PDA

Zobacz pełną wersję : Problem ze znakami polskimi



sztos
07-12-2005, 19:02
zrobilem stronę na swoim serwerze na kompie, przezucilem ja na ehost i nie dzialaja polskie znaki. tzn przed kazdym polskim znakiem pokazuje sie takie A z daszkiem i nie ma Ć i Ó. co zorbic pomozcie

vj_
07-12-2005, 19:24
Ja bym wykasował bazę i wgrał od nowa, tylko że tym razem bym się nad tym jak jest ustawione kodowanie w bazie, bo to jest dość istotne jak widzisz :)

pozdrawiam

sztos
08-12-2005, 02:35
Jestem kojmpletnym laikiem infomatycznym prosze wytlumacz o cochodzi zeby wgrac jeszcze raz baze?
zaznacze iz problem z polskimi znakami byl rowniez jak zainstalowalem joomla na localhost z ta roznica ze znaki nie zawsze siepojawialy w panelu administratora a sama tresc strony byla normlanie z polskimi znakami a po zainstalowaniu strony na ehost w testach na stronie pojawil sie wlasnie taki problem

dodam iz rowniez na serwerze ehost w panelu administratora joomli jest taki sam problem z polskimi znakami jak w tresci strony. a wogole panel administratora jest tylko wczesci spolonizowany

zwiastun
08-12-2005, 12:23
W forum jest i wykaz wątków i wyszukiwarka. Zanim założy sie nowy wątek, warto sprawdzić, czy temat nie jest poruszony, a nawet rozwiązany.
Proszę poczytać m.in.
http://forum.joomla.pl/forum/showthread.php?t=293

Jestem kojmpletnym laikiem infomatycznym prosze wytlumacz o cochodzi zeby wgrac jeszcze raz baze?
Na temat obsługi bazy danych również była juz odpowiedź

sztos
08-12-2005, 12:38
O toz zdazalo mi sie korzytac wczesniej z jakiekolwiek forum i pierwsze co zrobilem jeszcze przed zarejstrowaniem to sprawdzilem ""historie" ale niestety nie znalazlem odpowiedzi na swoje pytania i dlatego poddalem sie procedurze instalacyjnej i zalozylem nowy topic.
Niestety po przeczytaniu tego tematu wskazanego przez Ciebie (ktory juz wczesniej przegladalem) nie zrobilo mi sie ani troszke jasniej tylko wrecz ciemniej.
z tego co zrozumialem to trzeba skorzytac z serwera ktory nie ma php5 badz przekonwertowac wszystko co chyba bedzie prostszym zadaniem? tylko gdyby ktos mogl mi nakreslic jak to zrobic to bede wdzieczny
Pozdrawiam

zwiastun
10-12-2005, 00:31
1. Nowy topic czyli nowy temat (chyba można mówic i pisać po polsku?) zakłąda się, nie wtedy, gdy nie masz w istniejących odpowiedzi na Twoje pytania, ale wtedy, gdy temat, jaki chcesz rozpocząć nie istnieje. A wątek na ten temat istnieje. Nie jeden zresztą.
2.

z tego co zrozumialem to trzeba skorzytac z serwera ktory nie ma php5 badz przekonwertowac wszystko co chyba bedzie prostszym zadaniem? tylko gdyby ktos mogl mi nakreslic jak to zrobic to bede wdzieczny Tzn. od czego zacząć, o tego co to znaczy przekonwertować? Czy od tego, co przekonwertować?
Na oba pytania również są już odpowiedzi na forum.

Tyle, że i ja już znaleźć nie mogę - ot właśnie, przez zakładanie rozlicznych watków na ten sam temat.
Przekonwertowac trzeba
1. pliki bazy danych w katalogu includes (mowa o polskich, oczywiście0
2. Pliki polish.php i admin.polish.php jeśli jest (wersja 1.03 test)
3. Wszystkie pliki .xml w katalogach /modules/ mambots/ administrators/modules/ administrator/components
W plikah .xml dodatkowo zmienić deklaracje kodowania