PDA

Zobacz pełną wersję : joomla na utf-8 + SEF URLe



qba
20-11-2005, 21:23
witam

mam prosbe/pytanie do bardziej obeznany userow joomli
w ktorych plikach joomli (wersja 1.0.3 test stable) nalezy dokonac zmian aby caly cms chodzil na kodowaniu utf-8?
(moja baza chodzi na utf-8, nie moge zmienic kodowania bazy)

pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc

zwiastun
21-11-2005, 15:37
ad. 1
wszystkie pliki xml w
/modules,
/mambots/w podkatalogach
/administrator/components/nazwa komponentu
/administrator/modules
pliki języka polskiego w /languages
w tym w pliku polish.php ustawić w linii gdzieś około 1000 charset
wszystkie pliki zapisać w kodowaniu utf-8
w plikach xml dodatkowo zmienić deklarację kodowania

ad. 2 zasada forum:jeden wątek= jeden temat

qba
21-11-2005, 15:56
rozumiem ze w plikach sql przed instalacja nie trzeba nic zmieniac?

zwiastun
21-11-2005, 20:53
Sory, zapomniałem o nich, polskie pliki sqla też sa kodowane w iso-8859
+ należałoby przekodowac pliki instalatora, ale to pwno ona jakoś przeżyć (5 minut a da się przeczytać)

qba
23-11-2005, 23:41
tak z ciekawosci, mozecie polecic mi jakis soft ktory w sposob automatyczny (czyli bez potrzeby otwierania kazdego pliku osobno i zapisywania na nowo) skonwertuje mi pliki joomli z iso-8859-2 do utf-8?

zwiastun
24-11-2005, 00:50
A na deser, po zakończeniu podziękuje, że mógł dla nas popracować.
Też bym chciał. Nie znam, ale moze cosik takiego jest. Deseru być juz nie musi.
:)

qba
24-11-2005, 17:00
no fakt, w tym wypadku deser nie jest konieczny ;-)
ale sam program by sie przydal, jestem pewien ze (gdzies, kiedys) cos takiego widzialem.
bo w sumie w komputerach najpiekniejsze jest to ze mozna mniej robic a wiecej myslec :P

EDIT:
no wiec gdyby ktos jeszcze potrzebowal:
http://www.gzegzolka.com
co prawda rejestracja kosztuje (az ;-) ) zlotowke ale program konwertoruje kompletnie wszystkierodzaje kodowania, dziala na wielu plikach na raz, polecam

zwiastun
24-11-2005, 18:48
a cy (to specjalnie) ten program(ik) to zmienia tez linie z deklaracją kodowania i wysukuje te pliki co je ma przekodować?
Bo, qrcze, wydać złotówę, to może być problem

qba
24-11-2005, 19:06
deklaracje kodowania tez raczej zmienia (bynajmniej mi zmienil ;)
z tego co narazie udalo mi sie zauwazyc to sam rozpoznaje pliki ktore nalezy przekodowac, omija pliki binarne etc
no ale jak skoncze wyraze ostateczna opinie ;]
w kazdym badz razie polecam sciagnac (za darmo) i przetestowac