PDA

Zobacz pełną wersję : SEF URLe w joomli



qba
21-11-2005, 15:53
witam

jakie czynnosci musze wykonac, co zainstalowac aby linki byly skracane do slow z title?
tzn jezeli tytul artykulu to zalozmy "aaa i bbb" to link wygladalby mniej wiecej tak: www.mojastrona.pl/dzial/kategoria/aaa,i,bbb.html (http://www.mojastrona.pl/dzial/kategoria/aaa,i,bbb.html)
wazne jest takze zeby polskie znaki specjalne w URLu byly zamieniane na ich odpowiedniki (ą do a itepe)
BTW czy "SEF advance" zamienia polskie znaki diakrytyczne na ich odpowiedniki?

livio
21-11-2005, 22:18
SEF, a to, o czym Ty piszesz, różni się trochę.
Coś pogmatwałeś. Nie licz na odpowiedzi.

qba
21-11-2005, 22:45
dlaczego tak uwazasz?
jezeli linki beda zawieraly w sobie slowa kluczowe to chyba beda bardziej przyjazne wyszukiwarka?
dodatkowo linki beda latwiejsze do zapamietania ;-)
i czemu mam nie liczyc na pomoc?

romus
21-11-2005, 23:32
Musisz wrzucić sobie komponent "404 SEF for Mambo" , problem jest taki, że nie zamienia polskich znaczków - zostają puste miejsca :confused: . Jak by ktoś rozwiązał ten problem niech podrzuci odpowiedz.

qba
21-11-2005, 23:36
no wlasnie caly problem z tymi polskimi znakami :D

pawel
08-12-2005, 13:31
Polecam OpenSEF

qba
09-12-2005, 00:18
testowalem juz openSEFa (a raczej Xaneon Extensions for Mambo),
ale z tego co zauwazylem moze on tylko wycinac okreslone znaki,
nie potrafi ich zastepowac innymi
co do komercyjnego SEF advance to potrafi zamieniac jeden znak na drugi w URLu,
ale z tego co wyczytalem na anglojezycznych forach
(mozliwe ze nieaktualne) ta funkcja stwarza troche problemow

pawel
09-12-2005, 00:27
Witaj,
a po co wycinać lub zamieniać?

przecież OpenSEF pozwala zdefiniować skąd ma pobierać treść do linku
czy z Tytułu newsa czy z Opisu Newsa.(tak samo jest w przypadku kategorii czy sekcji) - Przy wprowdzaniu każdego newsa z poziomu administratora - są dwie linijki Tytuł i Opis Tytułu (ja tak mam to przetłumaczone)

Ja robię tak - tytuł wprowadzam poprawnie z polskimi znakami
a Opis tytułu - taki sam ale już bez polskich znaczków.

System OpenSEF bierze treść do linka z Opisu tytułu i wszystko działa OK.

qba
09-12-2005, 15:55
strasznie lopatologiczne rozwiazanie ;-)
ale w sumie mozna by tak robic przy mniejszych projektach
przy czyms wiekszym kiedy jest wiecej wspolpracownikow latwo o pomylke
a juz nie daj boze kiedy jakies tresci nadsylane przez userow z zewnatrz w duzych ilosciach,
trzeba by edytowac kazdy opis :/

BTW czy wyszla juz jakas stabilna wersja openSEFa?
z tego co widze na opensef.org wynika ze narazie to ciagle jest xenon extension dla mambo
a ostatnie newsy sa sprzed kilku miesiecy

pawel
09-12-2005, 16:52
Ogólnie działa
uruchomiłem na tym dwa małe projekty - joomla najnowsza z łatkami
i jest OKI.

W jendym projekcie mam doinstalowany bookmarks a w drugim joomlaboard
+ w obu statystyki TFS - działa dobrze ale nie bardzo dobrze - tzn zamienia tylko linki częściowo w tych dwóch komponentach - tylko nazwy komponentów zamienia a reszty nie chce automatem.

Nie miałem czasu jeszcze nad tym bliżej popracować.

qba
09-12-2005, 17:22
wiec "problem" pozostaje nierozwiazany
na pocieszenie powiem ze wyczytalem gdzies na forum joomli ze do 1.1 bedzie calkiem fajny SEFbot o dyzych mozliwoscia :D

pawel
09-12-2005, 21:27
To i tak duży krok naprzód że zamiast nazw komponentów można sobie wpisać co się chce.