PDA

Zobacz pełną wersję : Przyrostek klas css strony



Prozac
11-12-2005, 01:51
Witajcie !
To mój pierwszy post na forum, więc pozwolę sobie wyrazić mój szacunek dla założycieli i prowadzących. Projekty open-source zawsze znajdowały się w kręgu moich największych zainteresowań, stąd tez bardzo chętnie sięgnąłem po Jommla.
Wbrew temu, co pisze się tu i ówdzie o Mambo czy Jommla, platforma nie jest wcale taka uboga w opcje. Mam tu pewne porównanie, bowiem pracowałem wcześniej z phpNuke oraz PostNuke.
Zainstalowałem nie tak dawno Joomla na swoim serwerze testowym. Stworzyłem tak sekcję poświęconą artykułom. Podczas dodawania nowej pozycji (nowego artykułu) w sekcji lub jej edycji mam w zakładce 'Parameters' obecną opcję 'Przyrostek klas css strony'. Czy mam rozumieć, że w polu tym mogę zdefiniować zewnętrzny arkusz css typowy tylko dla tej strony (z artykułem) ?
Wiele moich artykułów, które chciałbym opublikować zawiera właśnie wewnętrzne arkusze css, więc możliwość ich dołączenia byłaby rzeczą wspaniałą.
Próbowałem w pole treści artykułu (przeznaczone na tekst html) wstawić znacznik <link href="plik.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
Niby się udało. Joomla załapało ten kod i zdefiniowane w tekście klasy były prawidłowo pobierane z arkusza css. Jednak arkusz ten zdawał się ingerować też w całość strony. Podczas przeglądania strony z takim artykułem pewne elementy Joomla też uległy zmianom. Mam tu zatem mały dylemat w jaki sposób najbezpieczniej dołączyć zewnętrzny css tylko dla samej treści artykułu. Czy to w ogóle możliwe ?

Wszystkich serdecznie pozdrawiam !

zwiastun
11-12-2005, 02:28
Zły trop. Przeczytaj tutaj:
http://www.pomoc.joomla.pl/pomoc/index.php/content/view/365/30/

Prozac
11-12-2005, 03:46
Super. Wielkie dzięki za wskazanie mi tego opisu.
Teoretycznie można byłoby dopisać do tego pliku jakieś własne klasy i odwoływać się do nich w treści artykułu. Nie jest to jednak z pewnością zbyt dobry pomysł, bo przy sporej ilości artykułów arkusz css rozrósłby się strasznie. Chciałbym móc nie tyle zdefiniować style dla danej sekcji globalnie czy globalnie dla danego artykułu, co móc dołączyć do każdego artykułu odrębny arkusz ze stylami. Być może metoda umieszczenia w treści artykułu znacznika <link> ze ścieżką do pliku css nie byłaby taka zła, o ile klasy w nim zawarte nie pokrywałyby się z klasami głównego css dla strony.
Ciekaw też jestem jak zachowa się Joomla przy wstawieniu do treści wewnętrznych definicji css. Będę musiał potestować. Jak pisałem wyżej, mam mnóstwo artykułów bazujących na zewnętrznych arkuszach i musiałby teraz wszystkie je przerabiać z 'class' na 'style'.

magic
11-12-2005, 16:41
Edytor mosCE pozwala zdefiniować własne Szablony HTML w postaci plików html. Całkiem dobrze ta funkcja działa - zdefiniowane w szablonie style wpływają wyłącznie na wygląd artykułów, a nie całego serwisu.
Może tędy droga?
Poza tym w tym edytorze całkiem skutecznia działa wklejanie treści z wcześniej skopiowanego dokumentu html (kopiujesz zaznaczając treść dokumentu w osobnym oknie przeglądarki i [Ctrl] + [C], wklejasz [Ctrl] + [V] w polu edytora). Tak wklejona treść zachowuje formatowanie.
Poza tym mosCE pozwala na zdefiniowanie własnych arkuszy CSS ... i jeszcze ma sporo innych możliwości - warto pogrzebać, zwykle można znaleźć potrzebne rozwiązania.

livio
11-12-2005, 19:08
Błąd w poście miałeś.
Poprawne skróty klawiaturowe to:
* [Crtl] + [X] -> Wytnij
* [Ctrl] + [C] -> Kopiuj
* [Ctrl] + [V] -> Wklej

magic
11-12-2005, 19:28
Dzięki, poprawiłem.

