PDA

Zobacz pełną wersję : Jak dodać nowe pole do standardowego fomularza rejestracji?



Jola
15-12-2009, 12:17
Pokażę jak dodać nowe pole: Telefon do formularza rejestracji Joomla.
1. Baza danych za pomocą np. phpMyAdmina dodajemy nową kolumnę w tabeli jos_users. Podany kod wklejamy w pole Sql i zaznaczamy komendę: Wykonaj.

ALTER TABLE `jos_users` ADD `tel` VARCHAR( 50 ) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci NULL ;2. Plik szablonu front: components/com_user/views/register/tmpl/default.php linia ok. 54 (pomiędzy email a hasło) dodajemy:

<tr>
<td height="40">
<label id="telmsg" for="tel">
<?php echo JText::_( 'Telefon' ); ?>:
</label>
</td>
<td>
<input type="text" id="tel" name="tel" size="40" value="<?php echo $this->escape($this->user->get( 'tel' ));?>" class="inputbox required validate-tel" maxlength="100" /> *
</td>
</tr>3. plik szablonu components/com_user/views/user/tmpl/form.php linia 49 dodajemy:

<tr>
<td>
<label for="tel">
<?php echo JText::_( 'Telefon' ); ?>:
</label>
</td>
<td>
<input class="inputbox required validate-tel" type="text" id="tel" name="tel" value="<?php echo $this->escape($this->user->get('tel'));?>" size="40" />
</td>
</tr>4. Plik szablonu administrator: administrator/components/com_users/views/user/tmpl/form.php linia 105 dodajemy:

<tr>
<td class="key">
<label for="tel">
<?php echo JText::_( 'Telefon' ); ?>
</label>
</td>
<td>
<input class="inputbox" type="text" name="tel" id="tel" size="40" value="<?php echo $this->user->get('tel'); ?>" />
</td>
</tr>5. Plugin: plugins/user/joomla.php linia 212 dodać

$instance->set( 'tel' , $user['tel'] );6. Plik libraries/joomla/user/user.php linia 137 dodać:

var $tel = null;7. Plik libraries/joomla/database/table/user.php linia 116 dodać:

var $tel = null;
Należy pamiętać, że aktualizacja Joomla do nowszej wersji może "wyczyścić" naszą modyfikację.

adlibitum
21-04-2011, 10:53
dzieki Jola, przyda sie,

a czy mozesz napisac jak zrobic aby pole login wyrzucic z formularza rejestracyjnego a email był traktowany jako login ?

nie chce instalowac CB- bo to kobyła

Durl
01-01-2012, 14:04
Witam serdecznie - 1 post :)

Odświeżam tego kotleta ponieważ bardzo fajny opis dokonania zmiany w formularzu rejestracyjnym, jednak nieaktualny dla joomla 1.7. Mianowicie nie mogę znaleźć pliku form.php :) Czy jest prosty sposób na uaktualnienie opisu czy jestem skazany na dodatki/pluginy/moduły?

Z góry dziękuję