PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wyświetlaniem tabelek w IE



fandance
20-03-2009, 15:09
Witam, mam problem. Wklejam do artykułu tekst i tabelki wcześniej edytowane w ms word i na ff wyświetla wszystko jak marzenie a w IE niestety nie.... W czym problem? Jak go usunąć?

idek
20-03-2009, 17:12
Problem w tym, że robisz coś w wordzie, a potem to wklejasz do edytora WYSWIG. Tak nie należy robic! Dlaczego?

Wklej sobie byle jaki tekst z worda (jakiś większy fragmencik około 20 linijek np.) a poźniej zaglądnij w kod HTML i zobacz ile tam jest niepotrzebnego kodu!

ostatnio był temat, w kóórym ktoś polecał edytor JCK chyba, ale sobie nic uciąć nie dam - bo podobno on fajnie czyści naleciałości z worda

ppilus
20-03-2009, 19:23
Aha, JCK ma coś takiego, że jak w nim zrobimy Ctrl+V to się pokazuje okienko "Paste as Plain Text" i do niego wklejany jest tekst.
Zawsze też można zaznaczony tekst z MS Word wkleić najpierw do Notatnika a potem skopiować go ponownie do edytora używanego w Joomla!.

zwiastun
20-03-2009, 19:33
Standardowa wersja JCE ma naprawdę bardzo dobrego czyściciela z worda. I tabelki można kopiowac :)

ppilus
20-03-2009, 19:44
No proszę, o tych tabelkach to nie wiedziałem, nawet nie próbowałem takich numerów bo z góry zakładałem, że się nie da :) a JCE używam nie od dziś. Dzięki ;)

trzepiz
20-03-2009, 19:45
tabele często sprawiają problem na IE . ( ale nie tylko ). Rozwiązaniem często okazuje się być ustawienie dla każdej z komórek zdefiniowanej szerokości i wysokości.

Wiedząc, że tabelki robiłeś sobie w Wordzie .. pewnie nie wiesz jak tworzyć, edytować tabele z poziomu HTML .. dlatego pomocne będzie to:

http://www.kurshtml.boo.pl/html/tabele.html

ewentualnie możesz wykorzystać jakiś program do tworzenia stron .. Dreamweaver, Pajączek itd .. (znajdziesz masę programów w internecie)

fredie
20-03-2009, 20:32
w panelu administracyjnam jet opcja o czyszczeniu kodu HTML
Mozna zaznaczyc aby Edytor automatycznie czyscil kod przy wrzuceniu tekstu.
Standartowo jest zaznaczony, zeby nie ruszal :)

iwoh
28-04-2009, 12:22
Dołączam się do tematu.
Pod adresem http://gizex.eu/nowa_strona/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=54
znajduje się art., w którym jest tabelka. Tabelka ta jest wyświetlana poprawnie w Firefoxie (chodzi mi o kolorowanie wierszy głównie), a w IE 7.0.5730. nie ma kolorowania wierszy.
Nie używam edytora pod joomla. Artykuły piszę w html. Joomla 1.5.10.
Tabelka wpisana jest tak:


<DIV class=tabela style="FONT-SIZE: 7pt">
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0>
<TBODY>
<TR class=pomarancz vAlign=center align=left>
<TD width="40%"><div align="left"><STRONG>Typ kotła</STRONG></div></TD>
<TD align=middle><div align="center"></div></TD>
<TD align=middle><div align="center"><STRONG>GR-40/p</STRONG></div></TD>
<TD align=middle><div align="center"><STRONG>GR-50/p</STRONG></div></TD>
<TD align=middle><div align="center"><STRONG>GR-65/p</STRONG></div></TD>
<TD align=middle><div align="center"><STRONG>GR-80/p</STRONG></div></TD>
<TD align=middle><div align="center"><STRONG>GR-100/p</STRONG></div></TD>
</TR>
<TR class=ciemny vAlign=center align=left>
<TD width="40%"><div align="left">Moc znamionowa kotła</div></TD>
<TD align=middle><div align="center">[KW] </div></TD>
<TD align=middle><div align="center">17 </div></TD>
<TD align=middle><div align="center">27 </div></TD>
<TD align=middle><div align="center">35 </div></TD>
<TD align=middle><div align="center">45 </div></TD>
<TD align=middle><div align="center">70 </div></TD>
</TR>...
.....

a w css mam:


div.tabela {
font-size:11px;
}
.tabela p {
margin:0;
padding:0;
}
.tabela td{
border:1px white solid;
padding:2px;
margin:0;
}
tr.ciemny {
background-color:#d0d0d0;
}
tr.pomarancz {
background-color:#FF6600;
color:#FFFFFF;
}
.tabela table {
background-color:#f0f0f0;
}

Co zmienić żeby w IE też było dobrze wyświetlane?

trzepiz
28-04-2009, 12:27
a czy w :


<DIV class=tabela style="FONT-SIZE: 7pt">nie powinno być :



<DIV class="tabela" style="FONT-SIZE: 7pt">

iwoh
28-04-2009, 12:43
Oczywiście, masz rację. Zmieniłam, ale to nic nie dało ;-(

zwiastun
28-04-2009, 12:50
1: pt to miara drukarska.
2:TABLE, TR, TD, div align=center, itp. epoka html, żyjemy w XHTML, ale na upartego oczywiście można
3: niekonsekwencja w stosowaniu cudzysłowów
4. wyrównanie w pionie do środka jest w tabeli standardowe, po co to w ogóle ustawiać

Proponuję więc zacząć od uporządkowania kodu. Nie zauważyłem, żeby IE stosowała jakieś inne reguły formatowania tabel niż FF. Chyba, że IE przejdzie sobie w tryb dziwności, co prawdopodobnie w Twoim przypadku dość prawdopodobne...