Błąd w poście miałeś.
Poprawne skróty klawiaturowe to:
* [Crtl] + [X] -> Wytnij
Ty też błąd zrobiłeś (jak wyżej) :p
Poprawny skrót klawiaturowy to:
* [Ctrl] + [X] -> Wytnij

livio
11-12-2005, 19:45
Nie pomyliłem się wcale.

Prozac
12-12-2005, 02:05
:D

Ja jeszcze raz dziękuje za dyskusję w wątku i pozdrawiam.

magic
12-12-2005, 02:36
Nie dziękuj, tylko napisz jak rozwiązałeś swój problem.
Przyda się wszystkim ...

Prozac
12-12-2005, 02:51
Czołem !
Póki co robię testy.
Sprawdzam jak zachowuje się Joomla przy wymuszonym dołączeniu zewnętrznego css. Ponadto próbuję mosCE. Tak czy inaczej szablon dla sekcji z artykułami będę musiał zrobić. Cieszę się, że są takie możliwości. Nie załatwi to jednak sprawy związanej z importem już istniejących i spoczywających u mnie na dysku lokalnym artykułów, które bazują na szeregu zewnętrznych css.
Z moich testów wynika jednak, że skoro Joomla akceptuje znaczniki <link> i nie przyjmuje ich jako zwykłego tekstu, to jest to dość pocieszające. PostNuke na przykład, w ogóle nie akceptuje tego typu znaczników. PhpNuke akceptuje, ale pamiętam, że kiedy za pomocą arkusza css wstawiłem do arta formularz z przyciskami, to nieźle rozwaliło to całą stronę w administracji. Tak więc efekty trudno przewidzieć. Myślę, że w dobie tak wielkiej popularyzacji CSS powinny istnieć możliwości dodawania własnych arkuszy zewnętrznych. Jak do tej pory nie spotkałem się z platforma, która by to obsługiwała. Choć przyznam, że Joomla oferuje tu i tak spore możliwości. Sam fakt zgodności szablonu z XHTML już o czymś świadczy. Możliwość zdefiniowania Keywords i Descripton dla danej strony też są świetnym rozwiązaniem.
Jak tylko poczynię więcej testów podzielę się z Wami wynikami.

pawel
12-12-2005, 18:02
Witam,
a mnie ciekawi to

Witajcie !
Wbrew temu, co pisze się tu i ówdzie o Mambo czy Jommla, platforma nie jest wcale taka uboga w opcje.

A gdzie się tak piszę że jest uboga???

Prozac
12-12-2005, 18:08
Czołem !
Wielokrotnie czytałem wypowiedzi użytkowników różnych for i grup dyskusyjnych. Wpisywałem po prostu w Google frazy typu PostNuke vs Mambo itp. Na wyszukanych stronach uzytkownicy rozpisywali się na temat ich wrażeń. Widać każdy ma odnienne te wrażenia. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony :)

livio
12-12-2005, 20:42
Wielu ludzi twierdzi, iż Joomla! jest do D.
Jestem odmiennego zdania, gdyż łatwością obsługi urzekła większość webmasterów.
Joomla!, Mambo, Limbo Jango [nowy CMS firmy Miro] są zbudowane w oparciu o jedną i tę samą platformę - Mambo.
Nie powiem, że PHP-Nuke i podobne są złe, ale przy nich trzeba więcej cierpliwości i doświadczenia.

Prozac
12-12-2005, 20:55
Wykonałem właśnie kolejne testy.
Okazuje się, że do treści artykułu możemy wstawić cały dokument HTML. Włącznie z sekcjami meta i head. Łącznie z definicją kodowania, linkami do arkuszy stylów itp. Nie spowoduje to zaburzenia w wyświetlaniu strony o ile style nie nakładają się na deklaracje głównego arkusza stylów.
Próbowałem w treści artykułu wstawiać formularze, przyciski, tabele i zawsze wszystko wyświetlane jest prawidłowo. Każda klasa i każdy identyfikator są prawidłowo pobierane z załączonego arkusza.
Ponadto można też zastosować arkusz wewnętrzny. Tak sam efekt.
Oczywiście należy unikać deklarowania globalnych znaczników, takich jak a, p bowiem może to właśnie spowodować zmiany samej strony podczas przeglądania takiego artykułu.

pawel
12-12-2005, 21:09
Witaj,
kiedy mam poznać budowę serwisu zaczynam od przeglądania wygenerowanego kodu kilku stron w przeglądarce. Łatwo wtedy wyodrębnić kod odpowiedzilany za poszczególne artykuły.

Ale to chyba wiecie.