PDA

Zobacz pełną wersję : 3 problmy nowego ! Zoom , Tiny MCE , blokada



elfis
25-11-2005, 02:17
Witam mam astepujace problemy :

1. Szukam galerii zdjec fotek ktora by miala robienie linków lub dodanie jakiegos menu przy dodawaniu nowych artykulow.Instalowalem Zooma
lecz wystapily problemy z plikiem tools.php i niewiem czy jest to zwiazane z tym ale generowany kod przez automat galeri po wklejeniu jako tekst do artykulu pozostaje tekstem. Szukam jakiegos odpowiednika !
cos na wzor tej (http://www.gameonly.pl/?dzial=encyklopedia&id=643&platforma=ps2)strony. Po kliknieciu na fotke otwiera sie okno z mozliwoscia ogladniecia fotek danego tematu)

2.Ztrasznie irytuje mnie TinyMCE raz dziala dobrze raz nie (Brak czesciowo menu pisania artykulow oraz brak mozliwosci zapisania) jak poprawic te bledy lub jak zainstalowac FCK.

3. Jak wylaczyc blokowanie zeczy ktore zmieniam (Po zapisaniu zmień prawa dostępu do pliku, aby uniemożliwić zmiany jest odchaczona)

:o Ok to wszystko mam naadzieje ze znajda sie choc wskazowki na zozwiazanie tych problemow. I nie piszczie ze mam uzyc szukaj bo juz to robilem, bylo tam kilka tematow podobnych lecz nie takie same.

THX

a to konfiguracja konta :z system info
PHP zainstalowne na:
Wersja bazy danych: 4.0.24
Wersja PHP: 4.3.11
Informacje systemowe PHP zainstalowne na: Linux zum 2.4.31-grsec #2 SMP Tue Oct 18 00:34:53 CEST 2005 i686 Wersja bazy danych: 4.0.24 Wersja PHP: 4.3.11 Serwer: Apache/1.3.33 (Unix) mod_ssl/2.8.22 OpenSSL/0.9.6c
WebServer to PHP interface: cgi
Parametry PHP: Safe Mode: OFF Open basedir: none Display Errors: ON Short Open Tags: ON File Uploads: ON Magic Quotes: OFF Register Globals: ON Output Buffering: OFF Session save path: /tmp Session auto start: 0 XML enabled: Yes Zlib enabled: Yes Wyłączone funkcje: mail,system,exec,passthru,proc_open,shell_exec Edytor WYSIWYG: Edytor TinyMCE

zwiastun
25-11-2005, 03:48
Zasada każdego forum: jeden problem = jeden post. Podziel go na części. Przy okazji - o zoom coś dokładniej, jaka wersja. Na temat blokowania jest wątek, jest również dokładne info na pomoc.joomla.pl w Ekranach Pomocy.
Ad.
Nie piszcie, itd...
Fajny jesteś, a niby dlaczego? Jeśli będziesz pytać o rzeczy poważne, a ktoś potrafi odpowiedzieć, to i odpowie. Jeśli będziesz zawracać głowę sprawami już opisywanymi, dostaniesz czasem pouczenie. Trzeba się do tego przyzwyczaić. To nie Ty robisz komuś "łaskę", że zadajesz pytanie! A tutaj nie ma nikogo, kto jest zobowiązany udzielać komukolwiek odpowiedzi. To jest forum użytkowników, a nie forum klientów! Możesz liczyć tylko na życzliwośc innych.

elfis
25-11-2005, 06:10
<P>A wic wersja :z00mGallery25b3PL.zip</P>
<P>bledy to</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/dealer/main/pkg/elfismedia/web/html/components/com_zoom/lib/toolbox.class.php on line 1054</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>exec('convert -version', $output, $status);</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/dealer/main/pkg/elfismedia/web/html/components/com_zoom/lib/toolbox.class.php on line 1069</P>
<P><BR>&nbsp; exec('jpegtopnm -version 2&gt;&amp;1',&nbsp; $output, $status);</P>
<P><BR>Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/dealer/main/pkg/elfismedia/web/html/components/com_zoom/lib/toolbox.class.php on line 1110</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>&nbsp;exec('ffmpeg -h',&nbsp; $output, $status);</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/dealer/main/pkg/elfismedia/web/html/components/com_zoom/lib/toolbox.class.php on line 1125</P>
<P>&nbsp;</P>
<P><BR>exec('pdftotext',&nbsp; $output, $status);</P>
<P>&nbsp;</P>
<P><A href="http://www.mambers.com/showthread-t_38143-page_2.html">http://www.mambers.com/showthread-t_38143-page_2.html</A></P>
<P>&nbsp;</P>
<P>tak wiec chcialbym zeby po wklejeniu tego (&nbsp;&nbsp;{moszoomthumb imgid=1} ) pojawila mi sie miniaturka oraz link do wyskakujacego okna pelnego obrazku. (zainstalowalem nawet Zoom Thumb i niby mialo sie pojawic dodatkowe menu w pisaniu artykulow)</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>Bardzo prosze o pomoc. Dziekuje</P>

elfis
25-11-2005, 06:24
Na oficjalnej stronie Zoom pisze cos takiego

TurboGlider
Visitor
{moszoomthumb imgid=1} problem - 2005/11/23 16:16 Hi!

