PDA

Zobacz pełną wersję : josDirectory PL



kotos
07-12-2005, 19:50
Testowalem komponent.
W dziale produkt wyskakuje "Musisz podac nazwe pliku z obrazem"
Rozumiem ze komponent byl tlumaczony ale gdzie podac ta nazwe i jakiego obrazu?

Poza tym jak mam produkt bez obrazu to co? Nie da rady go dodac?

Jest blad z uploadowaniem obrazkow.
Nie ma sciezki.../images/stories/josdirectory/img_pictures
oraz.. /images/stories/josdirectory/img_thumbnails

Za to istnieje.../images/stories/img_pictures
/images/stories/img_thumbnails

Wiec na razie trzeba recznie wrzucic 2 katalogi (pict.. i thumbnails) do recznie utworzonego katalogu /josdirectory

---
Nie dziala opcja robienia miniaturek z dodawanych fotek
(GD Version bundled (2.0.28 compatible)
---
Nie dziala dodawanie fotek z pliku zip.

zwiastun
08-12-2005, 11:45
Dzięki wielkie.
1. Jak to bywa. Poprawnie przygotowany plik instalatora "udało mi się" nadpisać wcześniejszą wersją.
2. Obok wymienionych przez Ciebie koniecznie trzeba jeszcze założyć "ręcznie" w images/stories katalog: /josdirectory/docs
3. Kwestię tworzenia miniaturek musimy rozpoznać szczegółowiej, bo podczas testów w tej mierze wszystko było OK
Jescze raz dzięki

kotos
08-12-2005, 13:34
Jak naprawisz daj znac, potestuje bo potrzebowalbym takiego komponentu

powodzenia

zwiastun
08-12-2005, 15:00
Po założeniu tych katalogów i ustawieniu do nich praw dostępu, reszta nie powinna sprawiać problemów. Sprawdź dodatkowo, czy w konfiguracji masz właściwie podane ścieżki do obrazków i miniaturek oraz czy katalog media ma ustawione prawa do zapisu (wykorzystywany jest jako katalog tymczasowy przy tworzeniu miniatur)

kotos
08-12-2005, 15:57
Wszystko dziala tylko nie robi miniaturki :(
A jak nie robi minaturki to sie upiera " Musisz podac nazwe pliku miniaturki" Wiec kupa :(

hecz
08-12-2005, 23:31
U mnie po stworzeniu kategorii i jej opublikowaniu kategoria nie jest dostepna podczas dodawania nowej oferty ;( (kategorie sa widoczne w oknie glownym komponentu ale nie ma ich podczas dodawania) Nie moge przetestowac komponentu poniewaz nie moge dodac zadnych nowych produktow bo nie mam kategorii :)

Selenga
16-02-2006, 18:08
Mam do przygotowania katalog produktów i w zwiazku z tym zainstalowalam josDirectory, które wyglądało na dokładnie to co potrzebuję. Oczywiście przeszłam przez wszystkie zglaszane problemy z tworzeniem katalogów do obrazków i miniaturek - utworzyłam je ręcznie tam gdzie trzeba, dodałam też prawa do zapisu dla katalogu Media, utworzyłam katalog docs, ustawiłam wszystko co trzeba w konfiguracji.
Ale niestety miniaturki się nie tworzą (próbowałam z obydwoma metodami ich tworzenia) a po ręcznym wrzuceniu miniaturek na serwer są one niewidoczne przy wprowadzaniu danych produktu. No i oczywiście nie da się z tym nic zrobić bo bez nazwy miniaturki nie da się danych produktu zapisać.
Próbowałam zaremować sprawdzanie czy jest miniaturka, ale to nic nie dało bo po kliknieciu na zapisz nic się nie działo i nic się w bazie nie zapisywało.

Czy ja cos źle robię?

Problem polega na tym, że ja to przygotowuje dla kogoś kto
jeszcze mniej wie o posługiwaniu się programami niż ja i musi mieć możliwość "bezmyślnej" obsługi.

Chciałabym wiedzieć czy mam szukac czegoś innego do obsługi tego katalogu czy da się coś zrobić z josDirectory?

lsk9
05-03-2006, 21:46
Jak całkiem wyłączyć pokazywanie się obrazków i miniatur w Josdirectory?
nie chcę też aby były widoczne pola Autor i wpisał.
Czy to możliwe?

zwiastun
05-03-2006, 22:02
Nie da się wyłaczyć pokazywania obrazków!

lsk9
05-03-2006, 23:21
ok dzieki :(
a co z autorem i wpisującym??


-------
PL Joomlas sa wielcy

zwiastun
06-03-2006, 00:18
Dostępne opcje masz w konfiguracji komponentu.

Szmaya
25-03-2006, 15:24
Tez miałem ten sam problem z miniaturkami.
w config.josdirectory.php zauwazyłem wpis
$jdpaththumbs = "/images/stories/josdirectory/img_pictures/img_thumbnails";
wiec katalog dla miniaturek nalezy utworzyc w images/../img_pictures a nie w głownym images/../jos_directory
albo zmienic sciezke w konfiguracji josdirectory.
u mnie pomogło tworzy miniaturki i mozna dodać produkty.

Selenga
06-04-2006, 18:44
dzięki za podpowiedź na temat katalogów - rzeczywiście zadzialało

Ale teraz mam problem z utworzeniem menu. Wydaje mi się, że przy poprzedniej instalacji mogłam po utworzeniu w menu odpowiedniego linku w menu głónym przejść do kategorii w katalogu produktów. I że miałam po prawej stronie w josDirectory dodatkowe opcje pozwalające na automatyczne utworzenie pozycji w menu. A przy aktualnej instalacji nic takiego mi się po prawej stronie nie pokazuje. Prawdę mówiąc to nic mi się wogóle w tej części ekranu nie pokazuje poza szarym paskiem na górze.

Czy coś źle działa, czy ja mam kiepską pamięć, czy to się może inaczej robi?

Kriskce
27-04-2006, 10:22
Chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje jakiś mod do josDirectory, który wyświetlałby ostatnio dodane. Coś takiego jak "mod_latestnews", a może idzie jakoś ten przerobić, żeby działał z josDirectory

kolagi
28-06-2006, 02:27
Witam!

Ja też nie mogłem dodać produktu ponieważ nie tworzyły mi się miniatury.

Po przekopaniu różnych komponentów znalazłem josResource 1.1.1, który jest bardzo zbliżony do josDirectory i tam miniatury działają.

Już wiem gdzie tkwi błąd!!!

W ustawieniach -> Ścieżka do miniaturek ma być: /images/stories/josdirectory/img_pictures/img_thumbnails

Oczywiście trzeba utworzyć te katalogi i ustawić atrybut na 777

pozdrawiam :)

kasztanek
20-09-2006, 11:15
Witam

Zainstalowałem sobie josdirectory, na poczatku miałem problem ze ściezami do plików ale na tym forum znalazłem odpowiedź, jednak nadal nie tworzą mi się miniaturki pomimo ustawienia ściezki do plików w konfiguracji pliku config.josdirectory.php oraz takiej samej ściezki w ustawieniach komponentu.
Przy wczytywaniu obrazków pojawia mi się taki komunikat:
"Nie zainstalowano biblioteki graficznej GD!"

Proszę o pomoc co mam z tym zrobić?

z góry dziękuje