PDA

Zobacz pełną wersję : jak zrobic aby Topmenu zmienialo zawartosc mainmenu?



sigman
02-12-2005, 16:02
Witam, jestem poczatkujacy w tematyce cms jak i Joomli. Do tej pory wszystko pisalem sam w phpie.
Chcialbym zrobic strone dzialajca na wzor tej: http://fundacja.ekspert-kujawy.pl/index.php

Tlumaczac moj problem za powyzszym przykladem, dokladnie chodzi mi o to aby menu gorne zmienialo zawartosc menu znajdujacego sie po lewej stronie tak jak menu gorne: [O Fundacji, Kujawskie Biuro karier, Centrum Szkoleniowe...] zmienia menu po lewej stronie.
Czy trzeba to zrobic za pomoca modolu Sections?

Moje drugie pytanie, czy jest mozliwe aby zmieniac tez kolor tla calej strony wraz z odpowiednim wyborem opji w np gornym menu?

zwiastun
02-12-2005, 16:56
Witaj Początkujący!
Zapewne wiesz, że zwłaszcza dla początkujących są przeznaczone poradniki.
Wiesz również na pewno, że forum, to miejsce, na którym zadaje się pytania o problemy trudne, nierozwiązane w poradnikach.
I zapewne, zanim napisałeś post, zapoznałeś się z zasadami pisania postów, a jeśli nawet nie, to przecież wiesz, że jest taka prosta zasada: jedno pytanie=jeden temat (wątek).

Żebyś nie bładził zbytnio, podpowiem, że trop z modułem sections nie jest dobry, poczytaj o tworzeniu menu, o ustawieniach modułów (szczególnie tym które mówi, na której co się ma ukazywać stronie).

A resztę znajdziesz w linkach poniżej.

sigman
02-12-2005, 17:24
ok pospieszylem sie z tym zapytaniem ;-) wsrod ogroma informacji ciezko mi bylo znalezc tutoriala (szczegolnie w polskiej wersji jezykowej), ktory by mnie szybko oswiecil. Udalo mi sie znalezc dobry dla poczatkujacych poradnik Anny Callahan pewnie powszechie znany wsod Joomlowiczow, ktorzy juz w tym troche siedza: http://forum.mamboserver.com/showthread.php?t=43240

Do admina: Mozesz wyrzucic ten watek aby nie zasmiecal formum :)albo zostawic ku przestodze innym, zanim zadadza tego typu antyregulaminowe pytania ;)


pozdrawiam :)
sigman

zwiastun
02-12-2005, 23:21
Muszę przyznać, że jesteś dobrym szukaczem.
To zajrzyj jeszcze TUTAJ:
Wskazówki Anny Callahan - http://www.joomlademo.pl/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=1&id=180&Itemid=128 (http://www.joomlademo.pl/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=1&id=180&Itemid=128)
Albo TUTAJ
Wskazówki Anny Callahan - http://mambopl.net/index.php/content/view/179/52/ (http://mambopl.net/index.php/content/view/179/52/)

arika
23-02-2006, 11:15
Przeczytałem wszystkie rady Anny, poszukałem w sieci, poczytałem instrukcje do Joomli, ale nadal nie wiem jak to zrobić.
Próbowałem użyć tego http://developer.joomla.org/sf/projects/extended_menu, i coś wychodziło ale nie do końca.

Czy może ktoś dokładniej to wyjaśnić, jak zrobic aby Topmenu zmienialo zawartosc mainmenu?
Czy wystarczą standardowe moduly Joomli?
I jak ewentualnie poustawiać odpowiednie opcje?

zwiastun
23-02-2006, 11:25
No to objaśnij jeszcze, o co Ci dokładnie chodzi. W jakim sensie górne, dodatkowe menu ma Ci zmieniać główne menu serwisu?

arika
23-02-2006, 12:32
Chodzi mi o dokładnie ten sam efekt jak na stronie
http://fundacja.ekspert-kujawy.pl/index.php, o co pytał [sigman] na początku tego wątku.

Czyli naciskając na górne menu zmieja się menu po lewej stronie.

Może to jest primitywnie prostę, ale nie potrafię tego rozwiązać.

danieladrianka
23-02-2006, 13:56
na przykladzie tej stronki co podalas link:

zrób 4 nowe menu o tematyce takiej jak te 4 linki u góry w topie, poczym na kazdej z podstron otwieranej za pomoca top menu opublikuj tylko jedno menu z tematyką odpowiadającą temu top menu
Czyli kazde to nowe lewe menu ma byc opublikowane tylko na 1 stronie - własnie tej która się otwiera po kliknieciu w odpowiedni link w top menu;)
Zakręciłem , ale mam nadzieję że rozumiesz:)?