I can't get {moszoomthumb imgid=1} text in contents to work. It will only display this text.
I have Mambo 4.5.2.

Have I missed something when I installed zOOm or? http://www.zoomfactory.org/components/com_simpleboard/emoticons/huh.gif

Greetings TurboGlider reply (http://www.zoomfactory.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=28&func=post&do=reply&replyto=7037&catid=5) | quote (http://www.zoomfactory.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=28&func=post&do=quote&replyto=7037&catid=5) TurboGlider
Visitor
Re:{moszoomthumb imgid=1} problem - 2005/11/23 17:56 I found that I've missed to install the mambot, but know I got another error.
The path I got to my thumbs are mamboimageszoom..... It will not print the between mambo and images. I've tried to change the path in zoom config. but moszoomthumb will always print "images/zoom" at phpcode -> $zt_param['path_zoom']

What is wrong?


I pozatym w poscie z kompatybilnoscia do joomli 1.3 zaznaczyl ze galeria wyszla wczesniej niz joomla 1.3 i jest wiele bledow ktore zostana poprawione w nastepnej wersji. <lol> MAM NADZIEJE

zwiastun
25-11-2005, 14:02
No więc już znasz odpowiedź w sprawie zoom - wersja, którą zainstalowałeś, dziala na mambo 4.5.2 a i czasem sprawia kłopoty. Trzeba, niestety poczekać. Josh obiecał polską wersję Pony Gallery, będzie pewno za kilka dni

elfis
25-11-2005, 19:29
Wic tak !! Działa mi wszystko co chciałem !!

Zrobiłem tak zainstalowałem moszoomthumb-1[1].0.beta.1.1.zip i już byly jakies postepy tzn. zamiast textu pojawila sie ramka. Dlaczego nie było obrazka , namiary na po kliknieci na wlasciwosci obrazka były http://www.mojastrona.plimages/zoom/LWOOYD/thumbs/153b.jpg konbinowalem wkonfigach i nic , a wystarczylo wejsc do opcji ota i zmienic mu config na //images potem spowrotem na /images i zapisac . I juz mialem miniaturki tylko po nacisniecu pisalo mi o bledzie 85 juz nie pamietam w ktorym pliku , co sie okazalo brak pliku zoom_config.php przyczynil sie do nieszczesnych problemow w polskiej instalce go nie bylo wiec sciaglem wczesniesza wersje beta2 i skopiowalem do /web/html/components/com_zoom/ i wszystko dziala . JUUUUUPI Super.
Z edytorem tez sobie poradzilem zainstalowalem najnowsza wersje bota FCK i bot_mosce103Final_pl i wszystko dziala jak nalezy. Jedyne co mnie martwi to dlaczego niemam tego (http://www.jetze.com/mos1/index.php?option=com_zoom&page=view&catid=5&PageNo=1&key=1&hit=1) , ale mniejsza byle ze dziala HEHE.

Ok pozdrawiam wszystkich NARKA.

mambol
25-11-2005, 21:50
Jedyne co mnie martwi to dlaczego niemam tego (http://www.jetze.com/mos1/index.php?option=com_zoom&page=view&catid=5&PageNo=1&key=1&hit=1) , ale mniejsza byle ze dziala HEHE.


Wystarczy przeczytac instrukcje instalacji (http://www.jetze.com/mos1/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=35)
Trzeba wprowadzic kilka zmian w plikach zooma i joomli

happyland
22-12-2005, 16:08
Czy jest gdzieś dostępne tłumaczenie tej instrukcji?

mambol
22-12-2005, 16:21
Czy jest gdzieś dostępne tłumaczenie tej instrukcji?

Raczej nie - lepiej napisz z czym masz problem.
Dodatkowo jezeli uzywasz newej wersji galeri Zoom (tej ze zmieniona struktura katalogow na /etc /lib /www) trzeba niestety wprowadzic pare poprawek w kodzie.

happyland
22-12-2005, 16:57
Główny problem to błąd podczas wgrywania zdjęć.