielu lat wyznaję prostą zasadę...żyj i daj żyć innym co oznacza w przypadku Joomli - dla rozrywki stawiam oparte na tym systemie swoje strony lecz korzystam z gotowych już rozwiązań komponentów, modułów i pluginów. Wiem jak i gdzie je zmodyfikować pod swoje potrzeby, podobnie z plikami .php i .css ale... nie mam pojęcia jak je się robi :confused:

I niech tak zostanie.

Zwiastun będzie pisał moduły, a ja będę wiedział jak i gdzie je najlepiej wykorzystać :)

Pozdrawiam
Andrzej